Υπαρκτό είναι το πρόβλημα της ποιότητας του αρδευόμενου νερού για το οποίο έχουν έντονα παράπονα οι παραγωγοί του κάμπου του Δυτικού Αποκόρωνα (Στύλος, Νιο Χωριό, Αρμένοι, Καλύβες) λένε ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. και ο δήμαρχος Αποκορώνου.
Eιδικά ο κ. Φ. Καζάσης διευθύνων σύμβουλους του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης σημειώνει πως ο ΟΑΚ τα τελευταία χρόνια έκανε ενέργειες για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού ωστόσο η απάντηση στην προσπάθεια αυτή ήταν “δολιοφθορές από αγνώστους στα αντλιοστάσια μας”.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση των αβοκαντοπαραγωγών που δημοσιεύτηκε στα “Χ.Ν.” του Σαββάτου ο κ. Καζάσης σημείωσε ότι : «Πρέπει να διερευνηθούν και βάσει των υφιστάμενων συνθηκών να εξαντληθούν οι δυνατότητες παρέμβασης προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση. Το θέμα έχει απασχολήσει και παλαιότερα. Τότε μάλιστα (2017) με πρωτοβουλία του ΟΑΚ εξασφαλίστηκε από την Περιφέρεια Κρήτης επιχορήγηση που μαζί με ίδιους πόρους του ΟΑΚ προορίζονταν για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του αντλιοστασίου Στύλου το οποίο είχε βανδαλιστεί παλαιότερα. Στο πλαίσιο αυτό είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με με το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Αποκορώνου από το οποίο ζητήθηκαν εγγυήσεις και τυχόν παρέμβαση ώστε το έργο να λάβει τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Αυτό το πλαίσιο δυστυχώς δεν συμφωνήθηκε. Έκτοτε ο ΟΑΚ προχώρησε στην έκδοση Αδειών Χρήσης Νερού από τη Δνση Υδάτων της ΑΔΚ ώστε να εξορθολογιστεί και να νομιμοποιηθεί το καθεστώς της διαχείρισης του πλούσιου υδατικού δυναμικού της περιοχής. Δυστυχώς και νέα κρούσματα βανδαλισμών παρουσιάστηκαν στο αντλιοστάσιο του ΟΑΚ στο Νιο Χωριό το οποίο μπήκε εκ νέου σε λειτουργία μόλις πρόσφατα. Στο αντλιοστάσιο ΟΑΚ στους Αρμένους ολοκληρώνεται στο τέλος της επερχόμενης εβδομάδας παρέμβαση αναβάθμισης ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Οι δύο αυτές παρεμβάσεις αναμένεται να βελτιώσουν μερικώς την κατάσταση».
Ο ίδιος τονίζει πως πιο σημαντικές παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η περιοχή «απαιτούν συνολικό σχεδιασμό στον οποίο εμπλέκονται και άλλοι φορείς (ΤΟΕΒ, Δήμος, ΑΔΚ, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων) και φυσικά απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Σε ό,τι αφορά στις τιμές και για το 2019 υπήρξε σημαντική μείωση προς τους ιδιώτες αγρότες καταναλωτές του ΟΑΚ στον Αποκόρωνα ενώ η τιμή διάθεσης προς τον ΤΟΕΒ παρέμεινε σταθερή στα 0,11 ευρώ το κυβικό μέτρο.» Παράλληλα ο κ. Καζάσης εκφράζει την απορία του γιατί δεν κλήθηκε ο ΟΑΚ στη συνάντηση των αβοκαντοπαραγωγών στην οποία αποφασίσθηκε να εκδοθεί η σχετική ανακοίνωση.
Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΩΡΟΝΟΥ
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης έκανε λόγο για υπαρκτό πρόβλημα και δήλωσε στα “Χ.ν.”: «Είναι δικαιολογημένη η αγωνία των παραγωγών. Ο Δήμος έχει εκπονήσει μελέτες για τις άδειες χρήσης νερού και για το πόσο νερό μπορούν να εκμεταλλεύονται οι χρήστες (Δήμος, ΤΟΕΒ, ΟΑΚ) και για το 30% που δίνεται ως περιβαλλοντική παροχή ώστε να μην έχουμε ξηρασία στα ποτάμια μας.»
Ο κ. Κουκιανάκης τονίζει πως το θέμα δεν αντιμετωπίζεται μεμονωμένα αλλά απαιτείται η κοινή παρέμβαση όλων των εμπλεκομένων. «Ως Δήμος έχουμε εκπονήσει μελέτες που δίνουν ακριβή στοιχεία για το πόσο νερό μπορούν να αντλούν όλοι οι χρήστες.
Με δεδομένο ότι η Δημοτική Ενότητα Βάμου θα υδρεύεται από τις γεωτρήσεις της Μάζας και δε θα παίρνει νερό από τον Κοιλιάρη με λίγη καλή θέληση από όλους θα βρεθεί λύση. Επίσης ξεκαθαρίζουμε ότι δεν αποδεχόμαστε καμία αυθαιρεσία από εκείνους που βάζουν αντλίες στο ποτάμι και παίρνουν νερό» καταλήγει.