Αναβρασμός επικρατεί στην Εκπαίδευση στον Νομό Χανίων καθώς παραμένουν τα προβλήματα σε σχολεία τόσο της πόλης όσο και της υπαίθρου.
Παρέμβαση για το θέμα των σχολείων της Καντάνου έκανε ο εκεί Δήμος, προβλήματα παρουσιάζονται στην υλοποίηση μαθημάτων για το Γυμνάσιο Κολυμπαρίου, λόγω των έργων ανακατασκευής του σχολείου ενώ ελλείψεις παρατηρούνται στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου Χανίων. Στο μεταξύ, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων διαμαρτύρονται για τη μη λειτουργία του Τομέα Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στο σχολείο.
Κινητοποίηση για τα δυσπρόσιτα σχολεία
Σε άμεση κινητοποίηση προχώρησε ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου με αίτημα την κατ’ εξαίρεση αναμοριοδότηση της Καντάνου, ως τόπου ιστορικής μνήμης, και τον χαρακτηρισμό των σχολείων της ως δυσπρόσιτων.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά την δημοσίευση του νέου ΦΕΚ για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων χαρακτηρίστηκαν ως δυσπρόσιτα τα σχολεία Παλαιόχωρας και Κουντούρας αλλά αποχαρακτηρίστηκαν τα σχολεία της Καντάνου. Άμεση ήταν η αντίδραση του Δημάρχου Αντώνη Περράκη και του Αντιδημάρχου Καντάνου Γιώργου Βακάκη, οι οποίοι την περασμένη Δευτέρα μετέβησαν στην Αθήνα και επισκέφθηκαν το γραφείο του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
Σε σύσκεψη που έγινε με τη Διευθύντρια του Γραφείου του κ. Γαβρόγλου, Δομινίκη Μουτζούρογλου και υπηρεσιακούς παράγοντες του Yπουργείου Παιδείας, οι κ. Περράκης και Βακάκης υπέβαλαν εκ νέου το αίτημα χαρακτηρισμού των Σχολείων της Καντάνου ως δυσπρόσιτων και ζήτησαν την αναμοριοδότηση τους, ώστε να ενταχθούν στην ομάδα Ι.
Οι εκπρόσωποι του Δήμου χαρακτήρισαν το αίτημα για αναμοριοδότηση ως αίτημα ζωτικής σημασίας για την περιοχή. Ζήτησαν την κατ´ εξαίρεση αναμοριοδότηση της Καντάνου τονίζοντας τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης κωμόπολης, που αποτελεί το γεωγραφικό κέντρο του ορεινού δήμου μας και είναι πόλη σύμβολο της αντίστασης κατά των Ναζί.
Στο φάκελο που κατέθεσαν συμπεριλήφθηκαν: Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, οι προτάσεις του Προϊσταμένου Β/θμιας Εκπαίδευσης, η επιστολή του Δημάρχου κ. Περράκη στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το Δελτίο Τύπου του Γυμνασίου-ΕΠΑΛ –Δημοτικού Καντάνου οι αποφάσεις των Συλλόγων Γυμνασίου – ΕΠΑΛ, Δημοτικού Καντάνου, ψήφισμα Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αποφάσεις της τοπικής ΕΛΜΕ, υπόμνημα με την ακριβή γεωγραφική θέση και τη σημασία που έχει η Κάντανος, ως κέντρο του ορεινού όγκου του Δήμου, σύντομη επισκόπηση της Ιστορίας της αντίστασης και του Ολοκαυτώματος της Καντάνου από τους Ναζί.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και Βουλευτή του Νομού Παύλο Πολάκη και του κατέθεσαν υπόμνημα για την κατ´εξαίρεση αναμοριοδότηση της Καντάνου ως τόπου ιστορικής μνήμης. Ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος είχαν επίσης προσωπική επικοινωνία με τον υπουργό Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη και συζήτησαν μαζί του την αναγκαιότητα χαρακτηρισμού των σχολείων της Καντάνου ως δυσπρόσιτων. Ενημέρωσαν επίσης τους βουλευτές Αντώνη Μπαλωμενάκη και Βάλια Βαγιωνάκη.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου θα εξαντλήσει όλες τις θεσμικές ενέργειες για την στήριξη και αναμοριοδότηση των σχολείων της μαρτυρικής Καντάνου!».
Αντιδράσεις από το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου
Τις αντιδράσεις του Συλλόγου Καθηγητών του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου προκαλεί η μη έγκριση των δυο τμημάτων ειδικότητας της Γ’ τάξης του σχολείου (Οικονομίας και Σχεδιασμού εσωτερικών χώρων). Με νέα ανακοίνωσή του ο Σύλλογος σημειώνει ότι «όλες οι ενέργειές μας προς το Υπουργείο Παιδείας προς το παρόν έχουν βρει μόνο… κατανόηση! Στην πράξη και παρά τις ενέργειές μας δεν έχει προχωρήσει η έγκριση των τμημάτων με αποτέλεσμα: οι μαθητές των τμημάτων αυτών της Γ’ Λυκείου να είναι «όμηροι» αυτής της πραγματικότητας, να μην ξέρουν τι να κάνουν σε χρονιά πανελλαδικών εξετάσεων και να βρίσκονται σε αναβρασμό. το σχολείο να υπονομεύεται σοβαρά στην κρίσιμη στιγμή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς». Οι ίδιοι σημειώνουν ότι διαπιστώνουν «κώφευση και έλλειψη πραγματικής διάθεσης επικοινωνίας από το Υπουργείο Παιδείας!».
Ακόμα, ανάμεσα σε άλλα τονίζουν ότι είναι «αντίθετοι με μια κακώς εννοούμενη οικονομία που:
•οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μαθητική διαρροή (υπενθυμίζουν ότι μαθητές από τα μη εγκεκριμένα τμήματα δήλωσαν ότι θα σταματήσουν το σχολείο).
•υπονομεύει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
•αποδυναμώνει το σχολείο μας».
Καταλήγοντας ο Σύλλογος Καθηγητών του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, δηλώνει ότι «θα αγωνιστούμε σταθερά και με αξιοπρέπεια για την έγκριση των τμημάτων Οικονομίας και Σχεδιασμού στη Γ’ τάξη του σχολείου μας».
Διαμαρτυρία από το 1ο ΕΠΑΛ Χανίων
Διαμαρτύρονται ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων, μαθητές και γονείς για τη μη λειτουργία του Τομέα Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στο σχολείο.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου «ο Τομέας Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, είναι ο μοναδικός που λειτουργεί στο νομό Χανίων για τα ημερήσια ΕΠΑΛ, και η ιστορία του είναι συνυφασμένη με την ιστορία της τεχνικής εκπαίδευσης. Διαθέτει υπερσύχρονα εργαστήρια και καταρτισμένους καθηγητές που διδάσκουν δεξιότητες και προγραμματισμό AUTOCAD (σχεδίαση με Η/Υ) και QGIS (ψηφιακή χαρτογράφηση) που είναι ο μοναδικός κρατικός φορέας που διδάσκει τα προγράμματα αυτά».Σύμφωνα με τον Σύλλογο Διδασκόντων, την φετινή χρονιά με το 5% εισαγωγής αποφοίτων ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ σημειώθηκε η πρώτη πανελλαδικά «πρωτιά εισαγωγής μαθητή μας στο ΑΠΘ, στη Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών. Οι επιτυχίες των αποφοίτων του Τομέα μας, φέτος ήταν 100% εισαγωγή όλων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και μάλιστα σε σειρά επιτυχίας 1η και 2η».
Ακόμα, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «τον Ιούνιο έκαναν εγγραφή με το ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών πέντε μαθητές και φέτος για πρώτη φορά, το σύστημα εγγραφών κλείδωσε από το Ιούνιο, ενώ οι εγγραφές συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο. Το Σεπτέμβριο συνεχιστήκαν οι εγγραφές στους Τομείς που πληρούσαν τον αριθμό μαθητών για την λειτουργία τους. Στον Τομέα μας επειδή τον Ιούνιο δεν πληρούσε τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών, το σύστημα κλείδωσε και δεν μπορούσε να δεκτή εγγραφές, με αποτέλεσμα οι εννέα ενδιαφερόμενοι μαθητές, να δηλώσουν με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, την επιθυμία τους να φοιτήσουν στον Τομέα μας, στην Δ/νση του Σχολείου, ύστερα από συνεννόηση με τον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Χανίων. Μετά από την συμπληρωματική έγκριση ολιγομελών τμημάτων από το Υπ. Παιδείας με ημερ 14/9/2018 δεν εγκρίθηκε η λειτουργία του Τομέα Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και αυτό είναι παράλογο λόγω του ότι ο αριθμός μαθητών που επιθυμούν να φοιτήσουν στον τομέα είναι 5 εγγεγραμμένοι από τον Ιούνη 9 ενδιαφερόμενοι με υπεύθυνη δήλωση τον Σεπτέμβρη ήτοι συνολικά 14 μαθητές».
Επιπλέον, σημειώνουν ότι «δεδομένου ότι είναι, όπως αναφέρεται ο μοναδικός τομέας στο νομό Χανίων δεν δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να φοιτήσουν στην ειδικότητα που επιθυμούν και υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από τους ίδιους και τους γονείς τους».
Καταλήγοντας, ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι μαζί με τους ενδιαφερόμενους μαθητές και γονείς διαμαρτύρεται «για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας της παύσης λειτουργίας του Τομέα μας, παρόλο που υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών βάσει του νόμου» και ζητά «να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα και να δεχτεί την εγγραφή των παραπάνω μαθητών για την λειτουργία και βάση νόμου του τομέα ή να υπάρξει συμπληρωματική έγκριση λειτουργίας του τμήματος από το Υπουργείο Παιδείας».
Χωρίς Εργαστήρια τα μαθήματα στο Κολυμπάρι
Χωρίς Εργαστήρια βρίσκονται οι μαθητές του Γυμνασίου Κολυμπαρίου, λόγω της υλοποίησης των έργων ανακατασκευής του σχολείου.
Οπως αναφέρουν τα 5μελή μαθητικά συμβούλια της Γ’ τάξης Γυμνασίου Κολυμπαρίου, «από τον Ιανουάριο του 2018 επιτέλους ξεκίνησαν τα έργα ανακατασκευής στο Γυμνάσιο Κολυμπαρίου. Για τη διευκόλυνση του έργου μεταφερθήκαμε στις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ στον Ταυρωνίτη. Παρόλη την καλή φιλοξενία, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην υλοποίηση μερικών μαθημάτων όπως: 1) δεν έχουμε εργαστήριο Πληροφορικής 2) δεν έχουμε εργαστήριο Φυσικών Επιστημών 3) δεν έχουμε αίθουσα εκδηλώσεων 4) οι αθλητικές δραστηριότητες περιορίζονται γιατί δεν υπάρχει κλειστό γυμναστήριο και οι αθλητικοί χώροι που είχαμε στο σχολείο μας (μπάσκετ, βόλεϊ) 5) δεν υπάρχει η σχολική βιβλιοθήκη που είχαμε στο σχολείο μας 6) δεν υπάρχει χώρος ή εργαστήριο για το μάθημα της Τεχνολογίας που είχαμε στο σχολείο μας. Επιπλέον, παρουσιάζονται προβλήματα με τη μεταφορά μας».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι παρά την υπόσχεση από τον εργολάβο για παράδοση του κτηρίου τον Σεπτέμβριο, οι εργασίες έχουν μείνει πολύ πίσω και η παραμονή τους στον ΟΑΕΔ είναι αόριστη. Καταλήγοντας ζητούν «να συνεχιστούν οι εργασίες με πολύ γρηγορότερο ρυθμό καθώς ο χειμώνας που έρχεται πιθανόν να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στο κτίριο» και εκφράζουν την ελπίδα ότι «θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τους αρμόδιους ώστε να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του σχολείου μας σύντομα».