Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Αναζητούνται “ταυτότητες” ΙΙ

Συνέχεια και σήμερα σε θέματα αρμοδιοτήτων και λειτουργίας της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων κατά τη νέα δημοτική περίοδο. Καθώς τόσο οι Δημοτικές Κοινότητες όσο και τα Τοπικά Συμβούλια βρίσκονται σε αναζήτηση ουσιαστικής αυτοδιοικητικής “ταυτότητας”. • Το πρόβλημα ξεκινά από τον ίδιο τον νόμο σύστασης του “Καλλικράτη”. Ο οποίος κατά τη συνένωση μετονόμασε Καποδιστριακούς Δήμους σε Κοινότητες και Συμβούλια. Δήθεν για να μπορούν να έχουν λόγο όλοι οι δημότες. Ουσιαστικά, όμως, οι πολύ χρήσιμοι αυτοί θεσμοί, μην έχοντας αποφασιστικές αρμοδιότητες, σταδιακά αποδυναμώνονται.

Ανέτοιμοι

• Η συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας (Δ.Κ.) της 20-10-14, που παρακολουθήσαμε διαδικτυακά, ανέδειξε αρκετά θέματα των οποίων αναζητείται και η γενικότερη (σε επίπεδο μητροπολιτικού Δήμου) πολιτική – αυτοδιοικητική “ταυτότητα”. • Διότι, ακόμα και ως γνωμοδοτικό όργανο η Δημοτική Κοινότητα Χανίων θα πρέπει να έχει κανονιστικούς… μπούσουλες για να ενημερωθεί, να συζητήσει και να αποφασίσει. • Διαφορετικά καθένας σύμβουλος (εκτός του προέδρου -και τυχόν… “μυημένων” στη “γραμμή” που πρέπει να ακολουθηθεί και των παρισταμένων κάθε φορά αρμόδιων αντιδημάρχων) θα εκφράζει -και σε μεγάλο βαθμό αυτό γίνεται- τις δικές του απόψεις και θέσεις. • Ομως, στην εν λόγω συνεδρίαση, φάνηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ακόμα και στη “γραμμή” της Δημοτικής Αρχής. Αφού ούτε οι παριστάμενοι αντιδήμαρχοι ήταν “έτοιμοι” να δώσουν συγκεκριμένες πληροφορίες και συγκεκριμένη “γραμμή” πολιτικής στην οποία να προσανατολίζεται η δημοτική πλειοψηφία. Προφανώς αναζητείται κι εδώ “ταυτότητα” τελικών θέσεων.

Τραπεζοκαθίσματα… αγάπες μου

• Η συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων ημερήσιας διάταξης αφορούσαν σε γνωμοδότηση της Δ.Κ. για αδειοδότηση τραπεζοκαθισμάτων σε “ελεύθερους” (!!) χώρους της πόλης. Οπως… στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, παρακείμενους δρόμους, πλατεία Σπλάντζιας! • Βέβαια οι αιτήσεις και αποφάσεις εκκρεμούσαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και κάποιες μάλιστα εισηγήσεις είχαν γίνει από τις προηγούμενες επιτροπές. • Επί πλέον, κατά τη διαλογική συζήτηση, υπήρξε προβληματισμός για τις εισηγήσεις που φθάνουν στη Δ.Κ. σχετικά με αυτό το θέμα. Εισηγήσεις -ανάλογα με τη θέση του καταστήματος- από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, από την Επιτροπή Διάθεσης Κοινοχρήστων Χώρων, την Αρχαιολογία κ.λπ. Οι οποίες -κατά περίπτωση- μπορεί να είναι και αντιφατικές. • Κατά τη διαλογική συζήτηση φάνηκε ότι το σύνολο των συμβούλων έχει αρνητική θέση (αυτό δα έλειπε να είχε και θετική με την πόλη να έχει καταστεί αδιάβατη από τα τραπεζοκαθίσματα και τα κάθε είδους -παράνομα στην πλειοψηφία τους- stands). Και η απόφαση της πλειοψηφίας ήταν τελικά αρνητική για όλους.

Επαναπροσδιορισμός – κανονισμός

• Ομως, επειδή διατυπώθηκαν θέσεις με… αποχρώσεις που έλεγαν ότι «εάν έχει ο δίπλα γιατί να μην έχει κι αυτός», είναι φανερό ότι τα… κάστανα των τραπεζοκαθισμάτων δεν μπορεί να βγάλει η Δημοτική Κοινότητα. • Χρειάζεται κανονισμός για επαναπροσδιορισμό των θέσεων των τραπεζοκαθισμάτων ανά την πόλη. Αυτός ετοιμάζεται, λέει. • Αρα, εκείνος που υποχρεούται να θέσει τον δάκτυλο επί των τύπων αυτών των ήλων της πόλης είναι το Δημοτικό Συμβούλιο ΣΥΝΟΛΙΚΑ. Φυσικά, την τελική ευθύνη θα έχει η δημοτική πλειοψηφία.

Από μηδενική βάση

• Ελπίζεται, πάντως, να συνδράμουν όλες οι παρατάξεις να ληφθεί μια απόφαση επαναπροσδιορισμού των θέσεων των τραπεζοκαθισμάτων συνολικά. Αφού το πρόβλημα χρειάζεται ριζική θεραπεία. Η κοινή λογική, λέει, ότι κατ’ αρχάς, δεν πρέπει να προστεθούν καθόλου νέα τραπεζοκαθίσματα και stands. • Λέει, επίσης, ότι εξ αιτίας της προβληματικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην πόλη χρειάζεται να επανεξεταστούν ΟΛΕΣ οι σχετικές άδειες από μηδενική βάση. Ανεξαρτήτως τι γράφει ακόμα και η άδεια λειτουργίας όσων έχουν άδεια, εφόσον την έχουν καταστρατηγήσει. Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να πάρει τέτοιες κανονιστικές αποφάσεις που να αφορούν και σε ήδη χορηγημένες άδειες. Αλλιώς, άκρη δεν θα βρεθεί. • Και τότε… “ταυτότητα” της πόλης θα γίνουν τα τραπεζοκαθίσματα στους δρόμους. Αντί για την παραδοσιακή μας πολιτισμική ταυτότητα ως πόλης των λουλουδιών και των γιασεμιών. • Και γι’ αυτήν, πάντως, την πολιτισμική μας ταυτότητα έγινε κουβέντα στη Δημοτική Κοινότητα. Με πρόταση που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος των Ενεργών Πολιτών κ. Χάρης Παπαδάκης. • Ωστε μέσω της αναγέννησης του εθίμου να δημιουργηθεί ένας νέος πολυπολιτισμικός θεσμός, με σύγχρονη περιβαλλοντική διάσταση. Αφού η χλωρίδα του Δήμου, του Νομού και της Κρήτης είναι το δυνατό μας πλεονέκτημα (π.χ. λουλούδια έχουν όλα τα αγροτικά μας προϊόντα και αρωματικά φυτά). Και μπορεί με σύγχρονη προσέγγιση, φαντασία, μεράκι και πολύ έγκαιρη ΟΡΓΑΝΩΣΗ, να αποτελέσει μοχλό παραγωγής οικονομικού αποτελέσματος για πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. • Εξαρτάται από το τι είδους πολιτισμική “ταυτότητα” με κοινωνικό αντίκρισμα και συμμετοχή επιλέξουμε να έχουμε. Και, εάν επιλέξουμε συμμετοχικό λαϊκό θεσμό…

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα