Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στο Καζακστάν, έφεραν στην επιφάνεια το όριο των προσπαθειών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, αναφορικά με τον βαθμό επιτυχίας των διαμεσολαβητικών προσπαθειών επίλυσης της εξάχρονης αιματηρής διαμάχης.
Πρόκειται για την πρώτη φορά μέσα σε εννέα μήνες, που οι δύο πλευρές κάθονται στο ίδιο τραπέζι, έστω κι αν δεν το επεδίωξαν, ενώ είναι επίσης η πρώτη φορά, που προεδρεύουν στη διαδικασία των συνομιλιών, η Μόσχα, η Άγκυρα και τη Τεχεράνη. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, συμμετέχουν ως παρατηρητής.
Το γεγονός της διεξαγωγής των συνομιλιών χαρακτηρίζεται διπλωματικά ως πρακτικό δείγμα της προσπάθειας ενίσχυσης της επιρροής των τριών χωρών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τις θέσεις τους, καθώς η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ μόλις ανέλαβε την εξουσία.
Οι διαπραγματεύσεις δε διεξάγονται με συγκεκριμένο πρόγραμμα μέχρι τώρα, εξέλιξη που δηλώνει τα προβλήματα αξιοπιστίας με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες ως προς τη διαδικασία, η Ρωσία, η Τουρκία, αλλά και το Ιράν, καθώς η κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα.
Έτσι, διαφαίνεται το ενδεχόμενο πρόσκλησης στη διαδικασία των ΗΠΑ, αλλά και των κρατών του Περσικού, προκειμένου να διευρυνθούν οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας.