Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Αναζήτηση λύσης με γεωλογικές μελέτες για την λιμνοδεξαμενή Πλατάνου

Στον “αέρα” παραμένει το θέμα της χωροθέτησης της λιμνοδεξαμενής Πλατάνου που βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αντιπεριφέρεια Χανίων. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να προωθηθούν δύο διαφορετικές διερευνητικές γεωλογικές μελέτες, μία στην τοποθεσία Χαλάρια που έχει προταθεί για τη χωροθέτηση της λιμνοδεξαμενής ήδη από το 2010 και μία σε εκείνη που προτείνει η σημερινή Δημοτική Αρχή Κισάμου (Κοντομούρι). Οι γεωτρήσεις θα χρηματοδοτηθούν από την αντιπεριφέρεια, ενώ ειδικότερα για το Κοντομούρι θα εξεταστεί και το θέμα των απαλλοτριώσεων δεδομένου ότι ο χώρος ανήκει σε ιδιώτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι στη θέση που έχει προταθεί από το 2010 έχει προχωρήσει η προκαταρκτική έγκριση περιβαλλοντικών όρων, ενώ το οικόπεδο είναι δημόσιο και τα ζητήματα με το Δασαρχείο έχουν ξεπεραστεί.

Ωστόσο, από μέρους της νυν Δημοτικής Αρχής Κισάμου έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις προς τη συγκεκριμένη χωροθέτηση κρίνοντας ότι δεν είναι η πιο συμφέρουσα κι ότι στη νέα τοποθεσία που προτείνει η ίδια το έργο, θα είναι πιο λειτουργικό. Στη χθεσινή σύσκεψη (η οποία ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους) συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απ. Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Κισάμου Θ. Σταθάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) Φ. Καζάσης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Π. Σημανδηράκης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Κισάμου Γ. Μυλωνάκης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου Μ. Αλυγιζάκης, αγρότες από την περιοχή καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας, του Ο.Α.Κ. και του Δήμου. Οπως επισημάνθηκε απαιτείται να προχωρήσει άμεσα το έργο καθώς ήδη το νερό που αντλείται από τις γεωτρήσεις είναι υφάλμυρο, ενώ παρατηρούνται σημάδια ερημοποίησης. «Ημαστε στα όρια της ερημοποίησης με στοιχεία του Μ.Α.Ι.Χ. και θέλουμε γρήγορα νερό», σημείωσε μιλώντας στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος της Επιτροπής Λιμνοδεξαμενής Πλατάνου Φ. Τερεζάκης, ενώ σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση της λιμνοδεξαμενής σχολίασε: «Η ταπεινή μου άποψη είναι υπέρ της πρώτης θέσης γιατί υπάρχει μια προκαταρκτική μελέτη από τον Ο.Α.Κ. και επίσης έχει εξασφαλιστεί το χωράφι. Η άλλη θέση δεν έχει τίποτα. Λένε ότι είναι καλύτερη γεωλογικά χωρίς όμως αυτό να υποστηρίζεται επιστημονικά, χωρίς μελέτη». Για το ίδιο θέμα ο δήμαρχος Κισάμου Θ. Σταθάκης δήλωσε: «Αυτό που συμφωνήθηκε είναι ότι θα προχωρήσει σε χρηματοδότηση η Περιφέρεια ώστε να ολοκληρωθούν οι γεωλογικές μελέτες στην υφιστάμενη θέση που έχει προταθεί από το 2010 αλλά και στη νέα θέση που προτείνουμε ως Δήμος».

Ερωτηθείς για το αν στη θέση που προτείνει ο Δήμος έχει λυθεί το θέμα με τον ιδιοκτήτη του χώρου απάντησε: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Η χρησιμότητα κρίνεται όταν ένα έργο εξυπηρετεί τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, δεν κρίνεται αν συμφωνεί κάποιος ή διαφωνεί». Σημείωσε ακόμα ότι στο μεταξύ ο Δήμος υλοποιεί τη δέσμευσή του προς τους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Πλατάνου και της ευρύτερης περιοχής ώστε οι απορροές του Σφηναρίου που πηγαίνουν στη θάλασσα να μεταφέρονται στην περιοχή τους. «Εχουμε υλοποιήσει την πρώτη φάση και ετοιμάζουμε τη μελέτη για τη δεύτερη φάση.

Οπότε εκτιμούμε ότι εντός του 2017 θα εγκριθεί κι ο αγωγός μεταφοράς ώστε να μπορέσει να έρθει το νερό για τους χειμερινούς μήνες. Πάντως είναι απαραίτητη η αποταμίευση και η αποταμίευση του νερού πρέπει να γίνει στο κατάλληλο σημείο από όλες τις απόψεις», ανέφερε. Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου Μ. Αλυγιζάκης τόνισε ότι χρειάζεται να δοθεί λύση, ενώ τάχθηκε υπέρ της χωροθέτησης που προτείνει ο Δήμος υποστηρίζοντας ότι θα ποτιστεί όλο το χωριό και η ευρύτερη περιοχή, παρότι παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρξει μια μεγαλύτερη χρονοτριβή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα