Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Αναξιοποίητος υδάτινος πλούτος

Αναξιοποίητος παραμένει ο υδάτινος πλούτος της Κρήτης καθώς η πλειοψηφία των υδάτων καταλήγει στις θάλασσες. Τα στοιχεία (από την «Ενσωμάτωση των Τοπικών Σχεδίων Απορριμάτων των Δήμων της Περιφέρειας Κρήτης στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑΚ)») που αφορούν τα υδρογραφικά – υδρολογικά στοιχεία του νησιού είναι εντυπωσιακά, καθώς καταγράφονται δεκάδες ποτάμια, ρέματα και μία ξεχωριστής ομορφιάς και σημασίας φυσική λίμνη.

Ενδεικτικό του υδάτινου πλούτου που διαθέτει η Κρήτη είναι ότι στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες η συνολική απορροή που διακινείται ετησίως επιφανειακά και προέρχεται από πηγαία νερά ή από απευθείας απορροή των υδατορευμάτων για τα κυριότερα υδατορεύματα ανέρχεται σε 500 x 106 m3/ετησίως. Υπολογίζεται δε ότι μια επιπλέον ποσότητα 450 x 106 m3 διακινούνται ετησίως μέσω των τριών πηγών αλμυρού του νησιού.

ΒΑΣΙΚΗ “ΠΗΓΗ”
ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ
Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους νομούς του νησιού, παρατηρείται πλήθος μικρών ποταμών οι οποίοι τροφοδοτούνται από τα Λευκά Όρη όπως οι Μουσέλας, Βρυσιανός, Μεσοπόταμος, Κοιλιάρης και Κερίτης. Οι συγκεκριμένοι ποταμοί μάλιστα, παρουσιάζουν μια ισοκατανομή της παροχής για όλη σχεδόν τη διάρκεια του χρόνου, με εξαίρεση τους μήνες των βροχοπτώσεων, όπου η παροχή τους αυξάνεται. Στον νομό Χανίων επίσης βρίσκεται και η μοναδική φυσική λίμνη της Κρήτης, αυτή του Κουρνά, που αποτελεί και ένα σημαντικό υδροβιότοπο. Στην λίμνη ο όγκος του νερού το καλοκαίρι ανέρχεται περίπου στα 7,5 εκατομμύρια m3.

ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΡΗΤΗ
Η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, στο σύνολό της δεν έχει ποταμούς ωστόσο σύμφωνα με το ισχύον ΠΕΣΔΑ Κρήτης, υπάρχει πλήθος υδροροών με πιο σημαντικούς: Τον Αναποδιάρη, τον Γεροπόταμο, τον Γκαζάνο, τον Αποσελέμη, τον Γιόφυρο, τον Ξεροπόταμο, και των Αμιρών, Βιάννου. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη έχουν καταγραφεί 9 πηγές, διάσπαρτες σε όλο την Περιφερειακή Ενότητα.
Ποταμούς δεν έχει ούτε η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, ωστόσο υπάρχει πλήθος υδρορροών με κυριότερη το Χαύγα με συνολική ετήσια απορροή 1.7-17.8 x106 m3. Σε όλο τον νομό Λασιθίου έχουν καταγραφεί 14 πηγές, διάσπαρτες σε όλο την Περιφερειακή Ενότητα.
Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, η μεγαλύτερη ποσότητα των επιφανειακών νερών της Π.Ε. απορρέει στη θάλασσα μέσω των κυριότερων χειμάρρων στο βόρειο και νότιο τμήμα αυτού που είναι: στο βόρειο τμήμα, οι ποταμοί Γεροπόταμος, Πλατανιάς, Πέτρες και το ρέμα Αργυρούπολης ή Μούσελας και στο νότιο τμήμα οι ποταμοί Πλατύς, Σπηλιανός. Στο νομό Ρεθύμνου, βρίσκονται και οι πηγές της Αργυρούπολης, , του Κουρταλιώτη, του Σπηλίου, της Λικρές κ.ά..


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα