» Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος µιλά για τις ευρωεκλογές
«Μπορούµε και αξίζουµε περισσότερα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη», τονίζει σε συνέντευξή του στα ‘‘Χανιώτικα νέα’’ εν όψει των Ευρωεκλογών ο γραµµατέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήµατος Αλλαγής Ανδρέας Σπυρόπουλος, προσθέτοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόµµα και το ΠΑΣΟΚ αγωνίζονται για περισσότερη δηµοκρατία στους θεσµούς και τα όργανα της Ένωσης».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Τι σηµαίνει για εσάς η υποψηφιότητά σας στις Ευρωεκλογές;
Συνειδητή και ενεργή συµµετοχή στην προσπάθεια που κάνει το ΠΑΣΟΚ για ένα καλύτερο µέλλον στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το πως θα διαµορφωθούν οι πολιτικοί συσχετισµοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδιαίτερη σηµασία, καθώς µπορεί είτε να δώσουν ώθηση είτε να βάλουν φρένο στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αν οι δυνάµεις των Ευρωπαίων Σοσιαλδηµοκρατών, στην οικογένεια των οποίων ανήκει το ΠΑΣΟΚ, ενισχυθούν, τότε οι πιθανότητες για περισσότερες κοινωνικές πολιτικές πολλαπλασιάζονται και µαζί τους αναζωπυρώνεται το όραµα για µια πραγµατικά ενωµένη και ισχυρή Ευρώπη. Την ίδια στιγµή, οι ευρωεκλογές είναι µια ευκαιρία να τεθεί ένα ανάχωµα στην αλαζονική διακυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας και να αποκτήσει η χώρα µια Αξιωµατική Αντιπολίτευση που δεν θα πορεύεται µε το lifestyle αλλά µε προτάσεις για τα πραγµατικά προβλήµατα της καθηµερινότητας. Πιστεύω βαθιά ότι µπορούµε και αξίζουµε περισσότερα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευµα των Ευρωεκλογών; Ποιο εκλογικό δίληµµα, ποιο ερώτηµα θέτει το κόµµα σας στους πολίτες;
Οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο δίληµµα, αν θα συνεχίσει η χώρα να πορεύεται στο εσωτερικό µε µια κυβέρνηση που διοικεί το κράτος µε αλαζονεία και ολιγοπωλιακές λογικές ή αν θα στηριχθεί µια προγραµµατική, θεσµική Αξιωµατική Αντιπολίτευση µε προτάσεις και δηµοκρατικό ελεγκτικό ρόλο. Ταυτόχρονα, καλούνται να αποφασίσουν εάν θέλουν να προχωρήσει το όραµα της Ενωµένης Ευρώπης ως έργο ειρήνης, αλληλεγγύης και προόδου για τους λαούς ή εάν θα παραµείνουµε στο µοντέλο της διχοτοµηµένης Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα και η Νέα ∆ηµοκρατία, στήριξαν τις πολιτικές λιτότητας για τον ευρωπαϊκό Νότο και επιµένουν σε µια διχοτοµηµένη Ένωση µεταξύ των βόρειων και ισχυρών κρατών και των νότιων και αδύναµων, υπονοµεύοντας την ουσιαστική ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ενώ, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόµµα και το ΠΑΣΟΚ που αγωνίζονται για περισσότερη δηµοκρατία στους θεσµούς και τα όργανα της Ένωσης, για στενότερη συνεργασία µεταξύ των κρατών-µελών, για κοινά εργαλεία και πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό εµείς έχουµε προτείνει τη δηµιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταµείου Οικονοµικής Κυριαρχίας, για να στηρίξει τη µειωµένη ανταγωνιστικότητα της Ένωσης και τον επαναπατρισµό της παραγωγής από την Κίνα. Αυτό θα βοηθήσει και τις χώρες Νότου, όπως η Ελλάδα να δηµιουργήσουν µια διαφορετική αναπτυξιακή πολιτική προς όφελος των οικονοµιών τους και του κοινού οικοδοµήµατος.
Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ; Ποιες είναι οι προτεραιότητες που βάζει ενόψει των Ευρωεκλογών;
Η πολιτική ατζέντα του ΠΑΣΟΚ είναι ευθυγραµµισµένη µε το κοινωνικό και µεταρρυθµιστικό πρόγραµµα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος. Ανάµεσα στις βασικές προτεραιότητές µας είναι η δίκαιη κλιµατική και ενεργειακή µετάβαση ώστε να επιτυγχάνεται η οµαλή µετάβαση από τη γραµµική στην κυκλική οικονοµία. Η ρύθµιση των τεχνολογικών αλλαγών ώστε να υπηρετούν τον άνθρωπο, την δηµοκρατία και την ασφάλεια. Η χάραξη κοινής στρατηγικής άµυνας και ασφάλειας µε εργαλεία, όπως ο ευρωστρατός για τη φύλαξη των ευρωτουρκικών συνόρων κι η κοινή αγορά αµυντικού εξοπλισµού. Η κοινή αγροτική πολιτική που αναγνωρίζει τις εθνικές ιδιαιτερότητες κάθε µέλους –ιδιαίτερα των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την κλιµατική αλλαγή- και βέβαια η συνεχής ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη λειτουργία όλων των οργάνων και θεσµών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ποιες κατά τη γνώµη σας θα πρέπει να είναι οι βασικές ελληνικές προτεραιότητες για την επόµενη πενταετία στα όργανα της Ε.Ε.;
Θέλουµε την χώρα µας πιο διεκδικητική και πιο αποτελεσµατική σε όσα δικαιούται και όσα έχει την πείρα και την δυνατότητα να αποκτά από την ΕΕ. 45 χρόνια µετά την προσχώρηση µας και η βασική στρατηγική που εφαρµόζει η κυβέρνηση και η …επιστολογραφία προς ορισµένους αξιωµατούχους. Η χώρα µας µπορεί µε συντονισµό των µελών του ευρωκοινοβουλίου και της δουλειάς που γίνεται στις ειδικές επιτροπές µαζί µε όλους τους εκπροσώπους και τους τεχνοκράτες µας σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και θεσµούς να συντάσσει ενιαία σχέδια διεκδικήσεων και να ενισχύει τόσο τις εθνικές µας θέσεις όσο και την άντληση πόρων από τις προγραµµατικές περιόδους και τα χρηµατοδοτικά ταµεία. Η παράταξη µας έχει αποδείξει διαχρονικά την ικανότητα να προετοιµάζει, να συνθέτει και να πετυχαίνει όλους τους µεγάλους εθνικούς στόχους και να ενισχύει την θέσης της χώρα µας µέσα στην ΕΕ. Είµαστε αποφασισµένοι να το πετύχουµε ξανά.
Τα ακροδεξιά κόµµατα φαίνεται πώς θα έχουν άνοδο στις ευρωεκλογές. Γιατί, κατά τη γνώµη σας, συµβαίνει αυτό;
Εκτιµώ ότι η άνοδος της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισµού σχετίζεται µε την αδυναµία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συµβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτή η αδυναµία της προέρχεται από την ολιγωρία των ηγετών της Ένωσης να κάνουν αποφασιστικά βήµατα προς την ολοκλήρωση της ενοποίησής της, τη βιοµηχανική ανασυγκρότησή της και να σχεδιάσουν µια γενναία ενιαία πολιτική για την αντιµετώπιση του δηµογραφικού που πλήττει την Ένωση ως σύνολο. Οι δυνάµεις της Ακροδεξιάς τρέφονται από την ανασφάλεια που αισθάνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες στα γεωπολιτικά, τα οικονοµικά, τα εργασιακά και το κοινωνικό κράτος δικαίου. Πριν από λίγες ηµέρες, η Οµάδα της Προοδευτικής Συµµαχίας των Σοσιαλιστών και ∆ηµοκρατών, στην οποία ανήκει το ΠΑΣΟΚ, µαζί µε άλλες τρεις πολιτικές οµάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου µε ανοιχτή επιστολή κάλεσαν την πρόεδρο της Κοµισιόν να αρνηθεί κάθε συνεργασία ή συµµαχία µε τα ακροδεξιά κόµµατα. Στην πρωτοβουλία αυτή αρνήθηκε να συµµετάσχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, από το οποίο προέρχεται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Γι’ αυτό και καλούµε τους πολίτες µε τη συµµετοχή τους να αποτρέψουν την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Το βασικότερο πρόβληµα που απασχολεί τις κοινωνίες σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι σήµερα η ακρίβεια. Πώς κατά τη γνώµη σας µπορεί να αντιµετωπιστεί; Ποιό ρόλο µπορεί να παίξει η Ε.Ε.;
Η ακρίβεια πράγµατι πλήττει την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Οι περισσότερες, ωστόσο, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιµετώπισαν µε µεγάλη αποτελεσµατικότητα τον πληθωρισµό, τις ανατιµήσεις προϊόντων και το αυξηµένο κόστος ζωής. Κι αυτό είναι η µεγαλύτερη απόδειξη ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Όταν όµως ο λαός µας επί των ηµερών του έχει τη χαµηλότερη αγοραστική δύναµη στην Ευρωζώνη και τη δεύτερη χειρότερη στις 27 χώρες της Ένωσης, η ακρίβεια δεν είναι εξωχώρια. Εµείς προτείναµε µερική µείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, σύµφωνα µε τις δηµοσιονοµικές δυνατότητες της χώρας και ενίσχυση της ∆ΙΜΕΑ και της Επιτροπής Ανταγωνισµού ώστε να πληθύνουν οι έλεγχοι στην αγορά και να επιβληθούν πρόστιµα. Προτείναµε, επίσης, τη δηµιουργία Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών, ώστε να ενηµερώνονται οι καταναλωτές και να ενεργούν ενιαία απέναντι σε φαινόµενα κερδοσκοπίας. Τα διασυνοριακά εφοδιαστικά ζητήµατα που επηρεάζουν τις τιµές των προϊόντων είναι γνωστά εδώ και χρόνια στην Ένωση, και ίσως τώρα υπάρχει η συγκυρία να τα αντιµετωπίσει. Απλά, αυτά χωρίς παρεµβάσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις, η ακρίβεια δεν αντιµετωπίζεται.