» Προτάσεις σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη βιώσιμη κινητικότητα
Σε αναζήτηση λύσεων για κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκεται ο Δήμος Πλατανιά ο οποίος αποτελεί περιοχή πρότυπης μεθοδολογίας για την ανάπτυξη Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας σε μικρούς τουριστικούς δήμους, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος.
Mάλιστα, ο Δήμος Πλατανιά, συμμετείχε κατά το διήμερο 26-27 Σεπτεμβρίου σε εργαστήριο για τη βιώσιμη κινητικότητα που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Sciences Po, στο Παρίσι.
Οπως είπε στα “Χ.ν.” ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, μεταξύ των λύσεων που προτείνονται για κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση είναι η σμίκρυνση του οδοστρώματος της παλιάς εθνικής οδού με διαπλάτυνση πεζοδρομίων, η δημιουργία παρακαμπτηρίου της παλιάς εθνικής οδού, πεζοδρομήσεις και μονοδρομήσεις σε κάθετους δρόμους, δημιουργία σταθμού μετεπιβίβασης επισκεπτών αντί να κάνουν στάση τα λεωφορεία στην παλιά εθνική οδό, κ.α.
Σε ανακοίνωση του Δήμου Πλατανιά σημειώνεται ότι το Εργαστήριο εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης «SUMP-PLUS: Sustainable Urban Mobility Planning: Pathways and links to Urban Systems»1, που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του ερευνητικού προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει τη μετάβαση προς πιο βιώσιμες πόλεις
Ο κ. Μαλανδράκης μαζί με την oμάδα του Δήμου, Όλγα Μπερτσουλάκη, Προϊσταμένη Τμ. Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής και Κατερίνα Λίτου, Επιστημονικός Συνεργάτης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων HORIZON αλλά και τους συνεργάτες από τη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης με επικεφαλής τον καθηγητή Θεοχάρη Τσούτσο, και την Σταυρούλα Τουρνάκη, Διευθύντρια της Ομάδας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης παρουσίασαν συμπεράσματα και αποτελέσματα από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Έργου. Ο κ. Μαλανδράκης παραχώρησε και συνέντευξη για το θεματικό βίντεο του έργου SUMP PLUS που θα προβληθεί πανευρωπαικά.
Ακολούθησε, στις 28 Σεπτεμβρίου έη 7η Συνάντηση του Προγράμματος στην οποία το Πολυτεχνείο Κρήτης και ο Δήμος Πλατανιά παρουσίασαν τα συμπεράσματα από τα συμμετοχικά εργαστήρια που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα χρόνια καθώς και τα επόμενα βήματα δράσης για τη μετάβαση σε βιώσιμη περιοχή.