Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Αναζήτηση λύσης για την άρδευση αβοκάντο στον Αποκόρωνα

Αμεσα και μακροπρόσθεσμα μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η ποιοτική παροχή νερού για τους παραγωγούς αβοκάντο στον Δυτικό Αποκόρωνα, αποφασίσθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στην Π.Ε. Χανίων. Παρά τις επί μέρους διαφωνίες και τις αντιπαραθέσεις στη σύσκεψη, όλοι οι μετέχοντες συμφώνησαν σε βραχυπρόσθεσμες κινήσεις, που θα βελτιώσουν την ποιότητα του νερού αλλά και σε μακροπρόσθεσμες παρεμβάσεις που λύσουν οριστικά το ζήτημα.

Όπως τονίσθηκε στη σύσκεψη, το νερό που παρέχεται αυτή τη στιγμή μέσω ΟΑΚ και ΤΟΕΒ Δυτικού Αποκόρωνα από τις πηγές του “Ζούρμπου” είναι μεγάλης περιεκτικότητας σε χλώριο κάτι που το κάνει ακατάλληλο για τα αβοκάντο και τα κηπευτικά (σ.σ.: δεν υπάρχει κανένα θέμα με άλλες καλλιέργειες όπως οι ελιές ή για παροχή πόσιμου νερού).

Για τη βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Βουλγαράκης που συγκάλεσε τη σύσκεψη αποφασίσθηκαν:

• Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του αντλιοστασίου του Στύλου (σύμφωνα με τον ΟΑΚ θα είναι δυνατόν σε 15 ημέρες) θα διοχετεύονται ποσότητες νερού στις δεξαμενές του Ν. Χωριού και του Τσιβαρά, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του αρδευόμενου νερού. Για το συγκεκριμένο έργο θα απαιτηθούν τεχνικές παρεμβάσεις (έργα by pass). Για αυτές τις τεχνικές παρεμβάσεις ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Φ. Καζάσης ζήτησε συγκεκριμένη μελέτη και σχέδιο.

• Με τη συνεργασία του ΤΟΕΒ Δυτικού Αποκόρωνα και των υπηρεσιών θα προχωρήσουν δύο γεωτρήσεις στην περιοχή για την ενίσχυση του δικτύου. Οι γεωτρήσεις θα γίνει προσπάθεια, ώστε να δίνουν κάτω από 300 κ.μ. νερού για να μην απαιτηθεί περιβαλλοντική αδειοδότηση, συν τα αναγκαία δίκτυα καθώς και δύο νέες δεξαμενές. Τη χρηματοδότηση των γεωτρήσεων θα αναλάβει η Περιφέρεια. Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Δυτικού Αποκόρωνα κ. Σπανουδάκης επισήμανε πως από το 2015 δεν λειτουργεί το αντλιοστάσιο του Στύλου του ΟΑΚ με αποτέλεσμα να μην μπαίνει στο δίκτυο άρδευσης το σαφώς ποιοτικότερο νερό των πηγών της περιοχής.

Επανέλαβε προς τον αντιπεριφερειάρχη πως «ζητάμε από εσάς τη χρηματοδότηση για δύο γεωτρήσεις και δύο δεξαμενές για καθαρό νερό με φορέα υλοποίησης και διαχείρισης τον ΤΟΕΒ Δυτικού Αποκόρωνα». Από τη μεριά του ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χ. Κουκιανάκης ζήτησε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις. Τόνισε πως όταν ανέλαβε το 2014 «βρήκαμε μια άναρχη κατάσταση. Αδειοδοτήσαμε όλες τις πηγές, είχαμε μια άριστη συνεργασία με τον ΟΑΚ και εκδόθηκαν άδειες χρήσης νερού». Τόνισε πως με βάση τις άδειες χρήσης νερού από τα 3.400.000 κυβικά που αντλούνται από τις πηγές Αρμένων, τις 400.000 κυβικά θα παίρνει ο Δήμος Αποκορώνου, 1.000.000 κυβικά ο ΤΟΕΒ και τα άλλα 2.000.000 κυβικά ο ΟΑΚ για άρδευση σε Αποκόρωνα κυρίως.

Επίσης με άλλη άδεια χρήσης ο Δήμος Αποκορώνου παίρνει από την ίδια περιοχή 900.000 κυβικά νερού για την ύδρευση του Βάμου και των Καλυβών. Υπογράμμισε τέλος πως ο Δήμος Αποκορώνου έχει δρομολογήσει μια σειρά από έργα υδροάρδευσης, που θα λύσουν το πρόβλημα, τάχθηκε υπέρ της κατασκευής λιμνοδεξαμενής και της πραγματοποίησης γεωτρήσεων «αλλά μέχρι να γίνουν αυτά να αξιοποιηθεί το νερό που υπάρχει για να στηριχθούν οι παραγωγοί αβοκάντο». «Το 2015 το αντλιοστάσιο στον Στύλο καταστράφηκε από δολιοφθορείς. Σε λίγες ημέρες θα το έχουμε αποκαταστήσει, αλλά ανάλογοι βανδαλισμοί έχουν γίνει και σε άλλα αντλιοστάσια. Υπάρχει συναίνεση από την τοπική κοινωνία; Για ποιο λόγο δεν αποκαλύπτονται αυτοί που κάνουν αυτές τις δολιοφθορές;», αναρωτήθηκε ο κ. Φ. Καζάσης, τονίζοντας πως ο ΟΑΚ κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να δώσει ποιοτικό νερό. Για πρώτη φορά αδειοδοτήθηκαν οι πηγές και δόθηκαν άδειες χρήσης για το νερό αλλά θα πρέπει και η τοπική κοινωνία της περιοχής να δείξει ότι συναινεί στην ορθή διαχείριση του νερού.

Στη σύσκεψη πήρε μέρος και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον Δ. Αποκορώνου κ. Π. Καραγιαννάκης ο οποίος δικαιολόγησε τους καλλιεργητές που με αντλητικά παίρνουν παράνομα νερό από τον ποταμό Κοιλιάρη λέγοντας πως «αν δεν το κάνουν θα ξεραθούν όλα τους αβοκάντο». Παράλληλα ζήτησε να εφαρμοστούν όλα όσα αποφασίσθηκαν, ώστε η καλλιέργεια του αβοκάντο να συνεχιστεί στην περιοχή, αφού όπως είπε «είναι πάρα πολλοί οι μικροί παραγωγοί που έχουν επενδύσει 6.000 – 7.000 ευρώ για να κάνουν φυτεύσεις και αυτή τη στιγμή δεν έχουν κατάλληλο νερό για τα αβοκάντο τους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Να βρεθεί λυση κ για την καλλιεργεια του αβοκαντου οσο κ για την καλλιεργεια της ελιας καθώς με τις περσινες πλημμυρες πολλά χωραφια που είναι πλησίον του Αλμυρου ποταμου κ έχουν ελιαιοδενδρα είχαν πρόβληματα στην ανάπτυξη τους…..Γιαυτο ίσως καλο θα ήταν να υπάρξει ελεγχος της καθαροτητας του νερου που χρησιμοποιεται για το σύνολο του Αποκορωνα….κ για το σύνολο των καλλιεργειων….Ας το δουν Αντιπεριφερεια Δημος….

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα