Οι δυνατότητες αξιοποίησης γονιδίων ποικιλιών ελιάς (“αρβανιτολιά”, “λευκολιά Σερρών”, “γαϊδουρολιά”) για τον εμβολιασμό ποικιλιών πιο παραγωγικών όπως η κορωνέικη ώστε να γίνει η τελευταία πιο ανθεκτική στην ξηρασία και στην αλατότητα, διερευνώνται στο πλαίσιο του προγράμματος “Ελιάδα”.
Στη χθεσινή ημερίδα στο ΜΑΙΧ συζητήθηκε η πρόοδος του προγράμματος με τους υπεύθυνους να εμφανίζονται αισιόδοξοι πως σε 6-7 χρόνια θα μπορούν να δώσουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία.
«Μέσα από το γενετικό υλικό προσπαθούμε να καταλάβουμε κατά πόσο διάφορες ποικιλίες ανταποκρίνονται ή επεξεργάζονται καλύτερα την ξηρασία, πως αντέχουν περισσότερο από κάποιες άλλες. Θέλουμε να δούμε ποια γονίδια έχουν και πως συνεργάζονται για να δώσουν αυτήν την ανθεκτικότητα» τόνισε ο κ. Πολυδεύκης Χατζόπουλος, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας.
Παράλληλα σημείωσε πως με τη βοήθεια του γενετικού υλικού θα μπορεί να εμβολιαστεί με γονίδια “γαιδουρολιάς” ένα υποκείμενο Κορωνέικης ώστε να συνεχίσει να δίνει το λάδι της κορωνέικης αλλά οι ρίζες του να αποκτήσουν την ανθεκτικότητα στην ξηρασία και στην αλατότητα της “γαιδουρολιάς”.
Από τη μεριά του ο κ. Παναγιώτης Καλαϊτζής συντονιστής σπουδών-έρευνας στο τμήμα γεωργικής γενετικής και βιοτεχνολογίας του ΜΑΙΧ επισήμανε πως οι επιστήμονες στα πλαίσια του “Ελιάδα” αναζητούν «τη μοριακή βάση της ανθεκτικότητας, προχωράμε σε διασταυρώσεις της κορωνέικης με άλλες ποικιλίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκείμενα και να φυτευτούν πάνω κορωνέικη και τσουνάτη. Στα κτήματα του ΜΑΙΧ γίνονται διασταυρώσεις και το υλικό που παράγεται αξιολογείται».
Παράλληλα τόνισε πως εξαιτίας «της επερχόμενη κλιματικής αλλαγής και βελτίωσης των διατροφικών συστατικών από γενετικό υλικό ελιάς. Στόχος μας να αξιοποιήσουμε ποικιλίες που έχουν ενδεδειγμένη ανθεκτικότητα όπως η “αρβανιτολιά”, η “λευκολιά Σερρών” και η “γαιδουρολιά” που έχουν σημαντική ανθεκτικότητα κάτω από συνθήκες υψηλής αλατότητας. Εμάς μας ενδιαφέρει να δούμε αν η “αρβανιτολιά” και η “γαιδουρολιά” έχουν το μηχανισμό που τους επιτρέπει να είναι ανθεκτικές στην αλατότητα, ποιος είναι ο μοριακός αυτός μηχανισμός και πως μπορούμε εμείς μεσοπρόσθεσμα να “σκρινάρουμε” γενετικό υλικό και να αναπτύξουμε μια μεθοδολογία που θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε σπορόφυτα ανθεκτικά στην υψηλή αλατότητα. Έχουμε δει ότι η “αρβανιτολιά” μετά από 45 ημέρες έκθεσης στην αλατότητα δεν έχει καμία μεταβολή στο ριζικό της σύστημα κάτι πολύ σημαντικό !»
Το παρών έδωσε και ο παραγωγός, ελαιουργός και τυποποιητής κ. Ευτύχης Ανδρουλάκης που πρόσθεσε πως μέσα από το πρόγραμμα “Ελιάδα” στηρίχθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης μηχανημάτων που βελτιώνουν την διαδικασία της ελαιοποίησης και παράγουν περισσότερες φαινολικές ουσίες.