Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αναζητώντας την αρχαία ιστορία των Λευκών Ορέων

Την ηλικία δέντρων στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων με τη μέθοδο της δεντροχρονολόγησης θα επιχειρήσει να εντοπίσει ο “Φορέας Διαχείρισης της Σαμαριάς”.
Το σχετικό πρόγραμμα δεντροχρονολόγησης χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αναμένεται να δώσει πολύ χρήσιμα στοιχεία στους επιστήμονες αναφορικά με  το παρελθόν του Δρυμού, των δέντρων που έχουν αναπτυχθεί σε αυτόν και όχι μόνο.
«Στα πλαίσια χρηματοδοτούμενου προγράμματος  του ΕΣΠΑ, θα έχουμε το επόμενο διάστημα συνεργασία με ειδικό επιστήμονα και θα αναλάβουμε από κοινού να εντοπίσουμε αρχαία δέντρα, ή απλά δέντρα μεγάλης ηλικίας και να τα χρονολογήσουμε. Τέτοια δέντρα μπορεί να είναι πχ. τα κυπαρίσσια στον Αγιο Νικόλαο στη Σαμαριά που είναι μεγάλα σε ηλικία αλλά και άλλα ακόμα δέντρα σε πιο μεγάλα ύψη για τα οποία έχουμε ενδείξεις ότι είναι πολύ παλιά» δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο δασολόγος του “Φορέα” κ. Δημήτρης Κοντάκος.
Η διαδικασία της “δεντροχρονολόγησης”  που ακολουθείται  συνήθως έχει να κάνει με τη μέτρηση   των δακτυλίων του κάθε δέντρου όπου ο επιστήμονας με ειδικό τρυπάνι παίρνει υλικό μέσα από τον κορμό του δέντρου στο οποίο μπορεί να μετρήσεις του δακτύλιους και να βρει την ακριβή του ηλικία. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια και η συγκεκριμένη επιστήμη έχει προχωρήσει πάρα πολύ και έχουν βρεθεί και άλλοι τρόποι πιο σύγχρονοι και ακόμα πιο αποδοτικοί τρόποι  χρονολόγησης των δέντρων.
« Στην ελιά η χρονολόγηση είναι πιο δύσκολη καθώς υπάρχουν αλλαγές στον κορμό της, αντίθετα σε δέντρα όπως το κυπαρίσσι η χρονολόγηση τους είναι πιο εύκολη.  Πιστεύω ότι τα  δέντρα που βρίσκονται στις ορεινές περιοχές έχουν μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά τα κυπαρίσσια που είναι μακρόβιο είδος αλλά και άλλα είδη δέντρων» τονίζει ο κ. Κοντάκος.
Από την εμπειρία του ίδιου από την καθημερινή του ενασχόληση με θέματα που αφορούν τον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς ο κ. Κοντάκος υπογραμμίζει πως «στα   ορεινά περιβάλλοντα μπορεί τα δέντρα να μεγαλώνουν αργά, να είναι μικρά σε μέγεθος, να μην ξεπερνούν τα 2-3 μέτρα αλλά την ίδια στιγμή να είναι πολύ μεγάλης ηλικίας. πχ.   έχω δει πολύ μικρή σε μέγεθος οξιά που ήταν 380 ετών ή μπορώ να μιλήσω για τις αμπελιτσιές που  μένουν θάμνοι  και δεν γίνονται δέντρα  αλλά μπορεί να φτάνουν και τα 300 έτη σε ηλικία» .


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα