Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ανεπαρκής φύλαξη στα Θοδωρού

» Τουλάχιστον 80 κρητικοί αίγαγροι διασώζονται στη νησίδα

 

 

Μόνο δύο δασοφύλακες διαθέτουν πλέον τα Θοδωρού, η γνωστή νησίδα απέναντι από την Αγία Μαρίνα, η οποία αποτελεί εκτροφείο θηραµάτων και φιλοξενεί και διασώζει περισσότερους από 80 κρητικούς αιγάγρους.

Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι αν δεν γίνουν προσλήψεις δασοφυλάκων, όταν συνταξιοδοτηθούν οι σηµερινοί υπάλληλοι, η νησίδα στην οποία απαγορεύεται η είσοδος, θα µείνει αφύλακτη.

Σηµειωτέον ότι η νησίδα αποτελεί περιοχή ειδικής προστασίας, καθώς έχει ανακηρυχθεί εκτροφείο για τη διατήρηση του κρητικού αιγάγρου από το 1963.

Η δασοπόνος της ∆ιεύθυνσης ∆ασών Χανίων, υπεύθυνη Γραφείου Θήρας στον Εθνικό ∆ρυµό και στο νησί Θοδωρού, Ελένη Πατεράκη

Όπως µας λέει η δασοπόνος της ∆ιεύθυνσης ∆ασών Χανίων, υπεύθυνη Γραφείου Θήρας στον Εθνικό ∆ρυµό και στο νησί Θοδωρού, Ελένη Πατεράκη, «αυτή τη στιγµή στα Θοδωρού υπηρετούν δύο δασοφύλακες σε εναλλαγή. Εργάζονται Σαββατοκύριακα και όλες τις αργίες, οπότε αναγκαστικά έχουν εναλλαγές. Είναι οι µοναδικοί. ∆εν έχουµε προσωπικό. Όταν φύγουν, ποιος θα το φυλάει το νησί; Θα το δώσουν και αυτό σε ιδιώτες; Και εύχοµαι να µη γίνει και κανένα ξενοδοχείο».

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ

80 ΑΙΓΑΓΡΟΙ

Στη νησίδα ζουν τουλάχιστον 80 αίγαγροι. Η κα Πατεράκη σηµειώνει: «Η τελευταία καταµέτρηση είναι το 2022 και υπολογίσαµε τους αιγάγρους από 80 έως 90. Φέτος θα γίνει η καταµέτρηση µε ειδικό συνεργάτη που γνωρίζει τις µεθόδους και θα γίνει ακριβής καταµέτρηση. Το νησί είναι εκτροφείο θηραµάτων και για αυτό πρέπει να το σεβόµαστε. Είναι το µοναδικό εκτροφείο θηραµάτων – κρητικού αιγάγρου στην Ελλάδα».

ΕΡΓΑ

Πάντως, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει έργα στη νησίδα καθώς, υπήρξε χρηµατοδότηση. Η κα Πατεράκη εξηγεί:

«Τα τελευταία χρόνια µε ένα πρόγραµµα του σπιζαετού, κάναµε κάποια έργα στο νησί. Το πρώτο και κύριο ήταν η αποµάκρυνση της “εφόρµπιας” (δενδρώδες φυτό), µε την οποία είχε γεµίσει το νησί και είναι ό,τι χειρότερο για τη διατροφή του αιγάγρου».

«Είναι µια χρόνια που ευτυχώς µας άκουσαν και µας έστειλαν χρήµατα για έργα στο νησί: µερική ανακαίνιση του φυλακίου, προµήθειες για το νησί, ζωοοτροφές», κ.α.

Υπενθυµίζεται ότι η πρόσβαση στη νησίδα δεν επιτρέπεται ενώ τα σκάφη µπορούν να προσεγγίσουν σε απόσταση εκατό µέτρων.

Μόνο µία φορά το χρόνο τα Θοδωρού είναι επισκέψιµα, όταν πραγµατοποιείται το δηµοφιλές ετήσιο πανηγύρι µε αφορµή τον εορτασµό των Αγίων Θεοδώρων (8 Ιουνίου). Το πανηγύρι αποτελεί µοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν οι δηµότες των Χανίων και οι επισκέπτες-τουρίστες- προσκυνητές το νησάκι µε την µεγάλη οικολογική σηµασία και τον σηµαντικό ρόλο του στην διάσωση του προστατευόµενου κρητικού αιγάγρου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα