Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον “ανοίγει τα φτερά του” και πραγματοποιεί εικαστικές εκθέσεις σε μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου με επετειακό χαρακτήρα και πνεύμα εξωστρέφειας.
Για τον λόγο αυτό παραχωρήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Π.Ε. Χανίων όπου ο ιδρυτής του “Ελαιουργείον” και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιωάννης Αρχοντάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις αυτές. Δράσεις πολύ σημαντικές παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε δύσκολες εποχές όπου έχει μειωθεί η χορηγία από μεγάλες εταιρίες και επιβιώνει με την αρωγή ιδιωτών και κυρίως φίλων -σε ποσοστό περίπου 50%- συν την όποια ενίσχυση από θεσμικούς παράγοντες.
Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στο Μουσείο Ονείρων του Φρόυντ στην Αγία Πετρούπολη (Ρωσία), στον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δεσμός» στο Παρίσι (Γαλλία), και στη Τεχεράνη (Ιράν), με τη συμμετοχή 60 Ελλήνων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και πολλών Χανιωτών.
Αναλυτικότερα το επόμενο Σάββατο 25 Αυγούστου ανοίγει τις πύλες της η έκθεση στην Αγία Πετρούπολη με τίτλο την θρυλική φράση του Σίγκμουντ Φρόυντ (Sigmund Freud, 1856–1939) στα γερμανικά:«Die kunst ist ein ausweg bei sexuellen problemen» (Η τέχνη είναι μια διέξοδος από τα σεξουαλικά προβλήματα) υπό την αιγίδα των Προξενείων της Ελλάδας και της Κύπρου στην Αγία Πετρούπολη και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου.
Την εικαστική επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης, Δρ Μεγακλής Ρογκάκος και Δρ Έφη Κυπριανίδου.
Στην έκθεση συμμετέχουν 41 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο: Εοζέν Αγκοπιάν, Κλίτσα Αντωνίου, Χρύσα Βαθιανάκη, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Αλέξανδρος Βούτσας, Δημοσθένης Γαλλής, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Γιάννης Διαλινός, Μάρω Θεοδώρου, Μάριον Ιγγλέση, Αντιγόνη Καββαθά, Ανδρέας Κοντονής, Γιώργος Κούμουρος, Νίκος Κυρίτσης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Γεωργία Ματσαμάκη, Άλκηστη Μιχαηλίδου, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Γιάννης Μονογυιός, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Ισμήνη Μπονάτσου, Θεόδωρος Μπρουσκομάτης, Λένα Ντίμοβα, Γιάννος Οικονόμου, Κωνσταντίνος Ν. Πάτσιος, Σύλβια Πετσούρα, Άρης Ρουπίνας, Ανδρέας Σάββα, Πέτρ Σεβσένκο, Χρυσούλα Σκεπετζή, Μιράντα Σκυλουράκη, Βαρβάρα Σπυρούλη, Γιάννης Στεφανάκις, Άρις Στοΐδης, Ράνια Σχορετσανίτη, Κατερίνα Τσεμπελή, Αντρέι Φιλίπποφ, Αντώνης Φραντζεσκάκης και Γιούλα Χατζηγεωργίου.
Θα ακολουθήσουν το Σάββατο 20 Οκτωβρίου τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης στο Παρίσι με τίτλο τον πρώτο στίχο από το ποίημα του Γάλλου ποιητή Joachim Du Bellay (1522-1560):«Heureux qui, comme Ulysse…» (Ευτυχής όπως ο Οδυσσέας…) με συμμετοχή 15 Ελλήνων καλλιτεχνών υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στo Παρίσι και τη συνεργασία του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων.
Ενώ από το Σάββατο 17 Νοεμβρίου στο δεύτερο βήμα των δράσεων πολιτισμού «Από την Τεχεράνη στην Κρήτη και από την Κρήτη στην Τεχεράνη» θα παρουσιαστεί στην Ιρανική πρωτεύουσα η εικαστική έκθεση «ἐν κακοῖς ὅμως ψυχῇ διδόντες ἡδονὴν καθ᾽ ἡμέραν/8 Ιρανοί + 8 Έλληνες Καλλιτέχνες διερευνούν τη Ζωή ως Αξία» με έμπνευση από το στίχο της τραγωδίας Πέρσες του Αισχύλου και συμμετοχή 8 Ιρανών (4 γυναίκες και 4 άνδρες) καλλιτεχνών και 8 Ελλήνων (4 γυναίκες και 4 άνδρες) καλλιτεχνών. Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της ίδιας σειράς δράσεων πολιτισμού από τα μέσα Ιουλίου και μέχρι τις 11 Νοεμβρίου θα παρουσιάζονται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον στο Δρομόνερο τα έργα 8 Ιρανών γυναικών ζωγράφων και 8 Ελληνίδων ζωγράφων.
Την αξία των δράσεων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ως ένας χώρος που προβάλλει αλλά και δημιουργεί πολιτισμόεπεσήμανε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ενώ για το θέμα της συνέχειας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον και κατά πόσο αυτό μπορεί να στηριχθεί πιο πολύ από Δήμο και Περιφέρεια Κρήτης ο κ. Μαλανδράκης επεσήμανε ότι: “Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που πρέπει να λυθούν και αφορούν το καθεστώς λειτουργίας του “Ελαιουργείον”. Ο Δήμος Πλατανιά στηρίζει και οικονομικά πολλές από τις πρωτοβουλίες που παίρνει ως συνδιοργανωτής. Σε ότι αφορά όμως το ιδιοκτησιακό και κτηριολογικό καθεστώς κάνουμε συζητήσεις και με την Περιφέρεια και με τον κ. Αρχοντάκη προκειμένου να βρούμε ποιος θα είναι ο δόκιμος τρόπος και ο ευκταίος προκειμένου να υπάρξει μία “ομπρέλα” θεσμική για να συνεχίσει να κάνει τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε και λειτουργεί. Θεωρώ ότι θα βρούμε τον τρόπο ώστε το μέλλον του “Ελαιουργείον” να είναι ανθηρό παρότι οι εποχές είναι χαλεπές ” τόνισε χαρακτηριστικά.
Η πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων Στέλλα Κουτσουπάκη που συμμετέχει στις εκδηλώσεις στο Παρίσι με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης 30 χρόνων του Συλλόγου επεσήμανε ότι: “η συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και θα συνεχιστεί διότι είναι ένας χώρος που έχει προσφέρει πολλά στον χώρο του πολιτισμού. Συμπληρώνουμε 30 χρόνια, η Galerie Desmos -όπου θα γίνει η έκθεση- 35 και έχουμε ένα ίδιο σκοπό: την ελληνογαλλική φιλία”
Τέλος ο κριτικός τέχνης Κωνσταντίνος Πρώιμος που έχει την επιμέλεια στις εκθέσεις σε Παρίσι και Τεχεράνη χαρακτήρισε ως εξαιρετικές πρωτοβουλίες αυτές τις δράσεις εξωστρέφειας με τις οποίες εξάγουμε την τέχνη μας στο εξωτερικό και δίνουμε μία ευκαιρία στους εγχώριους καλλιτέχνες να προβληθούν στο εξωτερικό και στις μεγάλες πρωτεύουσες. Επίσης έκανε αναφορά τόσο στον στίχο του Γάλλου ποιητή Joachim Du Bellay που μιλάει για τον νόστο όσο και στο στίχο του Αισχύλου από την τραγωδία “Πέρσες” που είναι και οι τίτλοι των δύο εκθέσεων σε Παρίσι και Τεχεράνη αντίστοιχα.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.