Λύση στο πρόβλημα των αναδρομικών που διεκδικούν σε όλη την Ελλάδα εργαζόμενη δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης – αποχέτευσης αναζητείται και στα Χανιά, με την υπόθεση που αφορά την πόλη μας να εκδικάζεται στις 25 Μαΐου.
Σε τοπικό επίπεδο το συνολικό ποσό που διεκδικούν πάνω από 120 εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, καθώς αφορά περικοπές που έγιναν από τα δύο πρώτα μνημόνια που εφαρμόστηκαν στην χώρα.
ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Μιλώντας χθες στα “Χ.ν.” ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΧ Νίκος Λατινάκης, εξήγησε πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάθετες περικοπές στους μισθούς οι οποίες ξεπερνούν το 35%. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΧ και άλλων επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα, υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες περικοπές δεν έπρεπε να αφορούν τον κλάδο τους δεδομένου ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου, όπως υποστηρίζουν. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ΔΕΥΑΧ δεν χρηματοδοτείται από το δημόσιο ούτε από τους Δήμους. Επίσης εμείς ως εργαζόμενοι δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι. Είμαστε εργαζόμενοι οι οποίοι επί 24ωρου βάσεως ανεξαρτήτως αργιών παραμένουμε σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουμε βλάβες και προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος», τονίζει ο κ. Λατινάκης.
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «δεν είμαστε τρελοί να θέλουμε το κακό της ΔΕΥΑΧ. Πιέζουμε για συναίνεση τον Δήμο, αναζητούμε εξωδικαστικό συμβιβασμό γιατί πρωταρχικό μέλημά μας παραμένει η εύρυθμη λειτουργίας της επιχείρησης».
Περιγράφοντας τη μισθολογική κατάσταση στη ΔΕΥΑΧ, ο κ. Λατινάκης σημείωσε ενδεικτικά ότι η υπερωριακή απασχόληση που μπορεί να είναι ανά πάσα στιγμή μέσα στο 24ωρο ή σε αργίες, αμείβεται με λίγο περισσότερο από 2 ευρώ την ώρα. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι «οι εργαζόμενοι έχουμε ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο με την υποσημείωση ότι μας διασφαλίζεται η προσωπική διαφορά μέχρι 1/1/2018».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΧ
Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ δεν φάνηκε διατεθειμένο να προχωρήσει σε συμβιβασμό, με τον πρόεδρο της Επιχείρησης Αντώνη Σχετάκη να αναφέρει στα “Χ.ν.” ότι «θα περιμένουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».
Ο κ. Σχετάκης ξεκαθάριζε πως «είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε εργαζομένου να προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να διεκδικεί αυτά που νομίζει, αλλά αντίστοιχα είναι δικαίωμα του δήμου και της ΔΕΥΑΧ να υπερασπίζεται τα δικά του δικαιώματα».
Μαζί με τους τόκους και τις εισφορές, το συνολικό ποσό από τις διεκδικήσεις θα ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια ευρώ, αλλά στον Δήμο τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τη Δικαιοσύνη.
Ο κ. Σχετάκης πάντως ξεκαθαρίζει ότι «όσα ακούγονται περί μεγάλων μισθών στη ΔΕΥΑΧ δεν έχουν σήμερα βάση. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις που ίσχυαν μέχρι και το πρώτο μνημόνιο, σε πολλούς κλάδους -μεταξύ των οποίων και οι δημοτικές επιχειρήσεις- είχαν πετύχει καλές αμοιβές. Σήμερα βρισκόμαστε στο άλλο άκρο με μισθούς που σε αρκετές περιπτώσεις θα χαρακτήριζα εξευτελιστικούς».
Ο κ. Σχετάκης αναγνωρίζει λοιπόν ότι χρειάζονται καλύτεροι μισθοί, ξεκαθαρίζει όμως ότι «δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2009».
Αναφορικά με τις επιτπώσεις που θα έχει στη ΔΕΥΑΧ ενδεχόμενη δικαίωση των εργαοζομένων στα δικαστήρια, ο κ. Σχετάκης εξήγησε πως «κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε υπονομευτικά για την αυτονομία των έργων της επιχείρησης», σημειώνοτνας μάλιστα ότι «από το όποιο ποσό επιδικαστεί , αν επιδικαστεί, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αφαιρέσουν 20% παρακράτηση φόρου, 8% εισφορά στο ασφαλιστικό ταμείο, 8-10% αμοιβή δικηγόρου και φόρο κλίμακας, καθένας ξεχωριστά με τη φορολογική του δήλωση».
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: «ΕΚΤΟΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ»
Πιο αυστηρή γραμμή διατηρεί ο πρόεδρος της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης. Μιλώντας χθες στα “Χ.ν.” χαρακτήρισε την προσφυγή των εργαζομένων «παράνομη, εκτός λογικής και νομικού περιβάλλοντος», ενώ εμφανίζεται σίγουρος ότι στα δικαστήρια «θα γυρίσει μπούμερανγκ κατά των εργαζομένων η υπόθεση».
Ο ίδιος χαρακτηρίζει «προκλητικό» το αίτημα, υποστηρίζοντας πως «δεν μπορούν να θεωρούν οι εργαζόμενοι αυτοί ότι είναι σε διαφορετικοί μοίρα από τους υπόλοιπους του Δημοσίου Τομέα». Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη οι εργαζόμενοι πρέπει «να ενταχθούν χωρίς αστερίσκους στο ενιαίο μισθολόγιο και όχι να διατηρούν ότι τους συμφέρει».
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ καλεί τους εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα «να συνειδητοποιήσουν ότι πάνε να διαλύσουν το σύστημα, διεκδικώντας πολύ υψηλότερους μισθούς από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα». Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι Επιχειρήσεις είναι «δημόσιος τομέας, μονοπρόσωπες εταιρείες ειδικού σκοπού» σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και ταυτόχρονα να υποστηρίζουμε ότι μιλάμε για επιχειρήσεις που λειτουργούν ως ιδιωτικός τομέας».
Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει να γίνει δεκτός κανένας συμβιβασμός καθώς στα δικαστήρια θα γίνει σαφές ότι δεν μπορεί η Ελλάδα για ορισμένους να σταμάτησε το 2009 και για όλους τους υπόλοιπους να έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι μας».
Το συγκεκριμένο ζήτημα πάντως, αναμένεται να απασχολήσει και την συνεδρίαση της ΕΔΕΥΑ στις αρχές Ιουνίου, όπου αναμένεται πλέον να ξεκαθαρίσει η στάση που θα διατηρήσουν από κοινού οι επιχειρήσεις.