» Θετικές εντυπώσεις από την παρουσίαση της μελέτης στις δημοτικές παρατάξεις
Μακρύς θα είναι ο δρόμος για την υλοποίηση της μελέτης για την περιοχή των Αγίων Αποστόλων, η οποία παρουσιάστηκε χθες στις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, αποσπώντας καταρχήν θετικές εντυπώσεις.
Το διαχειριστικό σχέδιο (master plan) του Δήμου Χανίων για το άλσος των Αγ. Αποστόλων που παρουσιάστηκε στα “Χ.ν.” της Παρασκευής, προβλέπει πεζοδρομήσεις, μονοδρομήσεις, αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, οργάνωση νέων χώρων στάθμευσης, ήπια αξιοποίηση των υπαρχόντων κτισμάτων και ένα νέο θέατρο 2.000 θέσεων.
Ο στόχος που είχε τεθεί επί δημαρχίας Βάβμουκα, ήταν η δημιουργία ενός «μητροπολιτικού πάρκου» και με βάση την υφιστάμενη εικόνα στην περιοχή, οι χρήσεις που προτείνονται δεν διαφοροποιούνται από τις υπάρχουσες ενώ κεντρικός άξονας παραμένει ο δημόσιος χαρακτήρας της περιοχής.
Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή παρουσίαση στον Δήμο, ο δρόμος προς την υλοποίηση του έργου είναι μακρύς και το κόστος ιδιαίτερα υψηλό ενώ στόχος της δημοτικής Αρχής είναι το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν οι μελέτες εφαρμογής (στατικές, τοπογραφικές κλπ) ώστε να αναζητηθεί χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων που θα κληθεί να εγκρίνει την παραλαβή του σχεδίου, το οποίο ήδη έχει πάρει το «πράσινο φως» από την Διεύθυνση Δασών και την Αρχαιολογία.
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΘΕΑΤΡΟ
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με την πρόταση των μελετητών είναι το υπαίθριο ανοικτό θέατρο, το οποίο αντί για ένα θέατρο των 650 περίπου θέσεων που προβλέπει η μελέτη «σκοπός είναι να πάμε σε ένα πολύ μεγαλύτερο το οποίο μεσομακροπρόθεσμα να υποκαταστήσει το θέατρο Ανατολικής Τάφρου, με χωρητικότητα 2.000 θέσεων». Όπως είπε «η Τάφρος αυτή τη στιγμή δημιουργεί προβλήματα χωρίς να είναι λειτουργική» ενώ σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο πολιτισμού, Γιάννη Γιαννακάκη, στόχος είναι στην Τάφρο να παραμείνει ένα μικρό θέατρο 400 θέσεων για επιλεγμένες παραστάσεις. Το θέατρο χωροθετείται στα ανατολικά του γηπέδου.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
«Πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο απαντά στο πώς θα διαχειριστούμε το σύνολο των Αγ. Αποστόλων ως ένα μητροπολιτικό πάρκο με όλες τις σύγχρονες υποδομές της πόλης που θα ανακουφίσουν το κέντρο της πόλης από επιπλέον οχλήσεις” τόνισε ο κ. Σημανδηράκης, προσθέτοντας πως στόχος είναι να αποτελέσει το πάρκο την κατάληξη της συνολικής διαδρομής από την Αγ. Κυριακή προς τους Αγ. Αποστόλους.
Για ένα σχέδιο «το οποίο θα αναβαθμίσει τους Αγ. Αποστόλους και θα τους δώσει μια εικόνα στο μέλλον την οποία θα χαιρόμαστε όλοι» έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, Γιώργος Ξανθουδάκης. «Η μελέτη καθορίζει τις χρήσεις και οργανώνει τις υποδομές που θα διαμορφώσουν την εικόνα του πάρκου στο μέλλον, χωροθετεί ένα νέο θέατρο 2.000 θέσεων, προβλέπει οργάνωση των χώρων στάθμευσης με 690 θέσεις και 30 θέσεις για ΑΜΕΑ, γίνονται κυκλικοί κόμβοι, μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις, κάποια τμήματα του δρόμου καταργούνται και αποδίδονται στο ποδήλατο και στους πεζούς αναβαθμίζονται όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις γίνεται επανάχρηση του χώρου που βρίσκονται τα κτήρια των πρώην παιδικών κατασκηνώσεων» εξήγησε και προσέθεσε πως ήδη έχει προχωρήσει η ανάθεση σε μελετητή των τευχών δημοπράτησης των μελετών εφαρμογής.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΑ
ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Την ικανοποίησή του για την παραλαβή της μελέτης που είχε παραγγείλει ο ίδιος ως Δήμαρχος, εξέφρασε ο επικεφαλής του «Δήμου Ενεργών Πολιτών», Τάσος Βάμβουκας. Ο κ. Βάμβουκας επεσήμανε πως οι βασικές κατευθύνσεις που είχε δοθεί στους μελετητές ήταν η συγκέντρωση όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων σε ένα χώρο και η οργάνωση της στάθμευσης. Παράλληλα, επέμεινε στην θέση του για ένα μεγάλο θέατρο εντός αστικού ιστού, στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου ενώ για τα κτήρια της παλιάς κατασκήνωσης επανέφερε το αίτημα της Οικολογικής Πρωτοβουλίας για διαμόρφωση κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το ΚΠΕ Βάμου.
Από την παράταξη Παπαδογιάννη ο κ. Σπύρος Αποστολάκης έκανε λόγο για μια μελέτη η οποία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη την ανάδειξη των κτηρίων και επιφυλάχθηκε για συνολική τοποθέτηση της παράταξης εντός του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Γιάννης Φραγκάκης από την παράταξη Αρχοντάκη, πρότεινε περισσότερες περιπατητικές διαδρομές και ποδηλατοδρόμους και μεγαλύτερη συγκέντρωση των θέσεων στάθμευσης σε λιγότερα πάρκινγκ με περισσότερες θέσεις, αντί για οκτώ που προβλέπονται. Ο κ. Ευτύχης Δαμιανάκης, εκτίμησε πως είναι σημαντικό το ότι παραλαμβάνεται μία μελέτη που κάνει ένα πρώτο βήμα στην οριοθέτηση των χρήσεων στον δημόσιο χώρο. «Μπορεί να προκύψουν και άλλες χρήσεις των κτηρίων στην πορεία χωρίς όμως να αμφισβητηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της περιοχής» τόνισε. Από την «Πρωτοβουλία Πολιτών» ο κ. Γιάννης Σαρρής, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας θεάτρου και της ρύθμισης των δραστηριοτήτων στην περιοχή και συμφώνησε να έχουν τα κτήρια εκπαιδευτικό χαρακτήρα που να αφορά το περιβάλλον, τασσόμενος παράλληλα “υπέρ” της λειτουργίας δημοτικού αναψυκτηρίου. Ο κ. Μπάμπης Λουτσέτης από την «Λαϊκή Συσπείρωση» σχολίασε πως «επιτέλους παραλαμβάνεται μια ολοκληρωμένη μελέτη» για την περιοχή, ζήτησε να δημιουργηθεί ένα πάρκο που θα εξυπηρετεί τους Χανιώτες και όχι τους τουρίστες, σχολίασε πως είναι λάθος να επιτραπεί επιχειρηματική δραστηριότητα, διατύπωσε ενστάσεις για το πώς χωροθετούνται οι χώροι στάθμευσης λέγοντας πως δεν επαρκούν για την Χρυσή Ακτή και τοποθετήθηκε θετικά για το θέατρο με την επισήμανση να υπάρξει πρόβλεψη για συγκοινωνία. Τέλος, ο Σεραφείμ Ρίζος από την «Ανταρσία στα Χανιά» σχολίασε πως αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι τα αιτήματα και οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και πως η πόλη δεν έχει ανάγκη από εστιατόρια και αναψυκτήρια καθώς υπάρχουν χιλιάδες στην ευρύτερη περιοχή.
Η Έλια Κουμή κάνει μια βόλτα στα μουσεία των Χανίων, ανακαλύπτει εκθέματα που συνήθως περνάνε απαρατήρητα και αφηγείται τις ιστορίες τους! Στο 1ο podcast της σειράς γνωρίζουμε τον “Δαίμονα”… του Μουσείου Τυπογραφίας.