» Συγκέντρωση στα Κουνουπιδιανά
Την ανησυχία τους για το μέλλον των περιφερειακών ιατρείων εξέφρασαν χθες κάτοικοι του Ακρωτηρίου και γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην περιοχή, διεκδικώντας, αφενός να σταματήσει κάθε σχέδιο ή σκέψη από μέρους της κυβέρνησης για κλείσιμο των εν λόγω ιατρείων και αφετέρου να ενισχυθούν τα περιφερειακά ιατρεία.
Χαρακτηριστικό των αναγκών που υπάρχουν είναι το γεγονός ότι σ’ έναν πληθυσμό που ξεπερνάει τις 15.000 -ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες- προσφέρουν δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μόλις 3 γιατροί, οι οποίοι καθημερινά με αυταπάρνηση εξυπηρετούν δεκάδες ασθενείς και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.
Κάτοικοι του Ακρωτηρίου συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το περιφερειακό ιατρείο Κουνουπιδιανών εκφράζοντας την αγωνία τους για το μέλλον των περιφερειακών ιατρείων, καθώς υπάρχουν φήμες περί επικείμενων αναδιατάξεων στον χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε “λουκέτο” τα περιφερειακά ιατρεία.
Την ανησυχία τους εξέφρασαν και οι γιατροί που υπηρετούν στα περιφερειακά ιατρεία του Ακρωτηρίου. «Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το τι γίνεται με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και επίσης επιχειρείται μία αναδιάταξη την οποία ακόμα κανείς δεν μας λέει πώς θα γίνει κι αν θα εξακολουθήσουν και με τι καθεστώς να υπάρχουν τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία κ.λπ.», σημείωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο επιμελητής Α’ του Ε.Σ.Υ. γενικής ιατρικής στο περιφερειακό ιατρείο Αρωνίου Δημήτρης Μακρέας, ο οποίος καλύπτει ιατρικά την περιοχή Αρώνι, Κουνουπιδιανά και Χωραφάκια. «Δυστυχώς όμως», τόνισε συνεχίζοντας, «στην όλη κουβέντα απουσιάζει ο παράγοντας άνθρωπος», καθώς, όπως υπογράμμισε, για τις όποιες αλλαγές μεθοδεύονται, δεν έχουν ερωτηθεί ούτε οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων, αλλά ούτε και οι χρήστες των Υπηρεσιών.
ΖΩΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Ενδεικτικό ως προς τη σημασία των Υπηρεσιών που παρέχονται από τα περιφερειακά ιατρεία του Ακρωτηρίου είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο το Ιατρείο του Αρωνίου το 2011 δέχθηκε 8.196 επισκέψεις, το 2012 οι επισκέψεις ανήλθαν στις 9.213 και μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2013 ο αντίστοιχος αριθμός έχει φτάσει τις 7.770. «Είναι ένας τρομακτικός όγκος δουλειάς που δεν γίνεται με τις καλύτερες των συνθηκών, αλλά χάρη στην επιμονή και την υπομονή των γιατρών, όπως και του κόσμου που έχει την υπομονή να περιμένει για να εξεταστεί», σημείωσε ο κ. Μακρέας υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι το Υπουργείο πέραν της μισθοδοσίας δεν έχει καμία άλλη οικονομική επιβάρυνση, αφού τα Ιατρεία στεγάζονται σε χώρους που έχουν παραχωρηθεί είτε από την Αυτοδιοίκηση, είτε από την Εκκλησία.
Στη σημασία των Υπηρεσιών που παρέχονται αναφέρθηκε και ο επιμελητής Β’ στο Κέντρο Υγείας Βάμου που αυτή την περίοδο αναπληρώνει τη γιατρό στο περιφερειακό ιατρείο Στερνών Χρήστος Πιπεράγκας. «Ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, οι άνθρωποι κάποιας ηλικίας που μετακινούνται δύσκολα, αν δεν υπάρχουν περιφερειακά ιατρεία σημαίνει ότι δεν καλύπτονται και δεν έχουν πρόσβαση σε Υπηρεσίες Υγείας», τόνισε, ενώ μιλώντας για τα διεθνή στάνταρ κατέδειξε την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει για ενίσχυση των περιφερειακών ιατρείων. «Μιλάμε για μία περιοχή που ζουν περίπου 15.000 άνθρωποι, οι οποίοι καλύπτονται από 2,5 γιατρούς, ενώ τα διεθνή στάνταρ λένε ότι για κάθε γενικό γιατρό πρέπει να αντιστοιχούν 2.500 πολίτες», σημείωσε σχετικά, ενώ τόνισε ότι δυστυχώς οι κυβερνητικές επιλογές όχι μόνο δεν διατηρούν την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά επιδεινώνουν το πρόβλημα με συνέπεια χιλιάδες πολίτες να κινδυνεύουν να μείνουν εντελώς ακάλυπτοι από ιατρική φροντίδα.
Νiκος Γιαννακάκης
κάτοικος Καμπανίου
«Θα πρέπει να κοιτάξουν τους ανθρώπους κι όχι τα νούμερα»
«Αν καταργηθούν τα ιατρεία πραγματικά θα υπάρξει ένα τεράστιο πρόβλημα. Δεν θα μπορούν οι ηλικιωμένοι από το Χορδάκι ή άλλες περιοχές να εξυπηρετηθούν στα Χανιά. Θα χρειάζονται μία ημέρα για να γράψουν μία συνταγή. Το θέμα είναι ότι οι κυβερνώντες λογαριάζουν μόνο τα νούμερα χωρίς να βλέπουν τους ανθρώπους».
ΜαρΙα Κελάκη κάτοικος Κουνουπιδιανών
«Εγκλημα αν τα κλείσουν»
«Είναι εγκληματικό αν κλείσουν αυτά τα ιατρεία. Σε μία τέτοια περίπτωση σε πόσους γιατρούς θα πρέπει να απευθυνόμαστε για να γράψουμε φάρμακα; Πόση ταλαιπωρία και πόσα χρήματα θα χρειάζεσαι για να κατεβαίνεις στα Χανιά; Και δεν είναι μόνο οι μεγάλες ηλικίες είναι και οι νέοι άνθρωποι που έχουν προβλήματα».
Γιωργος Πολυχρονακης
κάτοικος Αγ. Ονουφρίου
«Οι γιατροί εξυπηρετούν με αυτοθυσία»
«Ερχομαι εδώ τα τελευταία 4 χρόνια και εξυπηρετούμε πάρα πολύ καλά. Οι γιατροί μας κατευθύνουν και μας δίνουν συμβουλές για ό,τι χρειαζόμαστε. Παλιά, οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου πηγαίναμε σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά τώρα ζητάνε δεκάρικα για να μας εξυπηρετήσουν προφασιζόμενοι ότι η λίστα των 10 ατόμων έχει εξαντληθεί. Εγώ πραγματικά δεν έχω δει άλλους γιατρούς να δείχνουν την αυτοθυσία και το ενδιαφέρον των γιατρών που υπάρχουν εδώ».
Χαραλαμπος Σκριβιλιωτακης κάτοικος Κουνουπιδιανών
«Η υγεία βασίζεται
στο φιλότιμο των γιατρών»
«Στο φιλότιμο των γιατρών βασίζεται όλο το οικοδόμημα της Υγείας. Προσφέρουν πάνω από τις δυνάμεις τους κάνοντας λειτούργημα. Αν τους θέσουν σε διαθεσιμότητα, όλοι εμείς με τις ευλογίες του κράτους τραβάμε στον αγύριστο. Δεν έχουμε ούτε τη δυνατότητα να μετακινηθούμε, ούτε να πληρώσουμε για να έχουμε τις Υπηρεσίες που θέλουμε».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ δημοτικός σύμβουλος Χανίων
«Οχι “λουκέτο” αλλά ενίσχυση»
«Οι δομές υγείας που υπάρχουν στο Ακρωτήρι θα πρέπει όχι μόνο να παραμείνουν, αλλά και να ενισχυθούν. Υπάρχουν φήμες ότι θα υπάρξουν κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές και συγχωνεύσεις χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς. Ωστόσο, ο κόσμος σε μεγάλο βαθμό είναι αναστατωμένος».