Ενδείξεις για πληθυσμούς της Κρητικής μέλισσας που θεωρείται εξαφανισμένη από τη δεκαετία του ΄80 εντόπισαν σε απομακρυσμένες περιοχές των Χανίων μελισσοκόμοι και χθες με τη συνδρομή της βιολόγου και ερευνήτριας του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Φανής Χατζήνα πάρθηκε γενετικό υλικό προκειμένου να εξεταστεί!
Aυτό ανακοινώθηκε στο περιθώριο της ημερίδας του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Χανίων “Η Μέλισσα” το απόγευμα της Τετάρτης.
«Δυστυχώς τη δεκαετία του ΄80 με την αθρόα επέλαση της “βαρρόα” από την Ασία η Κρητική μέλισσα εξαφανίσθηκε με αποτέλεσμα να έλθουν στην Κρήτη άλλες “ράτσες” μέλισσας από την υπόλοιπη Ελλάδα. Πριν από 15 ημέρες ενημερώθηκα ότι υπάρχει κάποιος μελισσοκόμος στην Ασή Γωνιά του οποίου οι μέλισσες μοιάζουν με τις Κρητικές μέλισσες. Ενημερώσαμε τη κ. Χατζήνα , πήγαμε μαζί της και πήρε δείγματα προκειμένου να γίνει γενετικός έλεγχος. Έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχουν και αλλού όπως στον Καλλικράτη και θα πάρουμε δείγματα και από εκεί » δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ηλίας Χαλακατεβάκης.
Η Κρητική μέλισσα (Apis mellifera adami) ήταν απόλυτα εναρμονισμένη με το Κρητικό περιβάλλον. Ωστόσο μετά την εξαφάνιση της η Κρήτη γέμισε με μελισσοσμήνη που εισήχθησαν από την βόρεια Ελλάδα κυρίως.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Τις δυνατότητες για τη βιολογική αντιμετώπιση των ασθενειών της μέλισσας διερευνούν οι μελισσοκόμοι των Χανίων που ενημερώθηκαν σχετικά στην ημερίδα στο Εργατικό κέντρο. Εξειδικευμένοι επιστήμονες μίλησαν στους μελισσοκόμους που γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων. «Καλέσαμε τους επιστήμονες να μας δώσουν τα φώτα τους ώστε να κάνουμε μια καλή σωστή ορθολογική καταπολέμηση χωρίς φάρμακα των ασθενειών της μέλισσας. Έτσι ώστε ο καταναλωτής να απολαμβάνει ένα μέλι καθαρό από όλες τις απόψεις» είπε ο κ. Χαλακαταβέκης που επισήμανε πως το Κρητικό μέλι έχει άριστη φήμη και αυτή πρέπει να διαφυλαχθεί. Παράλληλα επισήμανε πως μετά από προσπάθειες 10 ετών αναγνωρίσθηκε ως
ΠΟΠ το “Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης”. «Είναι πλέον γεγονός! Μένει μόνο να αναρτηθεί στην εφημερίδα της Ε.Ε. και να γίνει νόμος της Ε.Ε. Είναι σε ισχύ το μοναδικό ΠΟΠ μελιού στην Ελλάδα. Είναι ένα μείγμα μελιού, θυμαριού και πεύκου, που δεν το κάνει ο μελισσοκόμος αλλά η ίδια η μέλισσα !» είπε ο κ. Χαλακατεβάκης. Για τους τρόπους βιολογικής αντιμετώπισης των ασθενειών της μέλισσας μίλησε η κ. Φ. Χατζήνα, ενώ ο διευθυντής του APSERVICES και πρώην πρόεδρος της ΑΠΙΜΟΝΤΙΑ (παγκόσμια οργάνωση μελισσοκομίας ) κ. Gilles Ratia αναφέρθηκε στα παγκόσμια προβλήματα της μελισσοκομίας.