Τους βλέπεις καθημερινά στους δρόμους της πόλης, αλλά και στον ΒΟΑΚ, να οδηγούν με περίσσια επιπολαιότητα, που επιβεβαιώνει την έλλειψη ευθύνης για την προστασία της ίδιας τους της ζωής, αλλά και της ζωής ή της αρτιμέλειας άλλων συνανθρώπων που τυχόν θα βρεθούν στον δρόμο και στις ρόδες τους! Ανέμελοι καβαλάρηδες πάνω σε μηχανάκια (μικρού ή μεγάλου κυβισμού) ή ακόμα και σε ποδήλατα και είναι φορές που ούτε το τιμόνι κρατούν στα χέρια τους γιατί αισθάνονται τη σιγουριά του αλάνθαστου οδηγού, του οδηγού που μπορεί να ελέγξει ακόμα και το λάθος των άλλων και να βγει αλώβητος από το όποιο συμβάν ή περιστατικό μιας τροχαίας παράβασης. Τους βλέπεις να κατηφορίζουν δρόμους της πόλης με αυξημένη ταχύτητα, προσπερνώντας τους κάθετους δρόμους, που ναι μεν μπορεί να έχουν οι ίδιοι την προτεραιότητα αλλά ουδόλως έχουν την παραμικρή έγνοια αν ο άλλος οδηγός (αυτοκινήτου ή δίτροχου) έχει την προσοχή του για να σταματήσει στο απαγορευτικό stop! Τους βλέπεις να πραγματοποιούν τις γνωστές «σούζες» σε πολυσύχναστους δρόμους εντός της πόλης, θέλοντας προφανώς να δείξουν οδηγητικές ικανότητες σε συνδυασμό με ακροβατικές φιγούρες , χάριν εντυπωσιασμού και μόνον.
Τους «αντιλαμβάνεσαι» τις πολύ πρωινές ώρες (ξημερώματα) όταν αλωνίζουν τους άδειους δρόμους της πόλης πατώντας «φουλ τα γκάζια» και τρέχουν με δαιμονιώδη ταχύτητα και αλίμονο και βρεθεί άνθρωπος ή ζώο στον δρόμο τους! Πέραν του ότι αφυπνίζουν πρόωρα τους κατοίκους που διαμένουν πλησίον των δρόμων που χρησιμοποιούν για πίστες ταχύτητας. Τους βλέπεις στον «εθνικό δρόμο» να σε προσπερνούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα χωρίς να υπολογίζουν σήματα, περιορισμούς ταχυτήτων, διαγραμμίσεις, τυχόν απρόβλεπτα εμπόδια, και άλλα. Μα δεν είναι όλοι έτσι. Οι πολλοί είναι οι συνετοί και υπεύθυνοι που οδηγούν με πολλή προσοχή, σκεπτόμενοι τη ζωή και την υγεία τους, σκεπτόμενοι την οικογένειά τους, σεβόμενοι τον συνάνθρωπό τους, αναλογιζόμενοι τις καταστροφικές συνέπειες ενός τροχαίου ατυχήματος. Θα έλεγα ότι στις γυναίκες (έφηβες και μεγαλύτερες) υπάρχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το αισθητήριο της ευθύνης στην οδήγησή τους πάνω σε δίτροχο όχημα. Τα στατιστικά στοιχεία τροχαίων δυστυχημάτων για τη χώρα μας είναι τραγικά απογοητευτικά. Οι συνέπειες από τις απώλειες ζωών ή απώλεια σωματικής ακεραιότητας για τους τραυματίες που καταλήγουν σε μόνιμες αναπηρίες είναι δυσβάστακτα προβλήματα που από τη μια στιγμή στην άλλη προκύπτουν με κύρια ευθύνη των οδηγών και πολύ λιγότερο από άλλους παράγοντες. Οικογενειακές ισορροπίες διαταράσσονται, η βαθύτατη λύπη και το μαύρο συνοδεύουν την υπόλοιπη ζωή των μελών της οικογένειας ή των αγαπημένων συντρόφων.
Για δε τους σοβαρά τραυματίες η επιβάρυνση με το υπέρογκο οικονομικό κόστος νοσηλείας, θεραπείας, αλλά και φροντίδας είναι συνακόλουθα των συνεπειών επιπολαιοτήτων, ανευθυνότητας, ανεμελιάς και απροσεξίας. Όσοι διατυπώνουν τους όρους «άτυχη στιγμή» και «γραφτό του ήταν», καλό και χρήσιμο θα ήταν να αντικαταστήσουν με τις λέξεις «εμπεδώνω του κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής», «δεν οδηγώ απερίσκεπτα», «σέβομαι τον εαυτό μου και τους άλλους». Όσο για τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις επιφορτισμένες με τη βελτίωση της νομοθεσίας αλλά και την εφαρμογή του Κ.Ο.Κ., πεποίθησή μου είναι ότι μπορεί τα κατασταλτικά μέτρα να βοηθούν στον περιορισμό των τροχαίων δυστυχημάτων αλλά πολύ περισσότερο και αποτελεσματικότερο θα ήταν να αποδεχτούν προτάσεις φορέων που έχουν ασχοληθεί επισταμένα με τα αίτια και τις συνέπειες του υπ΄ αριθμού 1 προβλήματος της χώρας μας, που τόσες ζωές χάνονται ετησίως (γενικά από τα τροχαία δυστυχήματα) και να θεσπίσουν συμπληρωματικούς κανόνες με την αλλαγή τρόπου εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης για να αποκτήσουμε όλοι αυτό που μας λείπει,
Η ΟΔΗΓΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ και ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ!
Γιάννης Μ. Γαβριλάκης μέλος της Λογοτεχνικής Παρέας Χανίων