Ενας από τους βασικούς οικονομικούς πόρους του Δήμου Ρεθύμνου είναι τα έσοδα από το κάστρο της Φορτέτζας. Πρόκειται για το πλέον προβεβλημένο μνημείο του Ρεθύμνου με μεγάλη επισκεψιμότητα ξένων και Ελλήνων τουριστών.
Τη φετινή χρονιά, από τα εισιτήρια που κόπηκαν στην είσοδο του κάστρου, ο Δήμος εισέπραξε συνολικά 470 χιλιάδες ευρώ (στοιχεία μέχρι 21 Σεπτεμβρίου). Λίγο λιγότερα από πέρυσι -κατά 11 χιλιάδες- κάτι που σε έναν βαθμό οφείλεται και στο γεγονός ότι το πρώτο διάστημα της θερινής σεζόν δεν ήταν επισκέψιμο το κάστρο όλη τη μέρα.
Συγκεκριμένα, λόγω έλλειψης προσωπικού, η Φορτέτζα ήταν ανοιχτή από τις 10 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Στέλιο Σπανουδάκη, μετακινήθηκε ένας υπάλληλος από άλλη υπηρεσία του Δήμου και έτσι λειτούργησε κανονικά δυο βάρδιες και η Φορτέτζα ήταν ανοιχτή από 8 το πρωί μέχρι 8 το βράδυ.
Το εισιτήριο για τους αλλοδαπούς τουρίστες είναι 4 ευρώ και 10 το οικογενειακό, ενώ για τους κατοίκους Ρεθύμνου, παιδιά, φοιτητές, η είσοδος είναι ελεύθερη. Επιπλέον, από τη λειτουργία του πωλητήριου στην είσοδο του κάστρου και του αναψυκτηρίου, ο Δήμος εισπράττει ένα ικανό ποσό, δεδομένου ότι το ενοίκιο για το μεν πρώτο είναι 800 ευρώ τον μήνα για το δε δεύτερο 1.041 ευρώ τον μήνα.
Σε αυτά τα ποσά προστίθενται και τα περίπου 10 χιλιάδες ευρώ που εισπράχτηκαν από τους φορείς που διοργάνωσαν εκδηλώσεις είτε στο θέατρο είτε στον λόφο Ιμπραήμ Χαν. Οπως μας είπε ο κ. Σπανουδάκης κάθε φορέας πληρώνει 150 ευρώ στον Δήμο για τη χρήση του χώρου και αν τα εισιτήρια ξεπεράσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό τότε υπάρχει και ένα ποσοστό επί των εισπράξεων, κάτι όμως που δεν συμβαίνει συχνά και όποτε έχει συμβεί αφορά εκδηλώσεις στο Λόφο που υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης περισσότερου κόσμου από ότι στο θέατρο Ερωφίλη.
Πως όμως αξιοποιούνται τα χρήματα αυτά; Όπως σημειώνει ο κ. Σπανουδάκης, με το ποσό αυτό καλύπτονται κυρίως οι ανάγκες στη μισθοδοσία υπαλλήλων, λόγω μειωμένων πόρων και το ποσό που μένει πάει σε προμήθειες και έργα του δήμου. Την ίδια ώρα βέβαια που εισπράττονται αυτά τα ποσά από τον Δήμο, η Φορτέτζα, το σήμα κατατεθέν του Ρεθύμνου, είναι παραμελημένη, τα τείχη έχουν υποστεί σημαντικές φθορές, οι ενημερωτικές πινακίδες εντός του κάστρου για την ιστορία του και ξεχωριστά για κάθε κτήριο είναι ελάχιστες, κάτι που είχαμε θίξει σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας πριν λίγους μήνες και που έχει σχολιαστεί αρνητικά από τους ξένους επισκέπτες. Τουλάχιστον τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες για τα επικίνδυνα σημεία, έτσι ώστε οι τουρίστες που επισκέπτονται το κάστρο να είναι προσεκτικοί.
Ενα θετικό βήμα έγινε από την Υπηρεσία της Αρχαιολογίας σε συνεργασία με το Δήμο στην έναρξη της θερινής σεζόν για την αποκατάσταση των λίθων που έχουν αφαιρεθεί, ώστε να σταματήσει η φθορά.
Πέραν τούτου ουδέν.
Διαφωνώ με τον τρόπο που ξοδεύονται τα έσοδα από την χρήση του φρουρίου Φορτέτσα. Θα πρέπει να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα
του φρουρίου για την λειτουργία του και τα υπόλοιπα να ξοδεύονται σε έργα και παρεμβάσεις στο φρούριο.
Ίσως έχει έλθει η στιγμή που θα δοθούν μερικά κτίρια για χρήση σε επαγγελματίες, με το αζημίωτο βέβαια για το Δήμο. Βλέπε Νεώρια στο λιμάνι των Χανίων.