Ξεκινά ο σχεδιασμός για τη νέα τουριστική περίοδο
Από πολύ νωρίς ξεκίνησε η προσπάθεια για την εύρεση προσωπικού στον τουρισμό καθώς και το 2023 αναμένεται να είναι μια καλή χρονιά για τον τουρισμό στην Κρήτη. Ήδη ξενοδοχειακές μονάδες έχουν μπει σε ένα αγώνα δρόμου αναζητώντας προσωπικό σε καίριες θέσεις (μάγειρες, σερβιτόροι, καμαριέρες), ενώ λόγω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας φέτος θα δοθούν και αυξήσεις της τάξης του 10%.
Την ίδια στιγμή από μεριάς των ξενοδοχουπαλλήλων εκτιμάτε ότι δύσκολα θα αλλάξει κάτι σε ότι αφορά το διαθέσιμο προσωπικό αφού οι συνθήκες εργασίας στον τομέα αυτό είναι δύσκολες.
ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
«Η εκτίμηση που κάνουμε είναι ότι και φέτος η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη σε ότι αφορά την εύρεση προσωπικού και ίσως και ακόμα χειρότερα» δηλώνει ο κ. Μανώλης Μπαμιάκης πρόεδρος του “Σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων Ν. Χανίων.
Ο ίδιος παρατηρεί πως «είδαμε και από την τελευταία απογραφή πως έχει μειωθεί πολύ ο αριθμός των κατοίκων του Νομού Χανίων. Αυτό έγινε γιατί πολλοί έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν εκεί δουλειά σε καλύτερες συνθήκες. Επίσης έχουν δημιουργηθεί πολλές νέες ξενοδοχειακές μονάδες που θέλουν και αυτές προσωπικό. Για να καλυφθούν όλες αυτές οι θέσεις πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα. Να καλυτερεύσουν οι συνθήκες εργασίας, να βελτιωθούν οι μισθοί, το ταμείο ανεργίας να πάει στο 5μηνο-6μηνο όπως παλαιότερα ανάλογα τις ημέρες που εργάζεσαι κα. Διαφορετικά για ποιο λόγο να διαλέξει ένας να εργαστεί στα ξενοδοχεία σε εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες και κακές συνθήκες εργασίας;».
Αναφορικά με τις φετινές αυξήσεις που θα δοθούν στους ξενοδοχουπαλλήλους ο κ. Μπαμιάκης επισημαίνει πως αυτό γίνεται γιατί «υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Όμως και πάλι δεν θα πάει ο άλλος να δουλέψει ένα ολόκληρο καλοκαίρι, 10ωρα, χωρίς ρεπό! Θα ψάξει να βρει κάτι άλλο. Δεν μπορεί οι συνθήκες εργασίας να παραμένουν έτσι! Οι καμαριέρες ας πούμε πχ. Με την ανάπτυξη του Arbnb πάνε να δουλέψουν εκεί σε καλύτερες συνθήκες και σε πολλές περιπτώσεις με “μαύρα” χρήματα. Γιατί να πάνε σε ένα ξενοδοχείο με λιγότερα χρήματα και περισσότερες ώρες δουλειάς;».
ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
«Τα ξενοδοχεία ξεκίνησαν από πολύ νωρίς στην αναζήτηση προσωπικού γιατί…όποιος έχει καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι! Τα ξενοδοχεία από την ημέρα που έκλεισαν το 2022 ξεκίνησαν να αναζητούν εργαζόμενους για το 2023» τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της “Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων” κ. Μανώλης Σταματάκης.
Ο ίδιος εκτιμά πως οι νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είναι βελτιωμένες θα δώσουν κίνητρα σε περισσότερο κόσμο να εργαστεί σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. «Η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας δίνει 10% αύξηση για τα επόμενα χρόνια και οι τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπογραφούν το επόμενο διάστημα θα έχουν προφανώς αντίστοιχη αύξηση. Αυτό θα φέρει μια ισορροπία στο κομμάτι του προσωπικού, γιατί εκτός του ότι κανείς δεν πληρώνονταν με αυτά που προέβλεπε η κλαδική συλλογική σύμβαση – που ήταν αρκετά υψηλότερη σε σύγκριση με την γενική συλλογική σύμβαση εργασίας – το περιβάλλον θα ξεκαθαρίσει γιατί ομαλοποιούνται και οι συνθήκες για την χρονική λειτουργία μας. Γιατί το 2020 είχαμε ανοίξει τον Ιούλιο, το 2021 τον Ιούνιο, και πέρυσι υπήρξε καθυστέρηση στο πραγματικό άνοιγμα γιατί ανοίξαμε στα τέλη Μαίου και ο κόσμος που εργάζονταν αναγκάστηκε να αναζητήσει αλλού δουλειά γιατί δεν μπορούσε να εργαστεί για 4- μήνες. Πιστεύω λοιπόν πως θα επανέλθουν πολλοί από αυτούς στα ξενοδοχεία όπως επίσης και κόσμος από την υπόλοιπη Ελλάδα που δεν έπαιρνε την απόφαση να φύγει από τον τόπο του για να πάει να εργαστεί για 4 μήνες. Αν όμως οι 4 μήνες γίνουν 7 μήνες που ευελπιστούμε ότι θα γίνει φέτος τότε τα πράγματα θα ισορροπήσουν από πλευράς προσωπικού.»
Πέρυσι υπήρξε μεγάλη έλλειψη σε διοικητικά στελέχη, στο service (μπουφές, σερβιτόροι, καμαριέρες), ενώ πολλοί νέοι που εργάζονταν σε ξενοδοχεία αναζήτησαν εργασίες στο χώρο του delivery αφού εκεί είχαν και πρόσθετα χρήματα από τα “μπουρμπουάρ”.