Παραμένουν πολλά “ανοιχτά μέτωπα”, στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Φεβρουαρίου.
Στο επαρχιακό δίκτυο η προσβασιμότητα έχει αποκατασταθεί αλλά ακόμα οι δρόμοι σε πολλά σημεία είναι δύσβατοι, ενώ σε πολύ κακή κατάσταση παραμένει το αγροτικό οδικό δίκτυο.
Οι εργασίες που έγιναν και συνεχίζονται πληρώθηκαν από συμβάσεις άλλων οδικών έργων που είχε έτοιμες η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ενώ τα πρώτα 12 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για το οδικό δίκτυο (τα 2 για τον ΒΟΑΚ) έχουν εκταμιευτεί και αναμένονται οι εγκρίσεις πληρωμών από τον Επίτροπο και το Ελεγκτικό Συνέδριο,
Ειδικότερα, στον κάθετο οδικό άξονα Λάκκοι-Ομαλός οι εργασίες συνεχίζονται σε σημεία όπου υπάρχουν καθιζήσεις πριν τους Λάκκους, ενώ στα σημεία αυτά το οδόστρωμα είναι πολύ στενό.
Στο δρόμο Φουρνές- Μεσκλά, η κίνηση γίνεται κανονικά παρότι τα σημεία που είχαν καταρρεύσει δεν έχουν ασφαλτοστρωθεί, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί και όλες οι εργασίες στήριξης.
ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
Την ίδια στιγμή οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) που δήλωσαν τις ζημιές τους στην Π.Ε. Χανίων προκειμένου αυτή να στείλει τα τεχνικά δελτία τους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει αναλάβει την υποχρεώσει να τους χρηματοδοτήσει ακόμα δεν έχουν δει ..το χρώμα του χρήματος.
Συνολικά οι ΤΟΕΒ ζητούσαν πάνω από 2 εκ. ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί κάποια πίστωση παρά το ότι άτυπα από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης δίνονται διαβεβαιώσεις ότι εντός των ημερών θα βγουν κάποια χρήματα.
Αντίθετα για τον ΟΑΚ έχει εγκριθεί το ποσό του 1.000.000 για την ανακατασκευή του αγωγού Μεσκλά- Φουρνέ που τροφοδοτεί τις δεξαμενές υδροάρδευσης στον κάμπο των Χανίων.
Σε πολύ κακή κατάσταση παραμένει και το μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού οδικού δικτύου.
«Υπάρχουν πάρα πολλές περιοχές με σοβαρά προβλήματα και οι παραγωγοί δεν έχουν πρόσβαση. Προσπαθούμε με προτεραιότητα όπου υπάρχουν αμπέλια και καλλιέργειες της εποχής να κάνουμε καθαρισμούς και στην αγροτική οδοποιία και σε σημεία όπου υπάρχει δίκτυο άρδευσης για να το αντικαταστήσουμε» είπε στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσκλών, Μιχάλης Βουλγαράκης.
Οι εργασίες από τον ΤΟΕΒ γίνονται με χρήματα από τα αποθέματα του οργανισμού και προσωπική εργασία. «Πιέζουμε και τον ΟΑΚ να βοηθήσει αλλά ακόμα δεν έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Το θέμα είναι ότι ακόμα και σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα αφού σε δοκιμή που κάναμε σε αγωγό έξω από το χωριό εξαιτίας της καθίζησης ήταν έτοιμος να σπάσει και ευτυχώς το προλάβαμε. Τρεις μήνες μετά, ακόμα βλέπουμε αποτελέσματα των καταστροφών», σημείωσε.
Αντίστοιχα και στην περιοχή του ΤΟΕΒ Αγιάς-Κολυμπαρίου όπως σημειώνει ο πρόεδρός του Μ. Βαρουξάκης υπάρχουν πολλά προβλήματα τόσο στο αγροτικό οδικό δίκτυο αλλά και στα αρδευτικά δίκτυα.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΖΗΤΗΣΕ
ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Στο μεταξύ, χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2019 στην Κρήτη ζήτησε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το σχετικό αίτημα, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, κατατέθηκε στις 15 Μαΐου. Με την θετική αξιολόγηση του αιτήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Ταμείο Αλληλεγγύης θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των ζημιών στις δημόσιες υποδομές, όπως οδικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης, σχολεία και υποδομές υγείας αλλά και στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΛΑΔΙΑ
ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Στο μεταξύ, από το Δήμο Πλατανιά έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια αυτοψιών που διενέργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης – στο πλαίσιο καταγραφής των ζημιών από τις θεομηνίες του Φεβρουαρίου – διαπιστώθηκε κατά μήκος των επαρχιακών δρόμων, η ύπαρξη κλαδιών δέντρων που εισέρχονται στο οδόστρωμα και η τοποθέτηση περιφράξεων και αρδευτικών δικτύων εντός των τάφρων αυτών. Για το λόγο αυτό, η Περιφέρεια Κρήτης καλεί τους δημότες Πλατανιά να προχωρήσουν εντός 20 ημερών στην κοπή κλαδιών και την απομάκρυνση των περιφράξεων και των αρδευτικών δικτύων, διαφορετικά η Διεύθυνση τεχνικών έργων της Περιφ. Ενότητας Χανίων θα προχωρήσει στην κοπή και στην απομάκρυνση τους, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών αποκαταστάσεων ζημιών, χωρίς άλλη ειδοποίηση. Τέλος, η Περιφέρεια Κρήτης γνωρίζει στους παρόδιους ιδιοκτήτες ότι «η υποχρέωση της επιμέλειας για την κοπή κλαδιών και η απομάκρυνση των περιφράξεων και των αρδευτικών δικτύων από τις τάφρους των δρόμων, τους βαρύνει διαρκώς και ότι η διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών στους δρόμους και στις πλατείες τιμωρείται κατά το άρθρο 290 ΠΚ, ακόμη και αν τελέστηκε από αμέλεια».