Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

Αναζήτηση νέων αγορών

Στην αναζήτηση νέων αγορών για τα προϊόντα που πλήττονται από τα ρωσικά αντίμετρα στις κυρώσεις της Ε.Ε. επικεντρώθηκε η χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα και με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Εξωτερικών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων όπως του Σ.Ε.Β., των εμπόρων γούνας και των αγροτών της Ημαθίας. Η Ελλάδα ασκεί «υπεύθυνη εξωτερική πολιτική» και έτσι συμμετέχει στις αποφάσεις υποστήριξε στη σύσκεψη ο κ. Κούρκουλας, ενώ οι παραγωγοί και εξαγωγείς εξέφρασαν ανησυχίες για τις συνέπειες των μέτρων. Σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα που εξετάσθηκε αφορούσε την προσπάθεια να “ανοίξουν” αγορές τρίτων χωρών μέσω της αναθεώρησης της δασμολογικής πολιτικής που εφαρμόζουν, έναντι των εισαγωγών από την Ε.Ε. Αυτό μπορεί να διευκολυνθεί και από το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες είδαν να διευρύνονται οι δικές τους εξαγωγικές ικανότητες προς τη ρωσική αγορά. Αξιωματούχοι, εξάλλου, του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι σε μεγάλο βαθμό θα βρεθούν αγορές υποκατάστασης για τα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα. Στο μεταξύ ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συμμετοχή του υπουργού Γιώργου Καρασμάνη, του αναπληρωτή υπουργού Πάρη Κουκουλόπουλου και εκπροσώπων των ροδακινοπαραγωγών.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο. Οι παραγωγοί βρίσκονται εν αναμονή των τελικών αποφάσεων για το ύψος και τους τρόπους αποζημίωσής τους. Όπως είναι γνωστό, από την Ε.Ε. έχει οριστεί ένα πλαίσιο αποζημίωσης που δίνει 27 λεπτά το κιλό για να γίνει απόσυρση, κυρίως για δωρεάν διανομή σε ευπαθείς ομάδες κι άλλες κατευθύνσεις (π.χ. σχολεία) και αφορά στις οργανωμένες ομάδες παραγωγών. Η αντίστοιχη τιμή που δίνεται για τους μεμονωμένους παραγωγούς είναι 13,5 λεπτά το κιλό και η ελληνική πλευρά διεκδικεί να τύχουν της ίδιας αποζημίωσης με τις οργανώσεις παραγωγών. Παράλληλα ζητείται και συμπληρωματική ενίσχυση για την προ εμπάργκο περίοδο όταν πανευρωπαϊκά υπήρχε υπερπαραγωγή. Ένας ακόμη τρόπος ενίσχυσης των παραγωγών αναμένεται να είναι και η προώθηση και αναζήτηση εναλλακτικών αγορών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιάθετη παραγωγή ροδάκινων (ποσότητες που δεν έχουν συλλεχθεί ή που είναι αποθηκευμένες στα ψυγεία) κυμαίνεται στους 50.000 – 60.000 τόνους.

ΔΗΛΩΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Στο μεταξύ, την πλήρη αποζημίωση των αγροτών και των επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Ιταλίας που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω του ρωσικού εμπάργκο ζητούν, με κοινή δήλωσή τους, ο ευρωβουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότης Μαριάς και οι 16 Ιταλοί ευρωβουλευτές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Στην κοινή τους δήλωση, που εκδόθηκε ταυτόχρονα σε Αθήνα και Ρώμη, οι ευρωβουλευτές από την Ιταλία και την Ελλάδα επιρρίπτουν ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς επισημαίνουν ότι «η επιβολή περιοριστικών μέτρων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας έχει εντείνει την ψυχροπολεμική σύγκρουση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το ρωσικό εμπάργκο που επιβλήθηκε στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προκαλέσει εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνέπειες στην οικονομία του ευρωπαϊκού νότου». Οι ευρωβουλευτές που υπογράφουν την κοινή δήλωση τονίζουν ότι είναι αποφασισμένοι να εμβαθύνουν την κοινή τους συνεργασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών συνεπειών για την Ελλάδα και την Ιταλία, λόγω του ρωσικού εμπάργκο.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΙΝΔΙΑ

Την ίδια ώρα, αυξημένο καταγράφεται το ενδιαφέρον από την Ινδία για τα αγροτικά προϊόντα του Νομού Ημαθίας και ιδιαίτερα για το βεροιώτικο ροδάκινο, καθώς και η επιθυμία των Ινδών επιχειρηματιών του κλάδου για εισαγωγή κομπόστας από την περιοχή. Τα παραπάνω προέκυψαν από τη χθεσινή επίσκεψη του Ινδού επιχειρηματία, Sanjay Chandak, εκπροσώπου μιας από τις μεγαλύτερες αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις της Ινδίας, με έδρα το Νέο Δελχί, στον Δήμο Βέροιας.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

«Αναγκαία η συνεννόηση με αμοιβαίες υποχωρήσεις» κρίνει από την πλευρά του το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την κρίση η οποία δημιουργήθηκε λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας για την εισαγωγή αγροτικών και άλλων προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο σημειώνει ότι η αποζημίωση των Ελλήνων παραγωγών που επλήγησαν (όπως και άλλων εταιρειών που συνδέονται μαζί τους π.χ. αυτοκινητιστές) θεωρείται επιβεβλημένη είτε μέσω κοινοτικών ή ακόμη και εθνικών πόρων, ενώ θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε οι αποζημιώσεις αυτές να καταβληθούν έγκαιρα στους δικαιούχους. Ομοίως θεωρείται επιβεβλημένη κατά το επιμελητήριο, η άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την διοχέτευση κατά το δυνατόν της αδιάθετης παραγωγής, που αφορά κυρίως νωπά προϊόντα, όπως και η άμεση κατάρτιση ενός Ευρωπαϊκού και Εθνικού στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης της εμπορικής κρίσης. Το Επιμελητήριο γνωστοποιεί ότι είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης ενός πολυσχιδούς επιχειρηματικού σχεδίου που θα στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνορωσικής εμπορικής συνεργασίας με κύριο βάρος στους τομείς εξαγωγών, τουρισμού και ακινήτων (real estate). Ακόμη, τονίζει ταυτόχρονα τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στους άλλους τομείς της συνεργασίας όπως εξαγωγές δομικών υλικών, τεχνολογικού εξοπλισμού, κατασκευαστικός κλάδος, ανάπτυξη ακινήτων και επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, υποδομές κ.ά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα