Χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανακατασκευή του επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου (Δυτ. ενετικό τείχος) αναζητούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες καθώς η αποκατάσταση του μνημείου που υπέστη μεγάλες ζημιές από τις κακοκαιρίες του 2017 εκκρεμεί ακόμα!
Για την “Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων” η αποκατάσταση του επιπρομαχώνα αποτελεί “πρωτεύον έργο” για την πόλη ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Πολιτισμού αναζητείται η δυνατότητα ένταξης του έργου στη νέα προγραμματική περίοδο (χρηματοδότηση από τα προγράμματα της Περιφέρειας Κρήτης) χωρίς ακόμα κάτι τέτοιο να έχει επιτευχθεί.
Σημειώνεται πως μετά από την κατάρρευση προχώρησαν μια σειρά από μελέτες για την υποστήλωση, έγινε η υποστήλωση, ακολούθησε η εκπόνηση των ολοκληρωμένων μελετών, παρενέβη το ΚΑΣ έκανε αυτοψία στον χώρο με κλιμάκιό του και έπειτα προχώρησε σε μια σειρά από παρατηρήσεις που έπρεπε να ενταχθούν στη μελέτη. Το 2019 είχε υπάρξει απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για χρηματοδότηση της ανακατασκευής με το ποσό των 2 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους χωρίς όμως τα ποσά να δεσμευτούν σε συγκεκριμένο κωδικό.
Την ευθύνη για την αποκατάσταση του μνημείου την έχει η “Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων” του Υπουργείου Πολιτισμού, ωστόσο με τους ρυθμούς που προχωράει η όλη διαδικασία είναι ξεκάθαρο πως θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 3 με 5 χρόνια στην καλύτερη περίπτωση προκειμένου ο επιπρομαχώνας να αναστηλωθεί συνολικά και όπως πρέπει.
Τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με καταρρεύσεις στον συγκεκριμένο επιπρομαχώνα δεν είναι κάτι νέο, αφού ανάλογα φαινόμενα είχαμε κα τις δεκαετίες του ’80-’90. Πέρα από την παλαιότητα του μνημείου οι καταρρεύσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στο ότι μεταπολεμικά είχαν εναποθέσει σε αυτόν οικοδομικά υλικά από τα βομβόπληκτα σπίτια της παλιάς πόλης με αποτέλεσμα τα εδάφη να είναι σαθρά.