Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Αναζήτηση γιατρειάς για τα αβοκάντο στα Χανιά

Στο… κυνήγι των φλοιοφάγων εντόμων και στην έρευνα κατά πόσο συνδέονται με την εμφάνιση “εκζεμάτων” στα δέντρα αβοκάντο (ποικιλίας Hass) κυρίως στον κάμπο των Χανίων έχουν αποδοθεί οι εντομολόγοι του “Μπενάκειου Φυτοπαθoλογικού Ινστιτούτου”.

(από αριστερά) Ν. Παπαδαντωνάκης, Κ Βαρίκου και Α. Μιχαηλάκης κατά τη χθεσινή τοποθέτηση παγίδων για να προσελκυστούν έντομαι που μπορεί να μεταφέρουν τον μύκητα που προκαλεί το έκζεμα στα δέντρα αβοκάντο
(από αριστερά) Ν. Παπαδαντωνάκης, Κ Βαρίκου και Α. Μιχαηλάκης κατά τη χθεσινή τοποθέτηση παγίδων για να προσελκυστούν έντομαι που μπορεί να μεταφέρουν τον μύκητα που προκαλεί το έκζεμα στα δέντρα αβοκάντο

Με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς οι εντομολόγοι – ερευνητές Δημήτρης Παπαχρήστος και Αντώνης Μιχαηλάκης τοποθέτησαν 30 παγίδες σε πέντε διαφορετικά κτήματα στον κάμπο των Χανίων.
Κάθε παγίδα είχε διαφορετικά “ελκυστικά” για την προσέλκυση των εντόμων.  «Είναι πολύ πιθανό το έκζεμα που παρουσιάζεται σε δέντρα αβοκάντο να έχει να κάνει με μύκητες που μεταφέρονται από διάφορα μικρά φλοιοφάγα έντομα.  Αν υπάρχει  μόνο ο μύκητας με σωστές καλλιεργητικές τεχνικές αντιμετωπίζεται. Αν υπάρξει και το έντομο και ο μύκητας  μπορεί να έχουν έξαρση και επιδημία» σημείωσε στα “Χ.ν.” ο κ. Παπαχρήστος.
Το “Μπενάκειο” έφερε τις παγίδες από το εξωτερικό καθώς μέχρι και σήμερα η συγκεκριμένη ασθένεια δεν είχε διαπιστωθεί ξανά στον ελληνικό χώρο.

Το έκζεμα που προκαλείται στις ποικιλίες Haas
Το έκζεμα που προκαλείται στις ποικιλίες Haas

«Είναι η πρώτη φορά που κάνουμε μια τέτοια έρευνα στην Ελλάδα γιατί το αβοκάντο είναι μια νέα σχετικά καλλιέργεια που έχει δυναμική αλλά περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας» σημείωσε ο εντομολόγος κ. Αντώνης Μιχαηλάκης.
Στόχος των επιστημόνων να βρουν τα έντομα που είναι πιθανόν να ευθύνονται με την επέκταση του μύκητα και στη συνέχεια να προτείνουν στους παραγωγούς συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης τους.
«Θα έχουμε την πρώτη γενιά  εντόμων μέσα  στην Άνοιξη, οπότε μέχρι τέλος Μαίου  θα έχουμε συλλάβει στις παγίδες τα είδη αυτά. Δεν θα μας πάρει πολύ για να δούμε από που προέρχεται ο μύκητας και να   σχεδιάσουμε και τον τρόπο με τον οποίο θα τον αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί» τόνισε ο κ. Παπαχρήστος.
Την παρακολούθηση των παγίδων μέχρι τη συλλογή των εντόμων θα αναλάβουν o κ. Νίκος Παπαδαντωνάκης γεωπόνος της ΔΑΟΚ και η κ. Κική Βαρίκου από το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελίας που έχουν ασχοληθεί από την πρώτη στιγμή που υπήρξαν αναφορές παραγωγών για έκζεμα σε ορισμένες καλλιέργειες αβοκάντο.
Οι πρώτες παγίδες τοποθετήθηκαν στην καλλιέργεια του κ. Μανώλη  Τραχανατζή στην Αγιά. Ο ίδιος μέχρι τώρα έχει αντιμετωπίσει με μεγάλη επιμέλεια τους μύκητες στα δέντρα που εμφανίσθηκαν και κατάφερε να τα σώσει. Ωστόσο θέλει να δει το αποτέλεσμα της έρευνας ώστε να ξέρει την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του μύκητα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα