Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Ανεπάρκεια εργατών γης για τη συγκομιδή ελαιοκάρπου

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για το μάζεμα των ελιών, δεν βρίσκουμε πουθενά εργάτες» αναφέρει στα “Χ.Ν.” παραγωγός της περιοχής του Πλατανιά με μεγάλη περιουσία καθώς αυτήν την εποχή αναζητεί εργάτες για να κλείσει τα δύο συνεργεία που θα χρησιμοποιήσει αφού φέτος υπάρχει “βεντέμα” .

Μόνο στην Κίσσαμο απαιτούνται πάνω από 1000 εργάτες, ενώ άλλοι τόσοι χρειάζονται για Κολυμβάρι, Βουκολιές, την ευρύτερη περιοχή του Πλατανιά μας ανέφερε συνεταιριστής σημειώνοντας για την ώρα αυτές οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν.
Οι ανάγκες για εργάτες από το εξωτερικό (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.ά.) καλύπτονταν με μια αίτηση στην υπηρεσία αλλοδαπών από τον παραγωγό που έδινε τα στοιχεία του εργάτη τον οποίο και προσκαλούσε να έλθει να δουλέψει νόμιμα με ταξιδιωτική συνήθως Visa. Αυτοί οι εργάτες λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν μπορούν να έλθουν στη χώρα. Ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός εργατών γης προέρχονται από τη “μαύρη εργασία”, είναι δηλαδή μετανάστες ή πρόσφυγες στη χώρα μας χωρίς όλα τα αναγκαία έγγραφα ή και με καθόλου έγγραφα που δουλεύουν με χαμηλότερα μεροκάματα. Και οι τελευταίοι όμως αντιμετωπίζουν θέματα με τις μετακινήσεις, ενώ η χρησιμοποίηση τους δεν γίνεται με τόση… ευκολία όπως στο παρελθόν καθώς την τελευταία 4ετία απαιτείται εργόσημο και ασφάλισή τους από τις αρχές.
ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
«Δεχόμαστε πολλά τηλέφωνα από παραγωγούς και θερμοκηπίων αλλά πολύ περισσότερο από ελαιοπαραγωγούς ειδικά αυτήν την εποχή που δεν έχουν εργάτες για να μαζέψουν τις ελιές τους. Παρακολουθούμε την ελαιοποίηση του καρπού και προσπαθούμε να προωθήσουμε την πρόωρη συγκομιδή του ώστε να μην έχουμε μεγαλύτερη προσβολή από το δάκο. Όμως οι παραγωγοί μας λένε πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν νωρίς γιατί δεν βρίσκουν εργάτες» ανέφερε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Mάνια Μυλωνάκη.
Στα πλαίσια του προγράμματος πρόσκλησης εργατών που συστήνεται με ορίζοντα διετίας για φέτος προβλέπονταν στο Νομό Χανίων να προσκληθούν 180 εργάτες από το εξωτερικό και 100 να είναι “παράτυποι”. Για το 2020-2021 η υπηρεσία έχει σχεδιάσει ο αριθμός αυτός να φτάσει του 1.430 αφού οι ανάγκες είναι μεγάλες.
Με βάση τη νομοθεσία για να απασχολήσει ένα εργάτη ένας παραγωγός θα πρέπει να έχει εισόδημα 25.000 ευρώ (για μεγαλύτερο αριθμό αυξάνεται και το εισόδημα), να έχει 40 στρ. ελιές (800-900 ελαιόδενδρα) αριθμοί που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Κρήτης. Για το σκοπό αυτό η ΔΑΟΚ όπως και άλλες Διευθύνσεις Περιφερειών έχουν ζητήσει να μειωθεί το ζητούμενο εισόδημα του παραγωγού στο μισό (15.000), τα στρέμματα να πέσουν επίσης κατά 50% (στα 20 στρ.) κα. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα διαμορφωθούν μια σειρά από προτάσεις των Περιφερειών όλη της χώρας προς το Υπουργείο. Πάντως η διαμορφωθείσα κατάσταση ενισχύει τη “μαύρη” και ανασφάλιστη εργασία για τους εργάτες γης, την ίδια ώρα που παρουσιάζεται σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών.

Η δακοκτονία
Αναφορικά με τη δακοκτονία που είναι σε εξέλιξη η κ. Μ. Μυλωνάκη σημειώνει πως «υπάρχει επάρκεια φαρμάκων για 5 ψεκασμούς και τοπικά αν χρειαστεί μπορούμε να πάμε και σε 6ο ψεκασμό σε κάποιες περιοχές.»
Ερωτηθείσα για την ποιότητα των σκευασμάτων τονίζει πως «κάθε χρόνο το Υπουργείο μας στέλνει τα φάρμακα για τους πρώτους ψεκασμούς το Σεπτέμβρη. Έχουμε παραλάβει τα φάρμακα για τους δύο πρώτους ψεκασμούς της επόμενης χρονιάς. Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι χρησιμοποιούμε τα περυσινά φάρμακα κτλπ. Τα φάρμακα δεν είναι περυσινά ή φετινά, έχουν ημερομηνίες παραγωγής και λήξης. Ότι σκεύασμα χρησιμοποιούμε είναι ελεγμένο και σε άριστη κατάσταση».
Σχετικά με το πρόγραμμα της Δακοκτονίας από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώθηκε χθες ότι έχει ξεκινήσει ή θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες ο πέμπτος δολωματικός ψεκασμός. Σύμφωνα με την έγκριση του εντομοκτόνου σκευάσματος που χρησιμοποιείται απαιτούνται 14 ημέρες από την συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Παρακαλούνται οι παραγωγοί που έχουν σκοπό να συγκομίσουν πρώιμα τα ελαιόδεντρα τους, να ενημερώνονται για τις ημερομηνίες ψεκασμού στην περιοχή τους από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www. crete.gov.gr ή από τις ανακοινώσεις που αναρτώνται στις ψεκαζόμενες περιοχές. Καθώς όμως οι καιρικές συνθήκες μπορεί να μην επιτρέψουν την έναρξη των ψεκασμών στις αναγγελθείσες ημερομηνίες, παρακαλούνται οι παραγωγοί να επικοινωνούν με τους υπεύθυνους για την εφαρμογή του προγράμματος γεωπόνους, ώστε να ενημερωθούν για τον χρόνο αναμονής από την τελευταία επέμβαση μέχρι την συγκομιδή.
Οι παραγωγοί θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρούν τις μέρες από την εφαρμογή του ψεκασμού μέχρι την συγκομιδή ή να έρχονται σε επαφή με το συνεργείο ώστε να μην ψεκάζονται τα ελαιοτεμάχια που θα συγκομιστούν πρώιμα.
Επίσης θα πρέπει, εάν πραγματοποιήσουν συμπληρωματικές επεμβάσεις, σε συνθήκες παρατεταμένης καλοκαιρίας και σε ελαιώνες που θα συγκομισθούν όψιμα, να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα και να προειδοποιούν τους παραγωγούς των όμορων αγροτεμαχίων, προκειμένου να αποφευχθούν τα υπολείμματα στο ελαιόλαδο. Σε κάθε περίπτωση βέβαια συνιστάται να αποφεύγονται οι άσκοποι ψεκασμοί.
Τηλ. επικοινωνίας 28213-46500, 28213-46570-20-40-43, 28220-22005.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα