Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αναβρασμός για τους πυλώνες στην τοπική κοινωνία του Αποκόρωνα

» Κοινή παρέμβαση 30 Πολιτιστικών Συλλόγων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος

 

Αναβρασμός στην τοπική κοινωνία του Αποκόρωνα για το σχέδιο εγκατάστασης πυλώνων υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, με 30 Πολιτιστικούς Συλλόγους να παρεμβαίνουν στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, η απόφαση της οποίας άλλωστε προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, στην κοινή ανακοίνωσή τους καλούν σε σεβασμό της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του Αποκόρωνας, τονίζοντας πως πρόκειται για «Περιοχές και βουνά που κρατούν ζωντανές μνήμες ιστορίας και παράδοσης, ενώ παράλληλα διατηρούν ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς πλήρους επισκεψιμότητας από ντόπιους και ξένους περιηγητές.
Πολιτιστικές και πεζοπορικές διαδρομές που συνθέτουν, αξιοποιούν και συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη του Αποκόρωνα κινδυνεύουν με βεβαιότητα να υποβαθμιστούν, εάν τα σχεδιαζόμενα έργα προχωρήσουν σε εγκρίσεις και υλοποίηση».
Σχολιάζουν δε πως «αρκετές επαγγελματικές οικονομικές δραστηριότητες που φιλοξενούνται σε μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου των βουνών του Αποκόρωνα θα περιέλθουν σε οικονομικό μαρασμό, όπως είναι η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η χρήση της γεωργικής γης σε αμπέλια, ελιές και άλλες καλλιέργειες.
Στις εξαιρετικά καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία του τόπου έρχονται να προστεθούν οι ακόμα χειρότερες συνέπειες στην υγεία ανθρώπων και ζώων με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που θα αναπτυχθούν σε όλο το μήκος δεκάδων χιλιομέτρων διέλευσης των καλωδίων υπερυψηλής τάσης.
Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε κτηνοτροφική, αγροτική ή μελισσοκομική δραστηριότητα, κατά μήκος των καλωδίων και των τεράστιων πυλώνων, θα υπάρχει ο κίνδυνος προσβολής της υγείας των εγγύς απασχολούμενων!»
Οι Σύλλογοι υπενθυμίζουν την σχετική δημόσια τοποθέτηση του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων περί «βλαβερής επίδρασης» στην υγεία, αλλά και του ΓΕΩΤΕΕ περί «ανεπανόρθωτης περιβαλλοντικής καταστροφής.
Αναρωτιούνται επίσης αν «μπορούμε να αγνοήσουμε την αχρήστευση των 12 περιπατητικών διαδρομών μήκους 130 χιλιομέτρων, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί στον Δήμο Αποκορώνου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης» ή «την περαιτέρω αξιοποίηση του εναλλακτικού τουρισμού που θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιβίωση των κατοίκων, δίδοντας έτσι οικονομική ανάσα στην ενδοχώρα του Δήμου;»
Οι Σύλλογοι κάνουν επίσης λόγο για «ανυπαρξία, εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ, έγκυρων περιβαλλοντικών μελετών που θα διασφαλίζουν την προστασία της υγείας των κατοίκων, την προστασία ιστορικών τόπων ή που θα εφαρμόζουν την αναγκαία στρατηγική βιοποικιλότητα του φυσικού περιβάλλοντος» και ξεκαθαρίζουν πως «συντασσόμαστε με τον δίκαιο αγώνα του Δημάρχου κ. Κουκιανάκη Χαράλαμπου και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου». Υπενθυμίζουν άλλωστε την «ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αποκορώνου που εκφράζουν την έντονη αντίθεση τους στα καταστροφικά σχέδια του ΑΔΜΗΕ που αν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν νομοτελειακά στην απομάκρυνση των κατοίκων από τις πληττόμενες περιοχές και στον μαρασμό τον Αποκόρωνα», στην οποία συστρατεύτηκε και ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός

ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, ανασύρουν και τις εισηγήσεις – εργασίες και αποφάσεις του Β’ Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποκορωνιωτών τον Σεπτέμβριο του 2017, όπου «το μεγαλύτερο μέρος των εισηγήσεων – ομιλιών – αποφάσεων εστιάζονταν στην «Αξιοποίηση – ανάδειξη πλουτοπαραγωγικών πόρων του Αποκόρωνα», παραθέτοντας συγχρόνως “στοιχεία για κάθε μορφής τουριστικής βιώσιμης ανάπτυξης με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον”», όπως τονίζουν.
Βάσει των παραπάνω, ρωτούν:
«Θα αγνοηθούν οι αποφάσεις του Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποκορωνιωτών οι οποίες συνέτειναν στην οικονομική, κοινωνική, τουριστική, περιβαλλοντική ανάπτυξη του Αποκόρωνα προς όφελος κατοίκων και επισκεπτών;
Θα παρθούν αποφάσεις για κατασκευή φαραωνικών έργων που θα υποβαθμίζουν και θα ακυρώνουν όλα όσα σχεδιάζαμε από το παρελθόν μέχρι σήμερα;
Θα πάμε μελλοντικά στο επόμενο συνέδριο και θα κάνουμε αρνητική αποτίμηση πεπραγμένων αντί νέων προτάσεων που θα αναβαθμίζουν κάθε περιοχή του Αποκόρωνα;».
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι δηλώνουν πως «ίμαστε υπέρ της ανάπτυξης σε υποδομές ενέργειας που στηρίζονται σε έγκυρες μελέτες, που σέβονται περιβάλλον, που σέβονται τους δημότες που μοχθούν στην ύπαιθρο να αντεπεξέλθουν σε δυσμενείς συνθήκες εργασίας». Ξεκαθαρίζουν επίσης πως «θα είμαστε αγωνιστικά παρόντες εάν ο διάλογος δεν ευοδώσει σε λύσεις κοινά αποδεκτές. Να μην επιβαρυνθεί ο Αποκόρωνας με καταστροφικά έργα όταν υπάρχουν εναλλακτικές, εφικτές λύσεις που οι ειδικοί προτείνουν!

Ποιοι υπογράφουν

Την παρέμβαση υπογράφουν οι:
Πολιτιστικός Σύλλογος Δημοτικού Διαμερίσματος Στύλου, Πρόεδρος Γαβριλάκης Ιωάννης
Πολιτιστικός Σύλλογος Βρυσών, πρόεδρος Μεγαλακάκης Γεώργιος
Πολιτιστικός Σύλλογος Βάμου , πρόεδρος Χατζηδάκης Γιώργος
Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίων Πάντων, Νεροχωρίου, Παϊδοχωρίου, πρόεδρος Πετακάκης Εμμανουήλ
Πολιτιστικός Σύλλογος Αλίκαμπου «ΑΡΧΑΥΛΙ», πρόεδρος Μπουντουράκης Δημοσθένης
Πολιτιστικός Σύλλογος Αλμυρίδας –Πλάκας «Ο Πλακιανός», πρόεδρος Παΐζης Νικήτας
Πολιτιστικός Σύλλογος Αρμένων, πρόεδρος Αβερκάκη Ευαγγελία
Πολιτιστικός Σύλλογος, Ασή Γωνιάς «ο Άγιος Γεώργιος», πρόεδρος Δραμηλαράκης Γεώργιος
Πολιτιστικός Σύλλογος Βαφέ, πρόεδρος Βουτσαδάκης Μανώλης
Πολιτιστικός Σύλλογος Γαβαλοχωρίου, πρόεδρος Κρασάκης Παναγιώτης
Πολιτιστικός Σύλλογος Γεωργιουπόλεως, πρόεδρος Μανωλάκη Κρυσταλλία
Πολιτιστικός Σύλλογος Εμπροσνέρου, πρόεδρος Μοχλάκης Γεώργιος
Πολιτιστικός Σύλλογος Κάϊνας, πρόεδρος Δρόλια – Σεργάκη Ελένη
Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμιτσίου Αλεξάνδρου, πρόεδρος Λεντάρης Μανώλης
Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμιτσίου Αμυγδάλι, πρόεδρος Μαρινάκη Ιωάννα
Πολιτιστικός Σύλλογος Καρών, πρόεδρος Βαγιωνάκης Πέτρος
Πολιτιστικός Σύλλογος Κάστελλου, πρόεδρος Σταυρουλάκης Μιχάλης
Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλά, πρόεδρος Λιγοξυγκάκης Δημήτριος
Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινοχωριανών «ο Άγιος Γεώργιος», πρόεδρος Γκογκολάκη Εμμανουέλα
Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρνά «ο Άγιος Γεώργιος», πρόεδρος Αλεξάκης Μανώλης
Πολιτιστικός Σύλλογος Λιτσάρδας, πρόεδρος Γλαμπεδάκης Ευτύχιος
Πολιτιστικός Σύλλογος Μελιδονίου, πρόεδρος Νικολούδης Αντώνης
Πολιτιστικός Σύλλογος Νιο Χωριού, πρόεδρος Λιναράκη Κλειώ
Πολιτιστικός Σύλλογος Ντουλιανών, πρόεδρος Έξαρχος Κωνσταντίνος
Πολιτιστικός Σύλλογος απανταχού Ξηροστερνιανών, πρόεδρος Σγουράκης Γιάννης
Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροστερνιανών «Η ΒΙΟΛΑ», Αθηνών, Πειραιώς, περιχώρων, πρόεδρος Πιπεράκης Στυλιανός
Πολιτιστικός Σύλλογος Πεμονίων, πρόεδρος Βατσάκη – Νικηφοράκη Μαρία
Πολιτιστικός Σύλλογος Ραμνής, πρόεδρος Ματσαμάκης Ιωάννης
Πολιτιστικός Σύλλογος Τσιβαρά, πρόεδρος Βροντάκης Κώστας
Πολιτιστικός Σύλλογος Φρε, πρόεδρος Στυλιανακάκης Ανδρέας

 

Δημιουργία Συντονιστικού


Εν τω μεταξύ, Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής προχωρούν στη δημιουργία συντονιστικού ενάντια στα σχέδια για ανεμογεννήτριες και το υπέργειο καλώδιο.
Το κάλεσμα για τη δημιουργία συντονιστικού έχει ανακοινωθεί για τις 29 Ιουνίου στους Μαχαιρούς στις 8 το απόγευμα.

 

Φραγκάκης – Χαριτάκη εξηγούν την στάση τους

Εν τω μεταξύ, κοινή ανακοίνωση με την οποία εξηγούν τη στάση τους στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για το θέμα των πυλώνων του ΑΔΜΗΕ, εξέδωσαν οι Χανιώτες περιφερειακοί σύμβουλοι Κρήτης, Μανώλης Φραγκάκης και Χρύσα Χαριτάκη – Μακράκη.

Αναλυτικά αναφέρουν: « Ακούσαμε προσεκτικά όλους τους παρευρισκόμενους , Δημάρχους και φορείς  και αναλύσαμε τις προτάσεις τους αναλυτικά. Η  Επιτροπή κατά πλειοψηφία  ενέκρινε την πρόταση του προέδρου της αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκου Ξυλούρη η οποία συνοπτικά ανέφερε ότι «το έργο  πρέπει να γίνει, αλλά µε διαφορετικό σχεδιασµό καλώντας  τον φορέα του έργου, τον Α∆ΜΗΕ ΑΕ, να τεκμηριώσει τη σκοπιµότητα υλοποίησης της γραµµής µεταφοράς, να εξετάσει τη δυνατότητα υλοποίησης των εναλλακτικών λύσεων που έχουν προταθεί και να  υποβάλει τεκµηρίωση µε τεχνικούς όρους, για κάθε λύση υλοποίησης του έργου (εναέρια, υπόγεια, υποθαλάσσια). Βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της δηµόσιας υγείας είναι η υπογειοποίηση της γραµµής πλησίον δοµηµένων περιοχων.»

Η δική μας άποψη (Φραγκακη Μανώλη και Χαριτακη Μακρακη Χρύσας)  διαφοροποιήθηκε και γι αυτόν τον λόγο δεν ψηφίσαμε την πρόταση του πρόεδρου  ,ηταν, να παρθει η  απόφαση της επιτροπής  μετά την υποβολή από τον  φορεα  και των  3 προτάσεων  τεκμηριωμένων και κοστολογημένων.

Το συγκεκριμένο έργο είναι υψίστης σημασίας για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης όσο όμως  και για την ζωή, την υγεία των ανθρώπων της αλλα και του φυσικού περιβαλλοντος της. Η πρόταση που κατέθεσε ο κος Χαιρετακης Μιχάλης ,περιφερειακός σύμβουλος της ομάδας Δανελη , για να απορριφθεί στην συνεδρίαση μας  η πρόταση (υπέργειο καλώδιο) χωρίς να έχουμε στα χέρια μας  τις τεκμηριωμένες 2 εναλλακτικές προτάσεις  (υπογειο στο σύνολο του  ή υποθαλασιο) εγκυμονούσε τον εξής κίνδυνο :

Η απόρριψη της αρχικής πρότασης επί της οποίας ζητούσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να γνωμοδοτήσουμε   χωρίς τεκμηριωμένες εναλλακτικές προτάσεις , θα έδινε την δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης    να αποστείλει στα αρμόδια όργανα  (Υπουργείο περιβάλλοντος κ.α.) την δικη της  πρόταση , αφού η επιτροπή μας στην ουσία δεν γνωμοδότησε αλλά απέρριψε.

Είδαμε με μεγάλη μας λύπη την δυσαρέσκεια κάποιων παρευρισκομένων που ήθελαν να ακούσουν την  απόρριψη της πρότασης   χωρίς να γνωρίζουν τις  συνέπειες της .

Όλοι αγαπάμε τον τόπο μας και αγωνιζόμαστε  με σοβαρότητα  για μια αειφόρα ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα