Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αναζητήσεις ισορροπιών

Αν η Τουρκία επιχειρήσει θερμό επεισόδιο στην Α. Μεσόγειο, θα έχει αποφασίσει οριστική ρήξη με τη Δύση και έξοδο από το ΝΑΤΟ. Τα περιθώρια ελιγμών του Ερντογάν λιγοστεύουν και θα στενέψουν ακόμα περισσότερο μετά το “φιρμάνι” της Ε.Ε. για πιθανή ενεργοποίηση κυρώσεων, αν συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ., τις πιέσεις εκ μέρους του Τραμπ για τους S-400 και την απώλεια της δημαρχίας της Κων/πολης. Ο “αντι – Ερντογάν” Ιμάμογλου, που κέρδισε τις εντυπώσεις στο ντιμπέιτ με τον Γιλντιρίμ προβλέπεται να πάρει τη Δημαρχία με πάνω από 55% των ψήφων.
Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. καταδικάζει τις τουρκικές κινήσεις και αναθέτει σε Επιτροπή της “Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσεως”, να προτείνει στοχευμένα μέτρα, που θα επικυρωθούν στην επόμενη Σύνοδο της 30ης Ιουνίου, αν η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της. Αυτά θα είναι οικ/κά και νομικά σε εταιρίες και πρόσωπα, που εμπλέκονται στην παραβίαση της Κυπριακής Α.Ο.Ζ. Τα μέτρα θεωρείται, ότι θα είναι τα ίδια που πήρε η Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας για το Ουκρανικό με την προσάρτηση της Κριμαίας.
Ενα άλλο στοιχείο, που συνθέτει τη σκληρή προειδοποίηση προς την Τουρκία είναι ότι σταμάτησαν οι ενταξιακές επαφές και σε υψηλό επίπεδο. Και όμως η Τουρκία δεν πτοείται, στέλνοντας και άλλο γεωτρύπανο, το Γιαβούζ, στην Α. Μεσόγειο, που ξεκίνησε απ’ τη Μ. Θάλασσα με συνοδεία πολεμικών πλοίων και μέσω του Αιγαίου θα πάει στον προορισμό του, καθ’ όσον μονομερώς έχουν βαφτίσει τη μισή Α.Ο.Ζ. της Κύπρου τουρκική.
Ο Ερντογάν, θα ‘χει την ευκαιρία στην Οσάκα της Ιαπωνίας και στο περιθώριο των G20 28-29 Ιουνίου, να συζητήσει με τον πρόεδρο Τραμπ το ακανθώδες θέμα της αγοράς των S-400 και την αναστολή της διακοπής του προγράμματος εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων στα F-35. Ο Τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξει να βρεθεί μέση λύση με τις ΗΠΑ και τη Μόσχα. Οι πρώτοι υποστηρίζουν τους Κούρδους ανατολικά του Ευφράτη και η Ρωσία θέλει να μην χάσει τους δεσμούς της στο Ιντλίμπ, όπου επιχειρούν οι δυνάμεις του Ασαντ. Αν χαθεί η Κωνσταντινούπολη, δεν θα ‘χει κανένα περιθώριο να διαπραγματευθεί με τον Τραμπ στους G20.
Στην παρούσα φάση τον λόγο έχει η εξωτερική πολιτική, η οποία για να ‘ναι αποτελεσματική χρειάζεται συναίνεση, διότι σε προεκλογική περίοδο η ισχύς της είναι εξασθενημένη. Οι εμπειρίες στα Ελληνοτουρκικά μας διδάσκουν, ότι αν συμβεί κάποιο θερμό επεισόδιο, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε Αμερικανοί, ούτε Ευρωπαίοι, να σπεύσουνε προς βοήθεια. Θα είμαστε μόνοι μας. Περνάμε δύσκολες στιγμές στην πολιτική, στα οικ/κά, στα ενεργειακά και στα εθνικά ζητήματα, στις διακεκαυμένες ζώνες του Αιγαίου, με τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου.
Για τον εποικισμό της Αμμοχώστου, λέγεται ότι είναι μέτρο άσκησης πίεσης ή μια βαλβίδα αποσυμπίεσης έναντι των πιέσεων προς την Τουρκία εκ μέρους των ξένων παραγόντων. Η Αθήνα κρατά χαμηλούς τόνους με προσεκτικά βήματα και ψύχραιμες διπλωματικές κινήσεις μετά την επίσκεψη Αποστολάκη στις ΗΠΑ, με τη δραστηριοποίηση της Ε.Ε. και με άλλα κράτη, που έχει ανοίξει διόδους συνομιλιών. Η κίνηση σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ, ημέρα Κυριακή, ήταν ένα προκαταρκτικό βήμα διαμόρφωσης σταθερής τακτικής, η οποία θα τεθεί υπ’ όψιν των αρχηγών των κομμάτων μετά την κοινοποίηση στην Τουρκία του οριστικού κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα