Συνεργασία Πολυτεχνείου – Περιφέρειας – Ο.Α.Κ. για υπολογισμό του υδροφόρου ορίζοντα
Ανεκμετάλλευτος παραμένει στο μεγάλο μέρος του ο υδροφόρος ορίζοντας της Αγιάς. Ο ακριβής εντοπισμός του όγκου των υπόγειων νερών στην Κρήτη είναι ο στόχος μιας πρωτοβουλίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, της Περιφέρειας και του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.).
Σύμφωνα με τον τελευταίο υπολογισμό που είχε παρουσιαστεί στην Π.Ε. Χανίων πριν από 3 χρόνια από τον καθηγητή του ιδρύματος κ. Nίκο Νικολαίδη ο υπόγειος υδροφορέας της Αγιάς δίνει ετησίως μέχρι και 60 εκατ. Κυβικά νερού.
Όπως σημείωσε ο κ. Νικολαίδης στα “Χ.Ν.” η πρόταση έχει κατατεθεί για χρηματοδότηση στον ΕΟΧ (Ευρωπαικός Οικονομικό Χώρος, στον οποίο συμμετέχουν χώρες όπως η Νορβηγία, η Ισλανδία, το Λιχτενσταϊν στα πλαίσια συνεργασία με χώρες της Ε.Ε.).
Στόχος είναι η χρηματοδότηση ενός «υπηρεσιακού εργαλείου με το οποίο να έχουμε ανά πάσα στιγμή στοιχεία για τα διαθέσιμα νερά. Τα στοιχεία που έχουμε τώρα πρέπει να επικαιροποιηθούν και να έχουμε ένα πιο μόνιμο εργαλείο που να παρακολουθεί τα αποθέματα».
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του Πολυτεχνείου Κρήτης που είχαν παρουσιαστεί στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων η εκφόρτωση του νερού των πηγών της Αγιάς, γίνεται κάποια στιγμή επιφανειακό νερό. Με μια σειρά από γεωτρήσεις όχι μεγάλου βάθους μπορεί να γίνουν εκμεταλλεύσιμα περισσότερα από τα 25 εκατομμύρια κυβικά που λαμβάνονται μέχρι σήμερα.
Με βάση τους υπολογισμούς των επιστημόνων οι πηγές στην Αγιά μας δίνουν 60 εκατομμύρια κυβικά ετησίως, ενώ τις ξηρές χρονιές η ποσότητα αυτή πέφτει στα 55 εκ. κυβικά. Αιτία είναι ότι οι πηγές της Αγιάς αποτελούν την κατάληψη των νερών και του χιονιού που συγκεντρώνεται στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων.
Ετησίως λαμβάνονται περίπου 25 εκ. κυβικά και εκτιμάτε πως μπορούν αυτά να γίνουν περισσότερα χωρίς μεγάλα τεχνικά έργα (πχ. Φράγματα) αλλά με μικρές γεωτρήσεις.
Ωστόσο πιο αξιόπιστα στοιχεία για όλη την Κρήτη αναμένεται να δώσει το έργο που θα παραχθεί από την χρηματοδότηση του Ε.Ο.Χ. που αναμένεται να διαρκέσει και δύο χρόνια αφότου δοθεί η σχετική έγκριση.
Το νερό είναι ένα πολυ σημαντικό αγαθό αν όχι το σημαντικότερο για την ζωή……πρέπει να διαφυλαχθεί ως κορην οφθαλμού…..πρέπει να υπάρξει ορθολογιστική αξιοποίηση του νερού……τοσο της Λίμνης της Αγίας όσο κ όλων των Ποταμών όπως του Αλμυρου Ποταμού του Κοιλιαρη Ποταμου της Λίμνης του Αλμυρου Ποταμού της Λίμνης του Κουρνα στον Αποκορωνα όπως κ πολλων αλλων υδάτινων πορων τόσο στο Νομό Χανίων όσο κ σε όλη την Κρήτη…….καθως η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί μια Περιφέρεια με έλλειψη νερου………γι’αυτό προστασία του νερού κ με λογική χρήση.