Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Αναζητώντας τα μυστικά της γήρανσης

Σημαντικά βήματα όσον αφορά την αποκωδικοποίηση του φαινόμενου της γήρανσης έχει πραγματοποιήσει η επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια καθώς επιστήμονες έχουν καταφέρει να αποκαλύψουν κάποιους από τους μηχανισμούς της. Μάλιστα στα επόμενα 5 – 10 χρόνια οι ερευνητές αναμένεται να έχουν κατανοήσει σε πρώτη φάση το φαινόμενο της γήρανσης και τους μηχανισμούς που το ελέγχουν έτσι ώστε στην συνέχεια να καταφέρουν να αναπτύξουν τρόπους για να μπορούν να επέμβουν.

Ο πρώτος άμεσος στόχος των ερευνητών είναι σε πρώτη φάση να καταλάβουν το φαινόμενο της γήρανσης και αφού γίνει αυτό στην συνέχεια να προχωρήσουν σε επεμβάσεις έτσι ώστε να το επηρεάσουν ή να αντιμετωπίσουν παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με την γήρανση.

Όπως ανέφερε μιλώντας στα “Χ.ν.” ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) Νεκτάριος Ταβερναράκης «η γήρανση δεν είναι κάτι που έρχεται χωρίς συνέπειες. Συνοδεύεται από σοβαρές παθολογικές καταστάσεις όπως νευροεκφυλιστικές νόσους. Για παράδειγμα  η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον, ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2, είναι συνοδά παθολογικά προβλήματα της γήρανσης. Κατανοώντας το φαινόμενο της γήρανσης ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε και τρόπους να αντιμετωπίσουμε τις παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με την γήρανση. Για να μπορέσουμε να έχουμε και καλύτερη ποιότητα ζωής σε μεγάλες ηλικίες».

ΤΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Αναφερόμενος στο στάδιο που βρίσκονται οι έρευνες σχετικά με την αποκωδικοποίηση του φαινομένου της γήρανσης ο κ. Ταβερναράκης επεσήμανε πως «είμαστε στην διαδικασία να καταλάβουμε τους κυτταρικούς και τους μοριακούς μηχανισμούς της γήρανσης. Προσπαθούμε να καταλάβουμε πως γερνούν τα κύτταρα, γιατί αυτό είναι η βάση της γήρανσης. Αφού καταλάβουμε πως γερνούν τα κύτταρα, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε πως γερνά ολόκληρος ο οργανισμός μας.
Αυτό που έχουμε καταλάβει είναι οι βιοχημικοί μηχανισμοί, πως μέσα στα κύτταρα, τα μόρια που αποτελούν τα κύτταρα μας παύουν να λειτουργούν σωστά έτσι ώστε τα κύτταρα τελικά να μην λειτουργούν σωστά και να έχουμε το φαινόμενο της γήρανσης. Αυτό που βλέπουμε μακροσκοπικά όπως ρυτίδες, απώλεια νευρικών κυττάρων κ.α.»

Η ΕΡΕΥΝΑ ΩΣ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Ο ρόλος της έρευνας σε κάθε χώρα είναι τόσο σημαντικός ώστε να συνδέεται άμεσα με την οικονομική της κατάσταση και την ανάπτυξη που παρουσιάζεται σε αυτήν.
Μάλιστα όπως επεσήμανε ο κ. Ταβερναράκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το κατά πόσο η έρευνα συνδέεται με την ανάπτυξη μίας χώρας απάντησε χαρακτηρίστηκα πως «αν μία χώρα δεν κάνει έρευνα δυστυχώς στην εποχή μας δεν έχει μέλλον. Οι χώρες που έχουν επενδύσει στην έρευνα και στην επιστήμη είναι αυτές οι χώρες που σήμερα δεν έχουν οικονομικά προβλήματα. Αν λοιπόν δεν έχουμε και δεν στηρίζουμε την έρευνα στην Ελλάδα δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα έχουμε ουσιαστική ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση. Στην ουσία θα είμαστε πάντα δανειζόμενοι αν δεν μπορούμε από μόνοι μας να αναπτύξουμε την επιστήμη, ειδικά στην εποχή μας, που ζούμε σε μία περίοδο που η γνώση και η επιστήμη είναι το βασικό λιθάρι της κοινωνίας.  Μια χώρα που θα μείνει πίσω θα χάσει για πάντα την ευκαιρία να έχει ουσιαστική ανάπτυξη»

ΤΟ ΙΤΕ
Ερωτώμενος για το κατά πόσο το ελληνικό κράτος στηρίζει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του οποίου ο ίδιος είναι πρόεδρος ο κ. Ταβερναράκης απάντησε πως «ακόμα και σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία υπάρχει στήριξη. Θεωρώ όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη επένδυση ώστε τουλάχιστον να φτάσουμε στον Κοινοτικό μέσο όρο που είναι περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ να πηγαίνει στην έρευνα και στην επιστημονική δραστηριότητα. Αυτό δεν το έχουμε πετύχει ακόμα αλλά παρόλα αυτά έχει αυξηθεί η χρηματοδότηση, ακόμα και σε χαλεπούς από 0,5% τώρα έχει πάει κοντά στο 1,1%.
Είναι σημαντική αύξηση και νομίζω ότι πλέον οι κυβερνώντες έχουν καταλάβει ότι ο ουσιαστικός τρόπος να βγεις από την κρίση είναι να επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη»

ΠΛΗΓΗ Η ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Μια μεγάλη πληγή που έχει να αντιμετωπίσει  η Ελλάδα σε σχέση με την έρευνα, εκτός από την υποχρηματοδότηση σε πολλές περιπτώσεις, είναι και η φυγή Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό προκειμένου να έχουν μία καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη. Η λύση στο λεγόμενο brain drain (σ.σ. στην φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό) σύμφωνα με τον κ. Ταβερναράκη είναι η έμπρακτη στήριξη τους.
«Αν δώσουμε στους νέους επιστήμονες ευκαιρίες να δουλέψουν με αξιώσεις μέσα στην Ελλάδα, προσφέροντας τους ένα περιβάλλον που να τους δίνει την δυνατότητα να κάνουν την έρευνα τους χωρίς να έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτό που θα έκαναν στο εξωτερικό, αυτός είναι ο υγιής τρόπος να συγκρατήσουμε τους επιστήμονες μας να μην φεύγουν. Και αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε στο ΙΤΕ. Να φτιάξουμε ένα περιβάλλον και να εξοπλίσουμε το ίδρυμα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και να έχουμε ένα περιβάλλον, ανοιχτό, αξιοκρατικό και δίκαιο έτσι ώστε οι ερευνητές μας να αισθάνονται ότι μπορούν να κάνουν την έρευνά τους απρόσκοπτα» ανέφερε χαρακτηρίστηκα.

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ βρέθηκε στα Χανιά στο πλαίσιο του διήμερου εορτασμού των Φυσικών Επιστημών που διοργανώνει το ΕΚΦΕ Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα