Η απουσία αγωνιστικής κίνησης μας δίνει την ευκαιρία να δούμε μερικές ανέκδοτες ιστορίες από το σκάκι
Η τιμωρία του καυχησιάρη Εγγλέζου
Στην εποχή του βασιλιά της Πολωνίας Στανισλάβ Αυγούστου ( 1732-1788) ζούσε στη Βαρσοβία ένας εξαίρετος σκακιστής, Εβραίος, που έδωσε ένα εξυπνότατο μάθημα σε έναν καυχησιάρη υπεροπτικό παίκτη που ήρθε από το εξωτερικό καλεσμένος στην αυλή του βασιλιά για γιορτές.
Ο ξένος κατακεραύνωσε τους ντόπιους παίκτες στο σκάκι, αφού νίκησε και τον συγγραφέα Τρεμπέτσκυ που θεωρείτο από τους καλύτερους παίκτες. Έπρεπε οπωσδήποτε να πάρουν τη ρεβάνς, για το γόητρο της χώρας.
Ο Τρεμπέτσκυ προσκαλεί τον Εγγλέζο και τον ρωτάει αν θέλει να παίξει Σκάκι με τον Εβραίο. Ο υπερόπτης Εγγλέζος τον κοίταξε περιφρονητικά, όμως συμφώνησε να παίξει για ένα μεγάλο ποσόν.
Ο Εβραίος συμφώνησε για όλα, με μόνο τον όρο πως αν χάσει ο Εγγλέζος, αυτός δεν θέλει λεφτά, αλλά μόνο θέλει να κόψει ένα κουμπί για ενθύμιο από την ενδυμασία του.
Ο Εγγλέζος δέχεται τον όρο αυτό, κάθεται στη σκακιέρα και χάνει. Έτσι ένα κουμπί είναι δικό μου», λέγει ο Εβραίος, και κόβει το κουμπί από το παντελόνι, για να μη χαλάσει το σακάκι του. Κατάπληκτος και εκνευρισμένος ο Εγγλέζος παίζει και άλλη παρτίδα την οποία χάνει και άλλη και άλλη, αλλά κάθε φορά χειρότερα. Σιγά σιγά άρχισαν να έρχονται οι καλεσμένοι από την αυλή του Βασιλιά. Ο Εγγλέζος χάνει τα κουμπιά το ένα πίσω από το άλλο, γίνεται έξω φρενών και κρατώντας με τα χέρια το παντελόνι του, φεύγει από την αυλή.. αφήνει την Βαρσοβία… και ευτύχημα είναι πως δεν αυτοκτόνησε!!
Ο βασιλιάς γέλασε με την καρδιά του για το συμβάν αυτό και για το μάθημα που δόθηκε στον καυχησιάρη ξένο και αντάμειψε γενναιόδωρα το νικητή Εβραίο.
Μη χαλάσεις τη φωτογραφία
Ύστερα από ένα σιμουλτάνε που έδωσε ο Αυστριακός γκραντ Ρ. Spielmann (1883-1942), τα μέλη μιας επαρχιακής λέσχης αποφάσισαν να φωτογραφηθούν για ενθύμιο με τον γκραντ μετρ, και τον έβαλαν στην πιο καλή θέση. Ποια όμως ήταν η γενική εντύπωση, όταν εξακριβώθηκε, πως στις τυπωμένες φωτογραφίες ο γκραντ-μετρ δεν
φαινόταν πουθενά. Εξεταζόμενος για την αιτία αυτή ο φωτογράφος ομολόγησε.
-Όσον αφορά τον μικρό, χοντρό που έστεκε μπροστά, εγώ τον έσβησα. Χαλούσε
όλη τη φωτογραφία και δεν ταίριαζε με τα άλλα. Επιπλέον δε είχε και ένα γελοίο
πρόσωπο.
Μπούμεραγκ
Στα τέλη του 1940 όταν οι φοιτητές του Οξφορντ έχασαν το τακτικό ματς από τους φοιτητές του Κέμπριτζ, πήρανε μια τρομερή εκδίκηση. Διέδωσαν φήμη πως το 1883 και 1885 το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ έπαιξαν δυο φορές ματς με τους τροφίμους Μπετλάμα (Ψυχιατρείο κοντά στο Λονδίνο) και τις δυο φορές έχασε. Ύστερα απ’ αυτό οι φοιτητές του Οξφορντ απέστειλαν στον τότε πρόεδρο της σκακιστικής Λέσχης του Κέμπριτζ Δρ. Τ. Γκρεϋ επίσημο έγγραφο με την παράκληση να επικυρώσει ή να αποκηρύξει τις φήμες αυτές.
Η απάντηση του Μίστερ Γκρέϋ έλεγε: «Είναι όλα αλήθεια κύριοι, με εξαίρεση μερικές ακραίες ασήμαντες λεπτομέρειες». Εμείς πράγματι διενεργούσαμε τον καιρό εκείνο ματς, όχι όμως με το Φρενοκομείο, αλλά μόνο με το δικό σας Πανεπιστήμιο, και πραγματικά δεν χάσαμε αλλά κερδίσαμε.
Διαμαρτυρία
Το 1883 στη Βιέννη έγινε μια μεγαλειώδης παράσταση, αφιερωμένη στην 200ή επέτειο της νίκης των στρατευμάτων του Βασιλιά Γιαν Σόμπετσκυ επί των δυνάμεων του Καρά-Μουσταφά Πασά. Με ζωντανό σκάκι παίχτηκε η παρακάτω παρτίδα (ο νικητής έπαιξε με τα άσπρα).
Αντι -γκαμπί τον Φαλκμπέερ I. ε4 ε5. 2ζ4 δ5 3. Ιζ3 δε 4. Ι:ε5 Αδ6 5. Αγ4 Α:ε5 6.ζε Βδ4 7.Φε2 B:c5 8. 0-0 ζ6 9. Αγ3 Αθ6. 1 Ο.δ4 β:δ4+ 11. Αε3 Βδ8 12. Αγ5 Ιδ7 13. Β:ε4+Βε7 14. Β:ε7χ.
Ο παρευρισκόμενος στην παράσταση Τούρκος πρεσβευτής εξέφρασε στην κυβέρνηση της Αυστρο-Ουγγαρίας επίσημη διαμαρτυρία, στην οποία ειδικά σημειώνετο πως «ο τρόπος ενεργειών, που ανετέθησαν στα μαύρα σ’ αυτή την παρτίδα, είναι προσβλητικός για τη μνήμη ενός από τους εξέχοντας στρατηλάτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εθνικού ήρωα του Τουρκικού Έθνους.
I. Μίνκθιτς – Ε. Σαλοπ (1843-1919)
Ένα μικρό επεισόδιο συνέβη στο τουρνουά στο Βερολίνο στον περασμένο αιώνα. Κάποιος κύριος, επιστρέφοντας στην αίθουσα ύστερα από 40λεπτη απουσία και διαπιστώσας ότι στην παρτίδα Η. Μίνκβιτς – Ε. Σαλοπ στο διάστημα αυτό έγιναν μόνο δύο κινήσεις, απευθύνθηκε στους παίκτες με αγανάκτηση: «Τι σημαίνει αυτό κύριοι; Εγώ πρόφτασα και έπαιξα στο φουαγιέ με ένα φίλο, δέκα παρτίδες και σεις μόλις κινηθήκατε από τη θέση σας».
«Αυτό σημαίνει, κύριε – ήσυχα του απάντησε ο Μίνκβιτς, πως σε μας είναι δύσκολο να τρέχουμε πίσω σας».
Σπίρτο μοναχό!
Ο Ισπανός συγγραφέας, επιστήμονας και φιλόσοφος Χουάν Χουάρτε (XVI αιώνα) στο βιβλίο του «Η εξέταση των παιχνιδιών από επιστημονική πλευρά» γράφει για κάποιο σοφό θεολόγο, που αφού έχασε μερικές παρτίδες στο Σκάκι με το δούλο του, τον κατηγόρησε για… «σχέσεις με ακάθαρτες δυνάμεις». Πώς μπορεί χωρίς τη βοήθεια του διαβόλου, – γράφει στη μήνυσή του, αυτός ο απλός και αγράμματος άνθρωπος να κερδίσει στο Σκάκι εμένα, γνωστό για το πνεύμα μου και τη σοφία μου;».
Σοβαρό πλεονέκτημα
Ο Γάλλος σκακιστής του δευτέρου ημίσεως του XIX αιώνα Αρνου ντε Ριβιέρ, που στο τέλος της ζωής του εξέδιδε το “Περιοδικό διαφόρων παιχνιδιών, τεχνών και είδη σπορ” πήρε από κάποιον αναγνώστη γράμμα, στο οποίο ζητούσε συμβουλή με τι να ασχοληθεί. Το σκάκι ή το μπριτζ; Η απάντηση του Αρνού ντε Ριβιέρ ήταν: «το σκάκι, κύριε, έχει από το μπριτζ σοβαρό πλεονέκτημα. Αν χάσεις στο μπριτζ εσείς μπορείτε να μέμφεστε στα άσχημα χαρτιά ή στον κακό συνεταίρο, ενώ σε περίπτωση που χάσετε στο Σκάκι, μπορείτε να δικαιολογηθείτε για πόνο στη μέση, κακό φωτισμό της αίθουσας, στον απαίσιο καπνό του αντιπάλου σας, στο θόρυβο της αίθουσας, στην πολύ μικρή σκακιέρα, στις ασυνήθιστες για σας φιγούρες και ακόμα σε χίλιες άλλες αιτίες.
Ινδός “έκλεβε” στο σκάκι !
“Ωραία… κομπίνα είχε οργανώσει ένας Ινδός σκακιστής, αλλά αποδείχθηκε πολύ απρόσεκτος. Ο Ουμακάντ Σαρμά ανέβαινε σαν… τρένο τους πίνακες κατάταξης και μέσα σε 18 μήνες κατάφερε -από το «πουθενά»- να αγωνιστεί στο εθνικό πρωτάθλημα της Ινδίας. Η ραγδαία άνοδός του ήταν φυσικό να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον, αλλά και την καχυποψία των υπευθύνων της εθνικής ομοσπονδίας σκάκι. Ο Σαρμά φορούσε πάντοτε έναν σκούφο κατά τη διάρκεια των αγώνων του και με λίγη προσοχή δεν ήταν δύσκολο να διαπιστώσει κανείς ότι στο αυτί του είχε προσαρμόσει ένα ακουστικό «bluetooth». Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, λοιπόν, επικοινωνούσε με τους συνεργούς του, οι οποίοι ανέλυαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή τις κινήσεις του αντιπάλου του και έδιναν την καλύτερη δυνατή επιλογή στον Σαρμά. Ο σκακιστής τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 10 ετών, αφού «… σκοπός μας ήταν να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα», όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας Ντι Βι Σουντάρ”.
ΣΚΑΚΙ ΣΤΟΝ ΚΥΔΩΝΑ: ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!
Ο Α.Ο. ΚΥΔΩΝ και το συνεργαζόμενο σωματείο του ΟΦΣΧ πραγματοποιούν και φέτος μαθήματα σκάκι για αρχάρια και προχωρημένα παιδιά, καθώς και για ενήλικες.
Τα μαθήματα γίνονται σε ολιγομελή τμήματα με ελάχιστο αριθμό 3 και μέγιστο ως 6 άτομα, με χρήση μάσκας και τήρηση των κανόνων της Ε.Σ.Ο. και της Γ.Γ.Α.
Εναλλακτικά, αν ο γονέας το επιθυμεί, ο Κύδωνας προσφέρει και διαδικτυακά μαθήματα, εφόσον βέβαια υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον και δημιουργηθεί γκρουπ.
Τα μαθήματα θα γίνονται στη λέσχη του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο Χανίων, στη λέσχη του Παγχανιακού στην Νέα Χώρα καθώς και στο ενοριακό κέντρο των Κουνουπιδιανών.
Πληροφορίες: Επικεφαλής προπονητής: Γιώργος Μυλωνάκης 6972442935
Τμήματα Ενηλίκων: Νίκος Σγουρός 6978777543
Εκμάθηση αρχαρίων και Νέα Χώρα: Δημήτρης Λαδάς 6943801862
Κουνουπιδιανά & Ακρωτήρι: Φώτης Τόλιας 6946636405