Την ανησυχία τους αλλά και το παράπονό τους για την αντιμετώπιση που έχουν γονείς και μαθητές των ειδικών σχολείων εξέφρασαν γονείς οι οποίοι επικοινώνησαν με τα “Χανιώτικα νέα”.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν γονείς ο Αγιασμός στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Χανίων, έγινε κανονικά χθες Τετάρτη, όμως στο σχολείο δεν έχει τοποθετηθεί ούτε νοσηλευτής, ούτε το βοηθητικό προσωπικό άρα το άνοιγμα του σχολείου είναι “δώρον – άδωρον”.
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι γονείς «η πλειοψηφία των παιδιών ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάθει επιληπτική κρίση. Αντιλαμβάνεστε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό σε έναν χώρο που δεν υπάρχει νοσηλευτής να δώσει τις πρώτες βοήθειες» ενώ όπως επεσήμαναν η πλειοψηφία των γονέων αποφάσισε να μην στείλει τα παιδιά στο σχολείο έως ότου τοποθετηθούν όλες οι απαραίτητες ειδικότητες.
Τα “Χ.ν.” επικοινώνησαν με την διευθύντρια του σχολείου κα Μαρία Πρινιανάκη η οποία επιβεβαίωσε ότι από το Υπουργείο Παιδείας δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί οι νοσηλευτές αλλά ούτε και το βοηθητικό προσωπικό. Μάλιστα, για το 1ο Ειδικό Σχολείο φέτος προβλέπεται σε δεύτερη φάση να τοποθετηθεί ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός ενώ και οι ώρες που δόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας για το ειδικό προσωπικό είναι μειωμένες. «Πέρυσι είχαμε λειτουργήσει και το ολοήμερο σχολείο, φέτος δεν μπορούμε να το ξεκινήσουμε ακόμα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Πρινιανάκη η οποία συμπλήρωσε πως «εκτός από το ολοήμερο για την πρωινή μόνο ζώνη το βοηθητικό προσωπικό που μας δώσανε είναι 25 ώρες και όχι 30 ώρες που είναι τα παιδιά εδώ. Πέρυσι είχαμε 60 ώρες βοηθητικό προσωπικό μαζί με το ολοήμερο».
Το βασικό στο Ειδικό Σχολείο όπως μας εξήγησε η κα Πρινιανάκη είναι τα παιδιά να μάθουν να αυτοεξυπηρετούνται το οποίο οι μαθητές μαθαίνουν μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα, ωστόσο γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι με μειωμένες ώρες παρουσίας του βοηθητικού προσωπικού, το πρόγραμμα αυτοεξυπηρέτησης δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά.
Ωστόσο, όπως ανέφερε η κα Πρινιανάκη το φαινόμενο στην καθυστέρηση τοποθέτησης νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού δεν είναι πρωτόγνωρο «το ίδιο πράγμα αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο. Δεν μπορώ να βλέπω τα μάτια των γονέων κάθε χρόνο που ξεκινάμε με προβλήματα και να μην μπορούμε να βρούμε λύση, καθώς δεν είμαστε αρμόδιοι» ανέφερε η κα Πρινιανάκη.