Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Τρίτη γνώμη: Ανελέητες συγκρούσεις… ζούγκλας!

Μετά τη διάλυση της Ε.Σ.Σ.Δ. και την ανάδειξη ανεξάρτητων δημοκρατιών, άλλαξαν οι συνοριακές γραμμές σε πολλές περιοχές του κόσμου, δημιουργήθηκε δε ανασφάλεια και περιβάλλον πολεμικών θεάτρων, αντί να διαμορφωθεί ένα σκηνικό ευημερίας και ειρήνης.

Υπ’ όψιν ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν επιτρέπει την αλλαγή συνόρων, ούτε και τον διαμελισμό μιας ολοκληρωμένης κρατικής ύπαρξης σε επιμέρους κρατίδια. Μπορεί να υπάρχει σχετική ανομοιογένεια πληθυσμών, αλλά εκ τούτου δεν έπεται ότι είναι αδύνατη η συνύπαρξή τους στην κρατική οντότητα, στην οποία βιώνουν και πρέπει, σώνει και καλά, να καλλιεργούν έναν σκληρό εθνικισμό, για να διαμελιστεί το κράτος σε μικρότερα κομμάτια.

Γιατί διασπάστηκε η κραταιά Γιουγκοσλαβία σε Σερβία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κόσοβο και Μαυροβούνιο; Συνέβαλε το ΝΑΤΟ; Ποια η αιτία δημιουργίας του Ρωσοουκρανικού με τις ρωσόφωνες επαρχίες Ντονέτσκ, Ντονμπάς και Λουχάνσκ να αυτοαποκαλούνται δημοκρατίες;

Είναι αμέτοχο ευθυνών το ΝΑΤΟ; Γιατί διαχωρίστηκε η Τσεχοσλοβακία σε Τσεχία και Σλοβακία; Τι συμβαίνει με την Αμπχαζία και τη Ν. Οσετία που έχουν αναγγείλει την αυτονομία τους; Γιατί συντηρούνται οι συγκρούσεις, άλλοτε “παγωμένες” και άλλοτε “ολίγον θερμές”, μεταξύ Αρμενίας και Αζέρων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ; Γιατί δεν ομαλοποιούνται οι διαφωνίες Λευκορωσίας και Καζακστάν; Πώς διατηρούνται ρωσικές βάσεις σε Κιργιζία, Συρία και επεμβαίνει η Μόσχα ακόμα και στη Λιβύη; Θα μου πείτε, όπως γίνεται και από τους Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο.

Ο Πούτιν, αν εισβάλλει τώρα στην Ουκρανία, η ζημιά υπολογίζεται από τους πολιτικοστρατιωτικούς σχολιαστές να είναι μεγαλύτερη απ’ όσο, όταν η Ε.Σ.Σ.Δ. εισέβαλε στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του ’80. Αυτό το διαβλέπει ο Ρώσος πρόεδρος, συνειδητοποιεί ότι οι επιπτώσεις θα είναι μακροπρόθεσμες και δεν απεμπολεί τις διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Τελευταία, η κρίση στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί. ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ην. Βασίλειο και άλλα μέλη της Ε.Ε. έχουν διχαστεί και διατηρούν ιδιαίτερους διαύλους επικοινωνίας με το Κρεμλίνο. Δεν υπάρχει ομοφωνία των Δυτικών και διαφαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, επειδή δεν έχουν ακόμα διαγνώσει τις προθέσεις του Πούτιν, δεν συμμερίζονται τον Μπάιντεν για πόλεμο παρατεταμένης φθοράς. Πιστεύω ότι θα υπάρξει βαρύ κόστος για τις δύο πλευρές, με ανεξέλεγκτες συνέπειες, μεγαλύτερο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να σκέπτεται τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως αντίμετρα για τις κυρώσεις της Δύσης εις βάρος του, που ίσως να είναι χειρότερες απ’ ότι το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά υπολογίζει και την υστεροφημία του.

Μια εισβολή στην Ουκρανία, εκτός του ότι θα προκαλούσε “αδελφοκτόνους θανάτους”, θα εθεωρείτο συμμέτοχος με τον Μπάιντεν σε μια γενικευμένη ένοπλη σύρραξη, με κίνδυνο επέκτασή της σε πυρηνικό πόλεμο!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα