Η διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, στην οποία έχει προταθεί να λάβουν μέρος η συριακή κυβέρνηση και η αντιπρόσωποι της αντιπολίτευσης, δεν πρόκειται να διεξαχθεί μέσα σε αυτόν τον μήνα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων “Itar-Tass”, επικαλούμενο μία πηγή προσκείμενη στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες οι οποίες διεξάγονται στη Γενεύη.
«Η σύνοδος “Γενεύη 2” δεν πρόκειται να γίνει πριν από τον Δεκέμβριο», είπε η μη κατονομασθείσα πηγή αυτή στο πρακτορείο.
Στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Τρίτης, ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λάχνταρ Μπραχίμι συζητά με διπλωμάτες κρατών που έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας -ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας- για να συζητήσουν σχετικά με τη σύγκληση της Συνόδου “Γενεύη 2”, με στόχο τη διευθέτηση της συριακής σύρραξης μέσω διαπραγματεύσεων, παρά το ότι η σύνοδος αυτή καθυστερεί εν μέσω των έντονων διαφωνιών όσον αφορά το μέλλον του Μπασάρ αλ Άσαντ και το εάν και κατά πόσον θα έπρεπε να συμμετάσχει στις συνομιλίες το Ιράν.
Μερικές ώρες νωρίτερα, η Δαμασκός επαναλάμβανε ότι ο Άσαντ θα μείνει στην εξουσία ό,τι κι αν συμβεί, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης, η οποία υποτίθεται πως βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς Συνόδου.
Ο Μπραχίμι συναντήθηκε αρχικά με την υφυπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. Ουέντι Σέρμαν, τον πρεσβευτή των Η.Π.Α. στη Συρία Ρόμπερτ Φορντ καθώς και τους Ρώσους υφυπουργούς Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και Γκενάντι Γκατίλοφ στα Ηνωμένα Εθνη στη Γενεύη. Μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση αυτή ακολούθησε μια ευρύτερη, με τη συμμετοχή διπλωματών των άλλων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Κίνας καθώς και γειτονικών με τη Συρία χωρών -του Ιράκ, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Τουρκίας- και του Αραβικού Συνδέσμου.
Μια πηγή του Ο.Η.Ε., η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε πως παρά το γεγονός πως δεν αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή της συνάντησης, στόχος είναι «τουλάχιστον να διαπιστώσουμε ότι όλες οι πλευρές και οι ομάδες είναι έτοιμες για μια ημερομηνία». Ούτε αυτό όμως φαινόταν να είναι βέβαιο, με δεδομένες τις χαοτικές διαφορές των διαφόρων πλευρών και διεθνών παραγόντων.
Οι διεθνείς προσπάθειες για να τερματιστεί μέσω διαπραγματεύσεων ο πόλεμος στη Συρία, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολύ περισσότερους από 120.000 ανθρώπους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ο.Η.Ε., έχει αναγκάσει εκατομμύρια άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κι έχει συμβάλει στην αποσταθεροποίηση όλης της περιοχής, ως τώρα δεν έχουν καρποφορήσει.
«Ενα πράγμα είναι σίγουρο, δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για τη σύρραξη στη Συρία», επανέλαβε χθες στη Βαρσοβία ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ. Τζον Κέρι. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε, επίσης, την πάγια θέση της Ουάσιγκτον ότι ο Άσαντ πρέπει να φύγει. «Δεν ξέρω πώς κανείς μπορεί να πιστεύει πως η αντιπολίτευση θα συναινέσει ο Άσαντ να συνεχίσει» να ασκεί την εξουσία, υπογράμμισε.
Από την άλλη πλευρά ο Ρώσος ομόλογός του Κέρι, ο Σεργκέι Λαβρόφ, είπε νωρίτερα χθες ότι στη διεθνή Σύνοδο «πρέπει να προσκληθεί το Ιράν», όπως και «όλοι οι άλλοι» που μπορούν να ασκήσουν επιρροή σε κάποια από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Πάντως έως και σήμερα είναι αβέβαιο εάν και κατά πόσον -ακόμη και με αραβική διπλωματική κάλυψη- η συριακή αντιπολίτευση, η οποία ασκεί περιορισμένη επιρροή στους αντάρτες, πολλοί εκ των οποίων πρόσκεινται στην αλ Κάιντα, θα λάβει μέρος στη Σύνοδο.
Ενας Αραβας διπλωμάτης δήλωσε ότι το Κατάρ προσπαθούσε «να σφυρηλατήσει μια ενωμένη θέση στις τάξεις της συριακής αντιπολίτευσης», προσθέτοντας όμως «δεν νομίζω ότι θα το επιτύχει. Η θέση των Σαουδαράβων περιπλέκει τα πράγματα, δεν είναι και πολύ ενθουσιασμένοι για τη “Γενεύη 2”, αφού έκαναν αυτή τη δημόσια κίνηση κατακραυγής», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο ότι η χώρα δεν ανέλαβε την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.