Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αναζήτηση λύσης για το φράγμα Βαλσαμιώτη

Λύση στο πρόβλημα των διαρροών του Βαλσαμιώτη καλούνται να δώσουν οι μηχανικοί που χθες το πρωί πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο του φράγματος στα πλαίσια της εκπόνησης της μελέτης που τους έχει αναθέσει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης.

Η μελέτη – χρηματοδοτείται με το ποσό των 70.000 ευρώ – θα προτείνει συγκεκριμένες εργασίες προκειμένου να σταματήσει η διαρροή, να εξασφαλιστεί η στεγανότητα και να μπορεί έτσι το φράγμα να αξιοποιηθεί αποθηκεύοντας περίπου 6.000.000 κυβ. μέτρα νερού.
Συνοδευόμενοι από στελέχη του ΟΑΚ, οι μηχανικοί της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης βρέθηκαν στον πυθμένα του φράγματος (330 σκαλιά) προκειμένου να δουν πως θα κατεβάσουν εκεί το γεωτρύπανο που θα κάνει τις αναγκαίες γεωτρήσεις, ενώ είδαν και το σημείο εκτός φράγματος όπου έχει διαπιστωθεί κατολίσθηση. Από τη μεριά του ΟΑΚ θα γίνει προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η αναγκαία ηλεκτροδότηση των ερευνητικών εργασιών.
Ο διευθυντής υδραυλικών έργων του ΟΑΚ κ. Μάρκος Πατρελάκης ενημέρωσε τους μηχανικούς για τα προβλήματα που διαπιστώνονται, ενώ οι μελετητές φαίνεται να συγκλίνουν στην κατασκευή ενός συστήματος με το οποίο θα μπορούν να κατεβάσουν το γεωτρύπανο στον πυθμένα του φράγματος.
Η μελέτη θα προβλέπει και το κόστος της αποκατάστασης των διαρροών.

ΤΑ ΔΥΟ ΛΑΘΗ

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πραγματογνωμοσύνες του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Μ. Καββαδά και του ειδικού Καναδού φραγματολόγου κ. V. Miligan που είχαν παρουσιάσει πριν από 2 χρόνια τα “Χ.Ν.” οι βασικές αιτίες που το φράγμα παρουσιάζει τόσο μεγάλες διαρροές είναι δύο:
• Η βραχώδης υφή του πετρώματος των χαλαζιτών αύξησε πλασματικά την εκτίμηση των μελετητών του φράγματος ότι υπήρχε αρκετή βραχομάζα που να μπορεί να δεχθεί τον συγκεκριμένο τύπου φράγματος (σκληρού επιχώματος). Δηλαδή αρχικά οι μελετητές είχαν εκτιμήσει πως τα πετρώματα ήταν κατάλληλα για να δεχθούν τον συγκεκριμένο τύπο φράγματος κάτι που τελικά αποδείχθηκε λάθος.
• Αυτού του τύπου φράγματα (σκληρού επιχώματος) φτιάχνονται μέχρι ύψος 25 μ. Και όχι 75 μ. Όπως προβλέπονταν ο Βαλσαμιώτης. Χαρακτηριστικά ο καναδός φραγματολόγος κ. Miligan είχε επισημάνει στην έκθεση του πως «δεν έχω άμεση γνώση για φράγματα σκληρού επιχώματος υψηλότερα από περίπου 25 μέτρα. Το γεγονός ότι το φράγμα Βαλσαμιώτη έχει προταθεί να φθάσει τα 70 μέτρα είναι εκτός της εμπειρίας μου και με όλο το σεβασμό πιστεύω ότι είναι εκτός της εμπειρίας και των περισσότερων μηχανικών…Είναι προφανές ότι έχω σοβαρές ανησυχίες για την επιτυχή κατασκευή του φράγματος όπως προτείνω…».
Παρά τις ενστάσεις του επιστήμονα το φράγμα ολοκληρώθηκε, το συνολικό του κόστος έφτασε τα 40 εκ. ευρώ από ένα αρχικό προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ, εγκαινιάσθηκε το 2014 πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές αλλά δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ποτέ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα