Τη λήψη καλλιεργητικών μέτρων για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών που πλήττουν τις καλλιέργειες αβοκάντο στα Χανιά συστήνουν φυτοπαθολόγοι καθώς δεν υπάρχουν στην Ε.Ε. εγκεκριμένα μυκητοκτόνα φυτοφάρμακα γι’ αυτές τις περιπτώσεις.
Στο μεταξύ, την ανάγκη να “θωρακιστεί” επιστημονικά η καλλιέργεια αβοκάντο μέσα από την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θα αναλάβει το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς επισημάνθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χανίων.
Οι μυκητολογικές ασθένειες του αβοκάντο βρέθηκαν στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου “Ι. Τσιράκης” στο Σκινέ.
Πιο συγκεκριμένα η φυτοπαθολόγος του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Δρ. Ειρήνη Βλουτόγλου ανέφερε ότι ειδικά στα Χανιά έχουν εντοπιστεί 4-5 διαφορετικές μυκητολογικές ασθένειες στα αβοκάντο.
«Το αβοκάντο στην Κρήτη είναι μια νέα σχετικά καλλιέργεια, αναπτυσσόμενη και πολύ δυναμική. Κι όπως κάθε νέα καλλιέργεια στην αρχή δεν εμφάνισε προβλήματα. Σιγά σιγά όμως με τις επεμβάσεις του ανθρώπου και την κλιματική αλλαγή άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να εντοπίζονται νωρίς οι ασθένειες και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.
Ειδικά ως προς τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών η κα Βλουτόγλου τόνισε ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια από τον παραγωγό, τον γεωπόνο και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Υπογράμμισε, δε, ότι αν και μέσα από τη λήψη αποκλειστικά καλλιεργητικών μέτρων (όπως κλαδέματα ανάλογα με την περίπτωση) είναι δύσκολη η διαχείριση των ασθενειών, σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια αβοκάντο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φυτοφάρμακα. «Οι παραγωγοί τις περισσότερες φορές ζητάνε μια άμεση λύση που θα δώσει θεαματικά αποτελέσματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως δεν υπάρχουν τέτοιες λύσεις και από την άλλη οι παραγωγοί συνήθως δεν εφαρμόζουν τα καλλιεργητικά μέτρα διότι είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα», ανέφερε η κα Βλουτόγλου.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ “ΘΩΡΑΚΙΣΗ”
Στο μεταξύ στη συνάντηση που έγινε στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας συμμετείχαν στελέχη του Ινστιτούτου, η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Χανίων Γιώργος Καλλιτεράκης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε η ανάγκη να συνδεθεί η επιστημονική εργασία που γίνεται στο Ινστιτούτο με την τοπική παραγωγή αβοκάντο, συμβάλλοντας κυρίως στο κομμάτι που αφορά την εξασφάλιση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού. Κι αυτό γιατί όπως υπογραμμίστηκε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προβασικές – μητρικές φυτείες που να είναι πιστοποιημένες, “καθαρές” γενετικά και απαλλαγμένες από ασθένειες.
Ωστόσο τονίστηκε ότι για να προχωρήσει μια τέτοια προοπτική απαιτείται αφενός ενίσχυση του Ινστιτούτου με εργατικό-βοηθητικό προσωπικό (αυτή τη στιγμή το Ινστιτούτο διαθέτει μόλις 3 εργάτες) και αφετέρου η ύπαρξη ενός στοχευμένου χρηματοδοτικού προγράμματος.
Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, αυτή τη στιγμή το Ινστιτούτο χρηματοδοτείται κυρίως για προγράμματα που αφορούν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, με συνέπεια να μην υπάρχει δυνατότητα κρίσιμων παρεμβάσεων σε μια καλλιέργεια που ανήκει στις πιο δυναμικές στον Νομό Χανίων.
Μια καλλιέργεια που όπως υπογραμμίστηκε έχει πολλές προοπτικές καθώς η Κρήτη είναι από τις ελάχιστες περιοχές στην Ε.Ε. που μπορεί να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή αγορά με τροπικά – υποτροπικά αγροτικά προϊόντα.
Στο πλαίσιο της συζήτησης με τους επιστημονικούς φορείς η κα Βαγιωνάκη δεσμεύτηκε να παρέμβει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να βρεθεί κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα ανοίξει τον δρόμο για την εμπλοκή του Ινστιτούτου στην προσπάθεια προαγωγής της καλλιέργειας αβοκάντο στα Χανιά.