Προτεραιότητα στη μάχη κατά του λαϊκισμού δίνει ο Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας την ανάγκη το «η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ να επιτευχθεί με σύγχρονο σχέδιο, με σωστή μέθοδο, που θα ενσαρκώνει την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό, τον πραγματισμό και τον ορθολογισμό».
Με αφορμή την παρουσία του στα Χανιά μίλησε στα “Χ.ν.” για την τρέχουσα επικαιρότητα, σχολίασε τα πρώτα βήματα της νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, ενώ σε υψηλούς τόνους μίλησε για «πρωτοφανή σκευωρία» στην υπόθεση Novartis.
• Δύο μήνες μετά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, τι βλέπετε να έχει αλλάξει στο κόμμα σας;
Πρώτον, άλλαξε ηγεσία. Είχα υποστηρίξει ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση της αύξησης των ποσοστών μας η αλλαγή ηγεσίας. Δυστυχώς, της αλλαγής προηγήθηκε η απώλεια της αείμνηστου προέδρου Φώφης Γεννηματά. Ένα βάναυσο χτύπημα της μοίρας!
Δεύτερον, βρισκόμαστε εν όψει συνεδρίου, το οποίο εξ όσων γνωρίζω θα διεξαχθεί τον Μάιο. Άρα, εκεί θα καθοριστούν οι βασικές πολιτικές της παράταξης για τις οποίες, όπως ίσως ήδη διαπιστώνετε, βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες. Από την πλευρά μου θα προσπαθήσω, με δημοκρατικό πάντα τρόπο, οι θέσεις που έχω δημόσια εκφράσει να τύχουν της ευρύτερης δυνατής αποδοχής. Ήδη όλοι αποδέχονται ότι συνιστά πολιτική αναγκαιότητα η επαναφορά του ονόματος ΠΑΣΟΚ αλλά και ότι ο υπερδιπλασιασμός των δυνάμεων του κόμματος μας αποτελεί υπαρκτή προοπτική.
• Παρά τα θετικά δημοσκοπικά μηνύματα που παρουσιάζονται, η πρόσφατη συζήτηση αρχηγων στη Bουλή ανέδειξε αδυναμία παραγωγής πολιτικής στο ΚΙΝΑΛ. Μια προβληματική επιλογή ίσων αποστάσεων όπως σχολιάσατε κι εσείς σε παρεμβάσεις σας.
Οι σχετικές δηλώσεις μου σε συνέντευξη στην ΕΡΤ αποτελούν εδραία πεποίθησή μου, την οποία, όμως, δεν έχω σκοπό να την επαναλαμβάνω χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν την πιστεύω απόλυτα. Ωστόσο δεν πρέπει κανείς να αδικεί το νέο πρόεδρο του κόμματος. Το κόμμα μας και οι πολιτικές του αρμολογούνται μήνα με το μήνα. Δεν μπορεί να ζητά κάνεις τα πάντα από τους δύο πρώτους μήνες.
• Ο κ. Κατρίνης πάντως, για πολλούς έδειξε να γέρνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της σκανδαλολογίας, αφήνοντας αιχμές για τη δίωξη Βαξεβάνη.
Αφενός έδωσε τις εξηγήσεις του και αφετέρου όπως ενδεχομένως να έχετε παρατηρήσει, δεν σχολιάζω ποτέ εκπεφρασμένες στο δημόσιο λόγο απόψεις άλλων στελεχών της παράταξης. Είμαι ένα συντεταγμένο μέλος του κόμματος και διαθέτω ανεπίληπτο βιογραφικό ενότητας.
Με την ευκαιρία, όμως, θέλω να υπογραμμίσω ότι τα ελλείμματα Δημοκρατίας που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αντί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τα εξαλείψει στον παρόντα χρόνο τα αυξάνει. Ευτυχώς όχι με τη σύμφωνη γνώμη όλων των στελεχών του.
Ως προς τα ελλείμματα όμως αυτά είναι απαραίτητη η συγκρότηση ενός θεσμικού μετώπου που θα αναδεικνύει τα πρωτεία της Δημοκρατίας. Αυτό το μέτωπο, δυστυχώς, δεν το βλέπω.
• Αναφορικά με την περιβόητη υπόθεση Novartis βλέπουμε μια – μια τις καταγγελίες να διαψευδονται, βάσει των αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Μήπως στον βωμό της επικοινωνιακής εργαλειοποίησης, αναζητήθηκαν ευθύνες σε λάθος ανθρώπους στην Ελλάδα;
Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για το μέγεθος της πρωτοφανούς σκευωρίας. Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης φέρνει στο φως συνεχώς στοιχεία που αποδεικνύουν πώς οι εμπνευστές και οι εκτελεστές αυτής της άθλιας πλεκτάνης επιχείρησαν να εξοντώσουν δέκα πολιτικά πρόσωπα και δι’ αυτών και τα κόμματά τους. Τα ψέματα, οι συκοφαντίες, οι παράνομες και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις των σκευωρών συνεχώς αποκαλύπτονται, καταρρέουν και κονιορτοπιούνται κάτω από τον μεγεθυντικό φακό της Δικαιοσύνης. Και αυτή είναι η μία διάσταση της σκευωρίας, το ότι η κατάχρηση εξουσίας απείλησε την ίδια τη Δημοκρατία. Γιατί παράλληλα ενώ ενδεχομένως να υπήρχαν άτομα εκτός πολιτικής που εμπλέκονταν στην υπόθεση Novartis και ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο, αυτό αγνοήθηκε με μοναδικό σκοπό να εξυπηρετηθούν τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των σκευωρών.
• Γενικότερα, ξεκίνησαν εκ νέου συζητήσεις περί σοσιαλδημοκρατίας σε μια προσπάθεια να ρυθμίσει την πυξίδα του το ΚΙΝΑΛ. Εσείς ποιο πολιτικό αφήγημα πιστεύετε ότι ειναι ικανό να επαναφέρει το ΚΙΝΑΛ στο επίκεντρο, χωρίς να καταλήξει ούτε κόμμα διαμαρτυρίας ούτε κομμα δορυφόρος;
Η σοσιαλδημοκρατία είναι η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής πολιτικής όλες τις τελευταίες δεκαετίες. Οι σοσιαλδημοκράτες δημιουργούμε κόμματα για να κυβερνάμε, να χαράσσουμε το μέλλον των κοινωνιών μας. Αυτό έκανε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Αυτό οφείλουμε κι εμείς να κάνουμε τώρα. Αρκεί στις αποσκευές μας να κουβαλάμε νέες ιδέες, διαφορετικές προσεγγίσεις, καινούργιες προτάσεις για τη χώρα και την οικονομία. Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ, η επιστροφή της σοσιαλδημοκρατίας θα επιτευχθεί με σύγχρονο σχέδιο, με σωστή μέθοδο, που θα ενσαρκώνει την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό, τον πραγματισμό και τον ορθολογισμό. Μακριά από τον τυχοδιωκτικό λαϊκισμό των ψευδεπίγραφων σφετεριστών της σοσιαλδημοκρατίας. Μακριά από το δήθεν μεταρρυθμιστικό και δήθεν κεντρώο προσωπείο των δυνάμεων της συντήρησης. Και μακριά, τέλος, από σκουριασμένες αντιλήψεις και ψευδεπίγραφες δήθεν προοδευτικές απόψεις με τις οποίες ταυτιστήκαμε, χάνοντας την πολιτική μας ζωτικότητα. Γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι η δράση στο παρόν με το βλέμμα στο μέλλον, όχι η νοσταλγία των χαμένων πολιτικών παραδείσων. Είναι ζωντανός πολιτικός οργανισμός που αναπτύσσεται και μεταβάλλεται. Δεν είναι ούτε χώρος μνήμης ούτε απόδοσης τιμών.
• Κλείνοντας, θα θέλαμε το σχόλιό σας για την επικαιρότητα των ημερών. Υγειονομική και ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, τύμπανα πολέμου κοντά στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα έχουμε εκλογολογία. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις;
Στην Ελλάδα εξαιτίας του δημόσιου χρέους, του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου και του πρωτογενούς ελλείμματος δημιουργούνται φόβοι, και όχι αδίκως, για σενάρια με συνθήκες πτώχευσης.
Απέναντι σ’ αυτά τα δραματικά σενάρια η πολιτική σήμερα απαντά δυστυχώς με λαϊκισμό γι’ αυτό και, όπως προείπα, η ανάγκη δημοκρατικού μετώπου είναι απολύτως απαραίτητη. Δεν έχουμε ούτε πολιτικό, ούτε ηθικό δικαίωμα να επιτρέψουμε στην πατρίδα μας και στον ελληνικό λαό να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα οικονομική καταστροφή. Ως πολιτικός έχω χρέος να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου.