Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2024

Ανεξόφλητο ιστορικό γραμμάτιο από τη Γερμανία

■ Ειλικρινή συγγνώμη και καταβολή αποζημιώσεων στην Ελλάδα ζητά το Εθνικό Συμβούλιο για το ζήτημα των επανορθώσεων

 

Μια «ειλικρινή συγγνώμη» με «αναγνώριση της ιστορικής εκκρεμότητας της Γερμανίας προς την Ελλάδα για το ζήτημα των επανορθώσεων» διεκδικούν τα μέλη του “Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα” με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Κάντανο.

Μιλώντας χθες σε δηµοσιογράφους στα Χανιά, µέλη του Εθνικού Συµβουλίου, πανεπιστηµιακοί και επιζώντες της κατοχής δήλωσαν ότι θα δώσουν το ‘‘παρών’’ σήµερα στην Κάντανο όπου θα διαµαρτυρηθούν ζητώντας από τη Ο∆Γ να αναλάβει τις ευθύνες της που της αναλογούν.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του “Εθνικού Συµβουλίου” ο συγγραµµατέας του κ. Αριστοµένης Συγγελάκης σηµείωσε: «Και µόνο το γεγονός της παρουσίας του προέδρου της Ο.∆. Γερµανίας στην ηρωική και µαρτυρική Κάντανο από µόνο του είναι πολύ σηµαντικό και de facto ο Γερµανός πρόεδρος ίσως µε τη θέληση του αναγνωρίζει ότι υπάρχει µια ιστορική εκκρεµότητα µεταξύ Ελλάδας και Γερµανίας που δεν είναι άλλη από την απόδοση των γερµανικών οφειλών. Του δίνεται µια σηµαντική ευκαιρία να εκφέρει µια καθαρή συγγνώµη, χωρίς µισόλογα, χωρίς περιστροφές, χωρίς αστερίσκους.

Μια καθαρή συγγνώµη για τα αποτρόπαια εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε η ναζιστική Γερµανία στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ειδικά η επιλογή της Καντάνου, του τόπου που ισοπεδώθηκε από τους Γερµανούς εισβολείς γιατί δεν υπέκυψε, ακριβώς γιατί ο λαός της Καντάνου και του Σελίνου επέλεξε να σηκώσει στους ώµους του την τιµή ολόκληρης της Ευρώπης!

Η ισοπέδωση της Καντάνου αποτελεί ένα οικουµενικό ορόσηµο της ναζιστικής κτηνωδίας. Θα περιµέναµε από έναν πρόεδρο µιας δηµοκρατικής χώρας όπως η Ο∆Γ να αδράξει την ευκαιρία να εκφέρει µια αληθινή και ειλικρινή συγγνώµη.

∆εν θέλουµε λόγια συµπάθειας που να χαϊδεύουν τα αυτιά, δεν θέλουµε να εκφράσει απλώς τον πόνο, την ντροπή ή την οδύνη του.

Απαιτούµε την έµπρακτη και ειλικρινή µεταµέλεια της Ο∆Γ και τη ρητή ανάληψη ευθύνης για τα εγκλήµατα του Γ΄ Ράιχ.

Η ειλικρινής και έµπρακτη µεταµέλεια απαιτεί την επίλυση του µείζονος ζητήµατος της απόδοσης των Γερµανικών οφειλών».

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ

Επεξηγώντας το αίτηµα για οφειλές, επισήµανε πως αυτές συνίστατο σε:

  Αποζηµιώσεις για τα θύµατα, τις οικογένειες τους. Αποδεκάτισε το Γ  Ράιχ τον πληθυσµό της Ελλάδας.

• Επανορθώσεις προς το κράτος για την καταστροφή των υποδοµών και τη λεηλασία του Εθνικού πλούτου.

• Έντοκη επιστροφή του κατοχικού δανείου που οδήγησε στην πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονοµίας µέσα στην κατοχή και στο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

• Άµεσος επαναπατρισµός αρχαιοτήτων και άλλων αρχαιολογικών θησαυρών που έκλεψαν και λεηλάτησαν οι Γερµανοί κατακτητές από τη χώρα µας. Βρίσκονται σε δηµόσια µουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

«Φοβόµαστε ότι η παρουσία του Γερµανού προέδρου δεν έχει το χαρακτήρα της έµπρακτης µεταµέλειας» παρατήρησε ο κ. Συγγελάκης που αναφέρθηκε στη χθεσινή απάντηση του Γερµανού προέδρου στην Ελληνίδα πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, που συµβαδίζει µε τη θέση της Γερµανικής κυβέρνησης ότι «το θέµα έχει κλείσει». Θύµισε τον διάλογο Μανώλη Γλέζου και Βόλφγκανγκ Σόιµπλε όπου στην αναφορά του Γερµανού υπουργού ότι το θέµα έχει κλείσει, ο αγωνιστής ανταπάντησε πως «παραδέχεστε δηλαδή ότι υπάρχει θέµα. Να µας πείτε πότε έκλεισε και µε ποιο τρόπο».

«Η Γερµανία λέει ότι το θέµα έχει κλείσει έτσι… γιατί της αρέσει, χωρίς να έχει µεσολαβήσει τίποτα από την παλαιότερη δήλωση της  ότι το θέµα παραµένει ανοικτό και θα ρυθµιστεί µε τη σύναψη συµφωνίας Ειρήνης µεταξύ Ελλάδας-Γερµανίας» εξήγησε ο κ. Συγγελάκης σηµειώνοντας πως η στάση της Γερµανίας είναι «υποκριτική. ∆εν θέλουµε οίκτο, δικαιοσύνη ζητάµε! ∆εν επαιτούµε, απαιτούµε! ∆εν ζητάµε οίκτο, ζητάµε ανάληψη ευθύνης, δεν θέλουµε τη λύπη κανενός, απαιτούµε αποζηµίωση και επανόρθωση για τα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός… Η συµφιλίωση των λαών πρέπει να στηρίζεται στα υγιή θεµέλια της δικαιοσύνης, της ιστορικής αλήθειας και της ισότητας, όχι στα σαθρά θεµέλια της λήθης, της πλαστογράφησης της ιστορίας, της υποτέλειας και της εξάρτησης. Να πάρει πίσω τα τριάκοντα αργύρια των γερµανικών ιδρυµάτων που δεν έχουν σκοπό τη συµφιλίωση των δύο λαών αλλά την αναθεώρηση της Ιστορίας, την υπονόµευση της διεκδίκησης των Γερµανικών οφειλών και την εξαγορά συνειδήσεων».

ΚΑΝΤΑΝΟΣ

Η 93χρονη Καντανιώτισσα κα Ιωάννα Κανδαράκη µίλησε από καρδιάς. «Θα του δώσουµε του προέδρου της Γερµανικής ∆ηµοκρατίας το φαγητό, το γλυκό, το χαµόγελό µας αλλά η καρδιά µας είναι βαριά. Τα δάκρυά µας είναι στα µάτια µας. Έρχονται στο νου µας  οι καταστροφές, οι προσβολές, οι βασανισµοί, οι ξυλοδαρµοί, οι εκτελέσεις, σε γέρους κατάκοιτους, σε γυναίκες σε παιδιά. Στο κάψιµο της Καντάνου, στο διώξιµο από τα σπίτια µας, σε µικρά παιδιά, σε γυναίκες µε παιδιά βυζιανάρικα. Για ποιο λόγο; Σε τι φταίξαµε; Μήπως εµείς επήγαµε στη Γερµανία, στην Ιταλία να κάνουµε τα αίσχη που έκαναν; ∆εν έπρεπε να υπερασπιστούµε τα χώµατα µας, τα σπίτια µας, τις οικογένειες µας, έτσι έπρεπε να τα αφήσουµε; Εκείνοι έτσι θα έπρατταν;  Θέλουµε τις αποζηµιώσεις, θέλουµε να µας φερθούν σαν άνθρωποι, να αποδοθεί δικαιοσύνη» υπογράµµισε η κα Κανδαράκη. H ίδια συµπλήρωσε πως όσοι έζησαν τα γεγονότα της Καντάνου «µε τι πόνο και φόβο ζούσαµε κανείς δεν µπορεί να φανταστεί και αυτά δεν πληρώνονται, αυτά µένουν στη ψυχή σου και τα παίρνεις µαζί σου».

∆ΑΜΑΣΤΑ

Από τη ∆αµάστα Ρεθύµνου µίλησε η κα Καλλιόπη Λιαδάκη (εκτελέστηκε ο πατέρας της), πρόεδρος της “Ένωσης Θυµάτων Ολοκαυτώµατος ∆αµάστας”. «Το χωριό µου είναι ένα από τα πολλά µαρτυρικά χωριά. Εκτέλεσαν 30 ανθρώπους και κατεδάφισαν σχεδόν όλα τα σπίτια του χωριού. Γιατί, γιατί οι άνδρες δεν έσκυψαν το κεφάλι τους στο φασισµό-ναζισµό, είχαν οργανωθεί στην Εθνική Αντίσταση. Τα περισσότερα παιδιά του χωριού µου µείναµε ορφανά. Πρέπει να καταλάβουν οι Γερµανοί πως η θυσία όλων αυτών των ανθρώπων νίκησε τον φασισµό και τον ναζισµό και απάλλαξε και την ίδια τη Γερµανία! Τέτοια εγκλήµατα και τέτοιο όλεθρο που έφεραν στον κόσµο της Κρήτης και της Ελλάδας ούτε ξεχνιούνται, ούτε παραγράφονται! ∆εν θέλουµε εκδίκηση, θέλουµε δικαίωση, δεν θα σταµατήσουµε να αγωνιζόµαστε µέχρι να φύγουµε από τη ζωή και αφήνουµε παρακαταθήκη και στις νέες γενιές» είπε η κα Λιαδάκη.

ΒΙΑΝΝΟΣ

Ο πρόεδρος θυµάτων ολοκαυτώµατος ∆ήµου Βιάννου κ. Αριστοµένης Συγγελάκης τόνισε µεταξύ άλλων πως η καταστροφή του χωριού είναι κάτι που δεν µπορεί να ξεχαστεί. «Ζητάµε δικαιοσύνη και αποζηµίωση. ∆υστυχώς, καλούµε και σήµερα ακόµα την πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τα πολιτικά κόµµατα που ποτέ δεν είχαν αυτιά να µας ακούσουν, να αντιµετωπίσουν την πραγµατικότητα όπως πρέπει για τη διεκδίκηση των γερµανικών οφειλών. Στη Βιάννο εκτέλεσαν 500 και πλέον άτοµα από όλα τα χωριά, στο χωριό µου τον Αµιρά εκτέλεσαν 114 άτοµα, µεταξύ αυτών και ο πατέρας µου, µε τρία αδέλφια του και δύο αδέλφια γλύτωσαν γιατί καταπλακώθηκαν από τα άλλα άτοµα. Γεννήθηκα µετά από 7 µήνες. Οι γυναίκες όλες στα µαύρα και οι πόρτες των σπιτιών µε µαύρους σταυρούς. Η πείνα θέριζε τα πάντα, ίσως ο θεός µας βοήθησε γιατί είχε καλές χρονιές και είχε χόρτα» διηγήθηκε ο κ. Συγγελάκης.

ΚΑΚΟΠΕΤΡΟΣ

Ο κ. Μανώλης Κουριδάκης περιέγραψε τα γεγονότα τον Μάιο του 1941 στο µαρτυρικό χωριό του Κακόπετρου. «Είµαι γιος του Κλεόµβροτου Κουριδάκη, ο Κλεόµβροτος το 1941 θεώρησε σωστό να πάρει την οικογένεια του και να τα πάει στα πεθερικά του στο  Κακόπετρο. Στις 24 Μαΐου µετά από µια προέλαση των Γερµανών βρήκαν αντίσταση στα Μεσαύλια και τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν. Γυρίζοντας πίσω στον Κακόπετρο τρεις Γερµανοί σκότωσαν τη γυναίκα, το παιδί του 2 ετών, τη µητέρα του, την αδελφή του, την πεθερά του και την κουνιάδα του!» ανέφερε ο κ. Κουριδάκης, υπογραµµίζοντας πως τα εγκλήµατα αυτά έγιναν προτού δοθεί η εντολή από τους ανώτατους αξιωµατικούς να προχωρήσουν τα ναζιστικά στρατεύµατα κατοχής σε “αντίποινα” για τη αντίσταση των Κρητικών. «Αυτά τα εγκλήµατα τα διέπραξαν οι… ιδεολόγοι και ιππότες αλεξιπτωτιστές, ο ανθός του Γ΄ Ράιχ» παρατήρησε ο κ. Συγγελάκης.

ΑΛΙΚΙΑΝΟΣ

Στις τρεις µεγάλες εκτελέσεις στον Αλικιανό αναφέρθηκε ο εκπαιδευτικός Μανώλης Νικολακάκης που γεννήθηκε στις 26 Οκτώβρη 1941 και δεν γνώρισε τον πατέρα του καθώς εκτελέσθηκε. «Ο Αλικιανός, που ακόµη δεν έχει χαρακτηριστεί µαρτυρικό χωριό, έχει πάνω από 200 εκτελεσµένους σε οµαδικές και ατοµικές εκτελέσεις. Το 1/3 των σπιτιών καταστράφηκε, το σχολείο, οι εκκλησίες. Στο χωριό έγιναν τρεις οµαδικές εκτελέσεις. Η πρώτη, έξι ατόµων, διαρκούσης της Μάχης, ένας γλύτωσε και εκτελέστηκε µετά. Η δεύτερη εκτέλεση έγινε στις 2 Ιουνίου 1941 µε 42 εκτελεσθέντες! Μέσα στο λάκκο που είχαν ρίξει οι εκτελεσθέντες έριξαν χειροβοµβίδες. Και το τροµερό θέαµα που είδαν µετά οι επιζώντες ήταν το χώµα να πάλλεται, ποτισµένο µε το αίµα, αυτοί που πρώτοι το είδαν δεν µπορούσαν να το πιστέψουν. Στην τρίτη εκτέλεση την 1η Αυγούστου 1941, δολοφόνησαν 118 άτοµα. Και πάρα πολλές µεµονωµένες εκτελέσεις στις οποίες εκτελέσθηκαν πάνω από 20 άνθρωποι. Στο σχολείο, από τα 160 παιδιά, τα 70 ήταν ορφανά πατρός. Και όταν ο δάσκαλος ρωτούσε “επάγγελµα πατέρα;”, απαντούσαµε “ορφανός” και αυτή ήταν η χειρότερη εκτέλεση» ήταν η περιγραφή του κ. Νικολακάκη.

«Μετά από αυτές τις εικόνες, τις τόσο ζωντανές δεν µπορώ να πω τίποτα παρά µόνο ένα πράγµα. Κατάλαβα καλύτερα γιατί ο θυµός ο διάχυτος που υπάρχει στην Κάντανο εκφράζεται µε µια λέξη “ανεπιθύµητος”» δήλωσε ο πανεπιστηµιακός κ. Ευτύχης Παπαδοπετράκης.

Για «κατάθεση ψυχής» και «µάθηµα ιστορίας» µίλησε ο κ. Συγγελάκης, αναφορικά µε τις µαρτυρίες και θύµισε το πάγιο επιχείρηµα του Μανώλη Γλέζου ότι «η δίκαιη επίλυση του ζητήµατος των γερµανικών οφειλών θα αποβεί ευεργετική και για την ίδια Γερµανία. Θα τη βοηθήσει να χαράξει µια βαθιά διαχωριστική γραµµή µε το ναζιστικό της παρελθόν! Για αυτό τον λόγο Γερµανοί δηµοκράτες, αντιφασίστες και πολλές συλλογικότητες συµµετέχουν από κοινού σε αυτόν τον αγώνα για δικαιοσύνη και αποζηµίωση. Γιατί αγαπούν την πατρίδα τους και επιθυµούν να τη δουν λυτρωµένη από το “άγος” των ναζιστικών εγκληµάτων µε εκκαθαρισµένες τις υποχρεώσεις της από την εποχής της κατοχής. ∆υστυχώς, η γερµανική κυβέρνηση δεν τα λαµβάνει αυτά υπόψιν της και εφαρµόζει την πιο σκληρή, αλαζονική και αντιδηµοκρατική συµπεριφορά. Το πρόβληµα είναι ότι και η Ελληνική πολιτική τάξη εµφανίζει διαχρονικά απέναντι στη Γερµανία µια αµφιθυµία, µια ανεκτικότητα και ένα φόβο που δικαίως η Γερµανία την αντιλαµβάνεται ως αδυναµία. Και βλέπουµε πως σε όλα τα θέµατα τα εθνικά η Γερµανία βρίσκεται απέναντι από την Ελλάδα µε πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα τις σχέσεις µας µε την Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική πολιτική τάξη έχει την ιστορική ευθύνη να υλοποιήσει άµεσα την οµόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 που επιτάσσει την αξιοποίηση όλων των διπλωµατικών, δικαστικών µέσων για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και θέλουµε να στείλουµε ένα µήνυµα στον φίλο γερµανικό λαό. Η κυβέρνησή του έχει επενδύσει στον βιολογικό παράγοντα. Καθώς περνάει ο χρόνος πεθαίνουν οι αγωνιστές της Εθν. Αντίστασης και οι επιζώντες της κατοχής. Τους ενηµερώνουµε ότι τη σκυτάλη την έχει πάρει η νέα γενιά».

Ο συγγραµµατέας του “Εθνικού Συµβουλίου” κατέληξε λέγοντας πως οι αποζηµιώσεις διεκδικούνται «όχι για να πλουτίσουµε, αλλά τις αξιώνουµε για να αποδοθεί δικαιοσύνη και µια απόδειξη της ∆ηµοκρατικής Γερµανίας ότι δεν θα αφήσει να συµβούν τα ίδια. Θέλω να θυµίσω σε όλους τι συµβαίνει τώρα στη Γερµανία. Ένα ακροδεξιό κόµµα, στελέχη του οποίου οµνύουν στη Βέρµαχτ και στον Χίτλερ βρίσκεται στον προθάλαµο της εξουσίας! Αυτό συµβαίνει ακριβώς γιατί η Ο∆Γ δεν προχώρησε σε αποναζιστικοποίηση και απόδοση δικαιοσύνης. Για αυτό και κινδυνεύει, να ξαναζήσει τα ίδια µαζί µε τη Γερµανία και ο πλανήτης!».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα