» Τα “Χ.ν.” καταγράφουν τα σημαντικότερα προβλήματα όπως τα περιγράφουν
οι κάτοικοι
“Στενάζει” ο κάμπος της Αγιάς… χαμηλή τιμή στο ελαιόλαδο, μεγάλες ζημιές στην παραγωγή εσπεριδοειδών και παράλληλα χρόνια προβλήματα στις υποδομές προβληματίζουν κατοίκους, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες γης της ευρύτερης περιοχής.
Για τα ζητήματα αυτά μιλούν στα “Χ.Ν.” και ζητούν από τους εμπλεκόμενους φορείς λύσεις.
«Δυστυχώς σε θέματα υποδομών είμαστε πολύ πίσω, από τις ζημιές που έγιναν πέρυσι δεν έχουν φτιαχτεί πολλά πράγματα» αναφέρει ο Στέλιος Δασκαλάκης σημειώνοντας πως «τα αρχικά σχέδια να γίνουν κάποιες εργασίες βελτίωσης στο δρόμο Χανιά- Αγιά-Αλικιανός μάλλον ανατράπηκαν λόγω των ζημιών από τις πλημμύρες. Όσο για τα οικονομικά λόγω της κακής χρονιάς από το λάδι και των ζημιών από το χαλάζι προμηνύεται πολύ δύσκολος χειμώνας».
«Για όλο τον κάμπο της Αγιάς τα προβλήματα είναι κοινά. Οι καταστροφές πέρυσι, το κακό οδικό δίκτυο, τα ελλιπή έργα υποδομών για τα οποία δεν ξέρουμε γιατί δεν προχωράνε» αναφέρει ο Κώστας, συμπληρώνοντας πως επειδή οι περισσότεροι στην περιοχή ζουν ή έχουν σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα από τα αγροτικά «πάθαμε μεγάλη ζημιά από το δάκο γιατί πολλά νοικοκυριά βασίζονται στο λάδι που φέτος η τιμή του καταβαραθρώθηκε».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λευτέρης τονίζει πως «ο κάμπος της Αγιάς αποτελεί τη βασική πηγή αγροτικού εισοδήματος για τα Χανιά. Έχουμε την ελπίδα μας στο αβοκάντο ως καλλιέργεια ότι μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή του γιατί η τιμή του δεν νομίζω ότι θα ανέβει. Με εξαίρεση το αβοκάντο οι άλλες μας καλλιέργειες δεν είναι ανταγωνιστικές. Δεν υπάρχει σοβαρός μηχανισμός που να συντονίσει την τοπική αγροτική οικονομία αλλά ο καθένας κάνει από μόνος του ότι μπορεί και όπως του βγει».
«Το οδικό δίκτυο είναι σε πολύ μέτρια κατάσταση και έχει ανάγκη παρεμβάσεων» λέει ο Ανδρέας που σημειώνει ότι σαν να μην έφταναν όλα αυτά υπάρχουν και οι βανδαλισμοί. «Πυροβόλησαν το φανάρι στη γέφυρα του Κερίτη, τι άλλο να πούμε;» σημειώνει. Για την αγροτική οικονομία παρατηρεί ότι «ήταν φέτος πολύ κακή χρονιά για το λάδι και σε ότι αφορά τα αβοκάντο η παραγωγή ήταν μικρή. Επομένως θα υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα για τους παραγωγούς».
Ο Χρήστος είναι υπεύθυνος σε καφέ στην περιοχή και καθημερινά συναναστρέφεται με εκατοντάδες κατοίκους, παραγωγούς, επαγγελματίες της περιοχής. «Το αγροτικό είναι το μεγαλύτερο θέμα που απασχολεί όλους τους ανθρώπους. Το λάδι έχει πολύ χαμηλή τιμή, ενώ από την πρόσφατη χαλαζόπτωση οι ζημιές ήταν πάρα πολλές στις περιουσίες. Συν τοις άλλοις υπάρχει και το θέμα των κλοπών στο αβοκάντο το μοναδικό προϊόν που πηγαίνει καλά για αυτό και ο κόσμος είναι απογοητευμένος πολύ» επισημαίνει.
Μέσα στον οικισμό της Αγιάς βρίσκουμε τον κ. Γιάννη ιδιοκτήτη mini market. «Εμείς που ζούμε μέσα στο χωριό της Αγιάς το ζήτημα που μας απασχολεί όλους είναι ότι με την πρώτη βροχή πλημμυρίζουμε. Δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα ώστε να φύγει το νερό» μας λέει και μας θυμίζει ότι πολλές φορές στα “Χ.Ν.” έχουμε αναφερθεί στο πρόβλημα της περιοχής και ότι ο ίδιος όταν βρέχει είναι υποχρεωμένος να βγάλει σακιά με άμμο για να προστατεύσει την περιουσία του. Επίσης ως επαγγελματία τον απασχολεί και το ζήτημα της αγροτικής παραγωγής. «Το ελαιόλαδο πήγε πολύ άσχημα, το ίδιο και το πορτοκάλι για αυτό και οι παραγωγοί είναι σε δεινή θέση» αναφέρει.
Κάτοικος της περιοχής και ο Αντώνης. «Οι περισσότερες ελιές έπεσαν πριν την συγκομιδή και ότι απέμεινε στο δέντρο έδωσε λάδι με μεγάλη οξύτητα και επομένως χαμηλή τιμή» μας λέει, συμπληρώνοντας πως και τα εσπεριδοειδή «έπαθαν μεγάλη ζημιά από το χαλάζι. Για αυτό όλοι έχουν γυρίσει την καλλιέργεια τους στο αβοκάντο αλλά ο θεός και μοίρα τους όταν βγουν όλοι μαζί στην αγορά».
Ο ίδιος μας τονίζει πως ένα άλλο θέμα που απασχολεί είναι η συγκοινωνία. «Παρότι είμαστε κοντά στα Χανιά αν δεν έχεις δικό σου μεταφορικό μέσο δεν μπορείς να κινηθείς. Τα δρομολόγια του λεωφορείου είναι αραιά και τα ωράρια δεν εξυπηρετούν να θέλεις να πας στην πόλη των Χανίων» καταλήγει.
«Η περιοχή παράγει πολλά εσπεριδοειδή και από το χαλάζι η ζημιά που πάθαμε ξεπερνάει το 80%. Στα αβοκάντο ζημιά έπαθαν μόνο τα νεόφυτα δένδρα αλλά στα πορτοκάλια η καταστροφή ήταν τεράστια» δηλώνει η κα. Αριστέα που ανησυχεί για το πως θα εξελιχθεί η χρονιά αφού η περιοχή ζει από τα αγροτικά προϊόντα.
Τα “Χανιώτικα νέα” ανοίγουν τον “φάκελο” γειτονιές
της πόλης, και μέσα από μια σειρά ρεπορτάζ, δίνουν
τον λόγο στους πολίτες, καταγράφοντας προβλήματα που ζητούν λύση