Η Χανιώτισσα επιστήμονας Μαρία Μπραουδάκη, η οποία τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση από τη “L’Oreal – UNESCO” με το βραβείο “Ελληνικά βραβεία 2016 L’Oreal – UNESCO για τις Γυναίκες στην επιστήμη” μίλησε στα “Χ.Ν.” για τη βράβευσή της, την εξέλιξη της έρευνάς της, τους στόχους της, τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου στην Κρήτη, έδωσε συμβουλές και σε όσα νεαρά κορίτσια θέλουν να ασχοληθούν με την έρευνα, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τον τόπο καταγωγής της, τα Χανιά.
Τα εν λόγω βραβεία απονέμονται από το 2006 ανά διετία. Μέχρι σήμερα έχουν τιμηθεί συνολικά 26 ερευνήτριες ηλικίας μέχρι 38 ετών, στους κλάδους των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών. Τα βραβεία συνοδεύονται από οικονομική ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ.
• Πόσο σημαντικό είναι σε ψυχολογικό επίπεδο το βραβείο “L’Oreal – Unesco” για έναν ερευνητή; Αποτελεί κίνητρο η αναγνώριση μίας μεγάλης προσπάθειας;
Το βραβείο “L’Oreal – Unesco” αποτελεί αναγνώριση των κόπων και των προσπαθειών μίας ερευνήτριας, ειδικά τη δύσκολη εποχή που διανύουμε και σίγουρα της δίνει ώθηση να συνεχίσει το απαιτητικό ερευνητικό της έργο.
• Ποιος είναι ο στόχος της έρευνάς σας;
Αντικείμενο της μελέτης μου είναι η διερεύνηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στην εμφάνιση των όγκων εγκεφάλου της παιδικής ηλικίας με σκοπό την ταυτοποίηση νέων διαγνωστικών και προγνωστικών βιολογικών δεικτών και τον σχεδιασμό νέων εξατομικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων με λιγότερες παρενέργειες και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
• Οι ασθενείς, τα μικρά παιδιά, τι έχουν να περιμένουν από την έρευνά σας;
Ο τελικός στόχος είναι κάποια στιγμή το κάθε παιδί με εγκεφαλική νεοπλασία να λαμβάνει στοχευμένη θεραπεία, δηλαδή την καλύτερη δυνατή θεραπεία βάσει του γενετικού του προφιλ.
• Στην Κρήτη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσίασε η Περιφέρεια, υπάρχουν αυξημένα κρούσματα καρκίνου. Σας προβληματίζει αυτό και πού μπορείτε να το αποδώσετε;
Είμαι ενήμερη σχετικά με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης και πιστεύω ότι είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό. Μία πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να αποτελεί η αλλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων, για τα οποία κρίνεται αναγκαίος ο συνεχής έλεγχος ορθής χρήσης.
• Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας ερευνητής στην Ελλάδα; Υπάρχει βοήθεια από την Πολιτεία;
Τα διαθέσιμα κονδύλια για έρευνα είναι λιγοστά και η οικονομική βοήθεια από την Πολιτεία σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται ανεπαρκής. Ο τομέας μας είναι συνεχώς εξελισσόμενος με αποτέλεσμα να απαιτείται συχνά αναβάθμιση του τεχνικού εξοπλισμού, ευελιξία και συνεχής προσαρμογή. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο λόγω των γραφειοκρατικών περιορισμών του συστήματος στην Ελλάδα.
• Επιστήμονας, μητέρα, σύζυγος. Πόσο εύκολα συνδυάζονται αυτές οι ιδιότητες τη σημερινή εποχή;
Θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί ισορροπία ανάμεσα σε όλους αυτούς τους ρόλους. Ωστόσο, η ιστορία έχει αποδείξει ότι η γυναίκα μπορεί ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται σε κάθε έναν απ’ αυτούς με μεγάλη επιτυχία.
• Ποιες συμβουλές θα δίνατε στα νεαρά κορίτσια που θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο σας;
Ο δρόμος του καθενός είναι μοναδικός. Αλλοτε πιο εύκολος και άλλοτε δυσκολότερος. Αν όμως αγαπούν με πάθος αυτό που κάνουν, να έχουν αυτοπεποίθηση και σίγουρα θα καταφέρουν να φτάσουν εκεί που πραγματικά θέλουν.
• Η πρόσφατη βράβευσή σας, αποτελεί τιμή και για τα Χανιά, τον τόπο καταγωγή σας. Πόσο συχνά έρχεστε στην Κρήτη και τι αναμνήσεις κρατάτε από το νησί;
Είμαι περήφανη που γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Χανιά και πραγματικά προσπαθώ σε κάθε ευκαιρία να επιστρέφω για να περνώ πολύτιμο χρόνο με την οικογένειά μου, τους φίλους μου και τα βαπτιστήρια μου Κωνσταντίνο και Έλενα. Αναπολώ συχνά τα ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια και τις ατέλειωτες βόλτες στο παλιό λιμάνι.
Ποια είναι η Μαρία Μπραουδάκη
Η δρ Μαρία Μπραουδάκη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Coventry στη Μεγάλη Βρετανία. Πραγματοποίησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Aston στο Birmingham, με αντικείμενο τη Μοριακή Μικροβιολογία.
Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ειδίκευσης στη Μοριακή Ιατρική από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, ενώ το 2017 αναμένεται να ολοκληρώσει δεύτερο διδακτορικό τίτλο σπουδών στο Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής του ΕΚΠΑ. Έχει μετεκπαιδευτεί στο Εργαστήριο Μοριακής Ανοσογενετικής στο Πανεπιστήμιο Montpellier στη Γαλλία, στο Εργαστήριο Γενετικής, Τμήμα Αιματολογίας/ Ογκολογίας στο Birmingham Womens NHS Foundation Trust της Μεγάλης Βρετανίας, και στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊδελβέργη. Η μεταδιδακτορική της ακαδημαϊκή σταδιοδρομία ξεκίνησε στο Εργαστήριο Λοιμώξεων/ Χημειοθεραπείας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ με θέμα τη μελέτη μηχανισμών αντοχής σε αντιβιοτικά, και συνεχίζεται στην ίδια κλινική στο Εργαστήριο Ογκολογίας σε συνεργασία με το Ερευνητικό, Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Μελέτης και Αντιμετώπισης Γενετικών και Κακοήθων Νοσημάτων της Παιδικής Ηλικίας με αντικείμενο τη μελέτη των μοριακών μηχανισμών του παιδικού καρκίνου. H έρευνά της έχει χρηματοδοτηθεί από διάφορους φορείς, ενώ έχει λάβει πλήθος υποτροφιών με πιο πρόσφατη τη μεταδιδακτορική υποτροφία ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ από το ΙΚΥ-Πρόγραμμα Siemens (2013 – 2015) για τη μελέτη των επιπέδων έκφρασης των miRNAs σε εμβρυονικά νεοπλάσματα του ΚΝΣ της παιδικής ηλικίας.