Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Αναξιοποίητος “θησαυρός” τα αβοκάντο

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Χανίων, Γιώργος Καλλιτεράκης
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Χανίων, Γιώργος Καλλιτεράκης

Μεγάλες εξαγωγικές προοπτικές υπάρχουν για τα αβοκάντο, καθώς αυξάνεται ραγδαία η ζήτηση σε όλη την Ευρώπη. Με τη Δυτική Κρήτη να αποτελεί εύφορο έδαφος για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, ζητούμενο παραμένει η καθοδήγηση των παραγωγών ώστε να επιλέγουν σωστούς σπόρους και κλωνικά φυτά, καθώς οι λανθασμένες επιλογές μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα λόγω ασθενειών.
Mιλώντας στα “Χ.ν.”, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Χανίων, Γιώργος Καλλιτεράκης, σημείωσε πως «το πρωτεύουν είναι να λύσουμε ζητήματα που εκκρεμούν από τη δεκαετία του ’80 με κυρίαρχο αυτό της επιλογής σπόρων και κλωνικών φυτών».

ΓΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Η καλλιέργεια του αβοκάντο στα Χανιά για εμπορική εκμετάλλευση ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 για να ακολουθήσει η μεγάλη “έκρηξη” με τα ΜΟΠ στα τέλη της δεκαετίας του ’80, οπότε η καλλιέργεια αβοκάντο στα Χανιά ήταν στα 2.500 στρέμματα. Το 2000 η καλλιέργεια στα Χανιά είχε αυξηθεί στα 4.5000 στρέμματα και σήμερα χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία εκτιμάται ότι έχουν διπλασιαστεί οι εκτάσεις. «Από τις πωλήσεις των φυτωρίων γνωρίζουμε ότι ετησίως φυτεύονται 40 με 50.000 νέα δέντρα στα Χανιά, χωρίς να ξέρουμε πόσα μπαίνουν στην παραγωγή» εξηγεί ο. Καλλιτεράκης.
Οι παλιές φυτείες όμως στα Χανιά έχουν γεράσει, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοσή τους άρα συνολικά η παραγωγή στον νομό δεν έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο μέσος χρόνος ζωής του αβοκάντο είναι στα 25 χρόνια και όπως εξηγεί ο κ. Καλλιτεράκης «πολλοί παραγωγοί επιλέγουν τον λάθος δρόμο της κορμοτομής. Ανανεώνουν το δέντρου τους δηλαδή και περιμένουν τρία χρόνια για να αποδώσει ξανά, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα χρειάζεται ένα νέο κλωνικό φυτό για να δώσει καρπό. Η κορμοτομή είναι μια προσωρινή και πρόχειρη λύση».

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Ο κ. Καλλιτεράκης υποστηρίζει ότι αν υπήρχε σωστή καθοδήγηση των παραγωγών, «θα μπορούσαμε σήμερα στη βορειοδυτική Κρήτη (Ρέθυμνο και Χανιά σε περιοχές που καλύπτει ο ΟΑΔΥΚ με νερό) να είχαμε 40.000 στρέμματα καλλιεργειών με απόδοση κατά μέσο όρο 3,5 τόνους το στρέμμα αν χρησιμοποιούσαμε το σωστό πολλαπλασιαστικό υλικό». Πώς μεταφράζεται αυτό σε εμπορική αξία; 200 εκατομμύρια ευρώ! «Αναλογιστείτε ότι από το σύνολο τους πρωτογενή τομέα στην Κρήτη, εξάγουμε προϊόντα αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα από 40.000 στρέμματα θα είχαμε κέρδος το 50% των σημερινών εξαγωγών!»

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΦΥΤΩΝ
Ποια είναι όμως η σωστή επιλογή για τους νέους καλλιεργητές και για όσους επιθυμούν να ανανεώσουν τα δέντρα τους; Σύμφωνα με τον κ. Καλλιτεράκη, ζητούμενο είναι να χρησιμοποιούμε πιστοποιημένους σπόρους και κλωνικά φυτά. «Στον δικό μας συνεταιρισμό, κάναμε μια εισαγωγή 3.000 κλωνικών φυτών από φυτώρια στην Ισπανία γιατί εκεί υπήρχε πιστοποίηση. Εχει γίνει επιλογή υποκειμένων που έχουν ανθεκτικότητα σε ορισμένες ασθένειες πολύ σοβαρές του αβοκάντο, οι οποίες έχουν ανιχνευθεί και στην Κρήτη, όπως ο μύκητας “Phytophthora Cinnamomi”».
Ο κ. Καλλιτεράκης εξηγεί ότι το αβοκάντο έχει μεγάλες ευαισθησίες στην αλατότητα, στην αγωγιμότητα του νερού, των εδαφών, το ασβέστιο κλπ,, τονίζοντας ότι «αυτά τα υποκείμενα που επιλέξαμε εμείς είναι ανθεκτικά σε αυτά τα προβλήματα».
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στα Χανιά δεν εξελίσσεται όπως έπρεπε αναφορικά με τις νέες καλλιέργειες. «Δεν υπάρχει έλεγχος των σπόρων και υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος για ασθένειες». Όπως εξηγεί ο κ. Καλλιτεράκης «αν για παράδειγμα χρησιμοποιηθεί ένας λιωμένος σπόρος, μπορεί να είναι φορέας ασθένειας η οποία θα πλήξει όλες τις καλλιέργειες του νομού με καταστροφικές συνέπειες».

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Το πρόβλημα στα Χανιά σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων είναι ότι δεν έχουμε γνώση για να γίνει ο πολλαπλασιασμός των σωστών φυτών. «Κάνουμε προσπάθειες με μικροπολλαπλασιασμός ουσιαστικά, αλλά απαιτείται να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ φορέων όπως το ΜΑΪΧ και το Ινστιτούτο Υποτροπικών, να γίνονται γενετικές αναλύσεις, διασταυρώσεις, να υπάρχουν στοιχεία. Να πειραματιστεί ένα ινστιτούτο να συνεργαστεί με εργαστήρια και μετά να δίδονται στα ντόπια φυτώρια τα φυτά για ανάπτυξη. Είναι απαραίτητο όμως να υπάρχουν μητρικές φυτείες σε καθεστώς ελέγχου».

Αλματώδης αύξηση της ζήτησης

Οι τιμές φέτος φτάνουν ακόμα και τα 2,30 ευρώ το κιλό για τα βιολογικά αβοκάντο.
Οι τιμές φέτος φτάνουν ακόμα και τα 2,30 ευρώ το κιλό για τα βιολογικά αβοκάντο.

Τα τελευταία χρόνια η αύξηση της ζήτησης είναι εντυπωσιακή, δεδομένου ότι το αβοκάντο τα τελευταία χρόνια μπήκε για πρώτη φορά στη διατροφή παιδιών από τους παιδίατρους. Η μισή κατανάλωση στην Ευρώπη εισάγεται κυρίως από τη Λατινική Αμερική. Χώρες όπως η Χιλή το Περού αλλά και το Μεξικό τροφοδοτούν την ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς όμως να καλύπτουν τις ανάγκες. Αρκετές χώρες δε παράγουν ετεροχρονισμένα συγκριτικά με την Ελλάδα. Συνεπώς, σύμφωνα με τον κ. Καλλιτεράκη, «ένα σωστό πλάνο εξαγωγών προϋποθέτει σοβαρή και συστηματική μελέτη της εγχώριας και ξένης παραγωγής ώστε να διαπιστωθούν οι ανάγκες και οι σωστοί χρόνοι παραγωγής και εμπορίας των αβοκάντο σε συνδυασμό με τις προτιμήσεις της αγοράς».
Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Καλλιτεράκη οι τιμές κυμαίνονται από 1,70 ευρώ το κιλό μέχρι και 2,30 για τις εξαιρετικές ποιότητες και τα βιολογικά, ενώ πέρυσι ο μέσος όρος της τιμής ήταν στα 1,60 ευρώ το κιλό.

 

Νέοι κανόνες πιστοποίησης για τα βιολογικά προϊόντα

Εν τω μεταξύ, νέοι κανόνες πιστοποίησης ισχύουν από χθες για τα βιολογικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχοντας αυξημένη ασφάλεια στους καταναλωτές, τόσο σε θέματα υγείας όσο και σε θέματα απάτης.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με το νέο σύστημα -ηλεκτρονικής- πιστοποίησης θα υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση των εισαγωγών βιολογικών προϊόντων.
Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα ηλεκτρονικής πιστοποίησης θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων, στη μείωση των πιθανών περιπτώσεων απάτης και στη μείωση των διοικητικών βαρών, των επιχειρήσεων και των αρχών.
Για μια μεταβατική εξάμηνη περίοδο, θα χρησιμοποιείται η πιστοποίηση τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Από τις 19 Οκτωβρίου 2017, οι εισαγωγές βιολογικών προϊόντων θα υπάγονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική πιστοποίηση.
Οι νέοι κανόνες επιβλήθηκαν έπειτα από συστάσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αίτημα κρατών-μελών της ΕΕ να δοθεί απάντηση σε ανησυχίες που αφορούν την παρακολούθηση των κινήσεων βιολογικών προϊόντων καθώς και τη συνοχή των ελέγχων εισαγωγών.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο κ. Καλλιτεράκης, ανέφερε στα “Χ.ν.” πως «χρόνια τώρα εμείς οι παραγωγοί διαμαρτυρόμαστε ότι δεν υπάρχουν έλεγχοι, ότι υπάρχει καταστρατήγηση σε διάφορους τομείς. Το να ξέρουμε τι παράγετε, τι καταναλώνεται και τι εξάγεται, είναι καλό. Συνεπώς είναι μια θετική εξέλιξη».
Ο ίδιος πάντως σημειώνει ότι υπάρχει ανάγκη για διαρκή ενημέρωση των παραγωγών και στο πλαίσιο αυτό γίνονται συνέχεια σημαντικές ημερίδες στα Χανιά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα