Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αναζήτηση λύσης για τον Μορώνη

Στην αντιπλημμυρική θωράκιση της κάτω Σούδας αλλά και στην περιβαλλοντική προστασία του ποταμού Μορώνη, στοχεύει το έργο αποκατάστασης εκβολής του ποταμού που συζητήθηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Συγκεκριμένα χθες εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο Ν. Χανίων για την εκτέλεση του έργου της αποκατάστασης εκβολής του ποταμού Μορώνη. Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες δεκαετίες οι προσχώσεις του ποταμού, οι επιχωματώσεις και οι παράνομες απορρίψεις αδρανών υλικών μετέτρεψαν την περιοχή σε σκουπιδότοπο και χώρο εναπόθεσης μπαζών. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ξανθουδάκης, « στις εκβολές του ποταμού Μορώνη η περιοχή έχει μπαζωθεί αφού κατά διαστήματα και διαχρονικά, κάτοικοι αλλά και εργολάβοι εναπόθεταν εκεί προϊόντα εκσκαφών ( παράνομες επιχώσεις) με αποτέλεσμα να έχει αλλοιωθεί η περιοχή, να έχουν μικρύνει οι εκβολές του ποταμού και αυτό δημιουργεί πρόβλημα περιβαλλοντικό αλλά και όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Η περιοχή ανήκει στην δικαιοδοσία του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων, έτσι κάναμε μια προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο η οποία μας δίνει την δυνατότητα να παρέμβουμε είτε να το υποβάλλουμε σε Πρόγραμμα όποτε κι αν αυτό “ ανοίξει”. Ωστόσο ακόμη κι αν αυτό δεν καταστεί εφικτό το επόμενο διάστημα (δηλαδή να βρεθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα), μας δίνει την δυνατότητα να το κάνουμε ακόμη και με ιδίους πόρους».

Η μελέτη του έργου που έχει συνταχθεί από την Τεχνική υπηρεσία του δήμου Χανίων, στηρίχθηκε και αποτελεί τμήμα γενικότερης μελέτης η οποία έχει συνταχθεί από την WWF Ελλάς και αφορά την γενικότερα την προστασία του υγρότοπου του ποταμού Μορώνη. Πρόκειται καθαρά για έργο περιβαλλοντικό το οποίο αφορά στην παρούσα μελέτη, το τμήμα των εκβολών νοτίως του ποταμού Μορώνη εξ ολοκλήρου εντός των ορίων της χερσαίας ζώνη λιμένα Σούδας. Με το έργο προτείνεται ο καθαρισμός από τις παράνομες επιχώσεις, η ανάδειξη και η προστασία του χώρου, ο οποίος αποτελεί υδροβιότοπο.

Το έργο θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση και προστασία ολόκληρης της περιοχής η οποία τα τελευταία χρόνια κυρίως με τις αυθαίρετες επιχώσεις είχε πλήρως υποβαθμιστεί. Όσον αφορά την χρηματοδότηση εκτέλεσης του έργου, η σύμβαση προβλέπει ότι θα διασφαλιστεί από τον δήμο Χανίων από το ΕΠ “ Κρήτη” 2014-2020 ή άλλο σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης ή συγχρηματοδότησης που θα προκύψει ή ελλείψει αυτών από ιδίους πόρους του Δήμου Χανίων. Σύμφωνα με την σύμβαση, ο δήμος Χανίων αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες από τη φάση της εκπόνησης της μελέτης, τη φάση δημοπράτησης και της υλοποίησης μέχρι την οριστική παραλαβή του έργου και την παράδοση του σε πλήρη λειτουργία στο Λιμενικό ταμείο Ν. Χανίων, το οποίο ως φορέας εκμετάλλευσης της περιοχής, διασφαλίζει την καλή λειτουργία του έργου μετά την ολοκλήρωση του.

Οι επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης αν και συμφώνησαν με την αναγκαιότητα του έργου, εξέφρασαν τις διαφωνίες της όσον αφορά την συμμετοχή με ιδίους πόρους του δήμου Χανίων και την μη συμμετοχή σε οικονομικό επίπεδο του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων.

Προχωρά η κατεδάφιση κτηρίων στη Σήφακα

Εν τω μεταξύ, προχωρούν οι διαδικασίες κατεδάφισης ακινήτων στην βόρεια πλευρά της οδού Σήφακα για την ανάδειξη του Βυζαντινού τείχους. Χθες το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την μελέτη, τον προϋπολογισμό και τον τρόπο εκτέλεσης του έργου που αφορά επτά κτήρια επί της οδού Σήφακα τα οποία έχουν απαλλοτριωθεί από το Υπουργείου Πολιτισμού και τα περισσότερα από αυτά μένουν αχρησιμοποίητα και ασυντήρητα επί χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν καταστεί επικίνδυνα για τους διερχόμενους, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα μια άσχημη εικόνα μιας περιοχής με έντονη ιστορικότητα και μεγάλη επισκεψιμότητα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τεχνική έκθεση, οι εργασίες περιλαμβάνουν την κατεδάφιση με μηχανικά μέσα όλων των παραπάνω κτηρίων ενώ θα προηγηθεί αποσύνδεση των δικτύων ηλεκτρισμού και ύδρευσης καθώς και η προσεκτική αποξήλωση και απομάκρυνση του αμιαντοτσιμένου. H δαπάνη των εργασιών ανέρχεται στο ποσό των 101.781 ευρώ ενώ μετά την προσθήκη του εργολαβικού οφέλους και του ΦΠΑ το γενικό σύνολο ανέρχεται στο ποσό των 190.000 ευρώ και θα καλυφθεί από ΣΑΤΑ του Δήμου Χανίων. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Ξανθουδάκης, «το Υπ. Πολιτισμού μέσω της Αρχαιολογικής υπηρεσίας μας ζήτησε εάν μπορούμε να συνδράμουμε ώστε αυτά τα κτήρια έμπροσθεν του Βυζαντινού τείχους να φύγουν νωρίτερα, καθώς αποτελούν εστία μόλυνσης και διαφόρων κινδύνων. Προχωράμε όπως οφείλουμε την μελέτη για την απομάκρυνση τους από το σημείο».

Η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η κα Αγγελάκη όσο και ο κ. Παπαντωνάκης, έθεσαν το ερώτημα εάν είναι σύννομο ο δήμος Χανίων να αναλάβει το κόστος κατεδάφισης των κτηρίων αντί του Υπ. Πολιτισμού. Πάντως, εκτιμάται ότι λόγω της γραφειοκρατίας η κατεδάφιση θα ξεκινήσει μετά το Καλοκαίρι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα