Ανοιχτός είναι πλέον ο δρόμος για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στον Καλαθά μετά την υπουργική απόφαση που ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται. Στο μεταξύ, θετικά φαίνεται να βλέπει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (Γ.Ε.Ν.) το αίτημα για τη διάθεση παροπλισμένου πλοίου με σκοπό την αξιοποίησή του ως τεχνητό ύφαλο για καταδυτικό πάρκο στον Δήμο Πλατανιά, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Ν. Δένδιας στον βουλευτή Χανίων Κ. Βιρβιδάκη. Ειδικότερα στην απάντηση του κ. Δένδια -στην αναφορά που έκανε ο κ. Βιρβιδάκης καταθέτοντας σχετικό έγγραφο του δημάρχου Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη προς το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και προς το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας- σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «…το Γ.Ε.Ν. έχει γίνει αποδέκτης αιτημάτων από διάφορους Δήμους για τη διάθεση παροπλισμένων πλοίων με σκοπό την αξιοποίησή τους ως τεχνητούς υφάλους σε καταδυτικά πάρκα, τα οποία αιτήματα εξετάζει θετικά».
«Αναφορικά με το συγκεκριμένο αίτημα του Δήμου Πλατανιά Χανίων αυτό εξετάζεται επίσης θετικά από το Π.Ν. λογιζόμενης της διαθεσιμότητας παροπλισμένων πλοίων και υπό το πνεύμα του ν. 4296/2014, που καθορίζει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία για τον χαρακτηρισμό και τη λειτουργία των καταδυτικών πάρκων καθώς και της κείμενης νομοθεσίας παραχώρησης υλικού του δημοσίου σε Φορείς Ο.Τ.Α.». Σε ό,τι αφορά τη διάθεση παροπλισμένων αεροσκαφών (Α/Φ) στην απάντησή του κ. Δένδια τονίζεται ότι «η Π.Α., σύμφωνα με δεσμεύσεις που έχει αναλάβει από Διεθνείς Συνθήκες για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (Conventional Forces in Europe – CFE) έχει εξαντλήσει το όριο αποσυρθέντων Α/Φ, που μπορεί να διαθέσει για εκθεσιακούς σκοπούς. Ωστόσο η Π.Α έχει καταγράψει και κοστολογήσει αποσυρθέντα Α/Φ (εκτός συνθήκης), προκειμένου αυτά να εκποιηθούν στην κατάσταση που βρίσκονται. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική που τηρεί η Π.Α. είναι η ίδια για κάθε περίπτωση και οποιαδήποτε παρέκκλιση θα προκαλούσε ανάλογες απαιτήσεις τρίτων προς αυτήν».
ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ
Να σημειώσουμε ότι όπως υποστηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια τα μέλη του Συλλόγου οι “Φίλοι του Βυθού”, που έχουν υποβάλλει από το 2005 πρόταση για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στον Καλαθά, τα οφέλη από τη λειτουργία καταδυτικών πάρκων θα είναι πολλαπλά για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον. «Από τα καταδυτικά πάρκα στην Ευρώπη που έχουμε επισκεφθεί είχαμε μείνει άναυδοι από 2 πράγματα: Το πρώτο ήταν πόσο τρομερή οικονομική δραστηριότητα αναπτύσσονταν γύρω απ’ αυτά τα μέρη και το δεύτερο ήταν η τεράστια αναβάθμιση στο θαλάσσιο περιβάλλον καθώς στα μέρη του πάρκου που απαγορευόταν η αλιεία, λειτουργώντας σαν ζώνες προστατευόμενης αναπαραγωγής, αναπτύσσεται έντονη θαλάσσια ζωή», ανέφερε σχετικά ο καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και αντιπρόεδρος του Συλλόγου “Φίλοι του Βυθού” Βασίλης Σαμολαδάς. Τόνισε ότι όλες οι μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία Κροατία κ.λπ.) έχουν αναπτύξει καταδυτικά πάρκα, ενώ στην Ευρώπη οι “πιστοί” του καταδυτικού τουρισμού υπολογίζονται σε 3 εκατομμύρια. «Ο καταδυτικός τουρισμός υπάρχει στο εξωτερικό χρόνια. Στην Ισπανία άρχισε από το ’80 και διαπιστώνει κανείς ότι και εκεί υπήρξαν αρχικά αντιδράσεις, ωστόσο, με τα χρόνια οι ίδιοι οι ψαράδες και οι ντόπιοι ζητούσαν να επεκταθούν τα καταδυτικά πάρκα», επεσήμανε και εξήγησε ότι αυτό συνέβη διότι το πάρκο ανέβασε τις τιμές των ακινήτων και αύξησε τον τζίρο των καταστημάτων, ενώ οι ψαράδες είδαν να αυξάνεται ο πληθυσμός των ψαριών. Αντίστοιχα και στη Δυτική Κρήτη οι επαγγελματίες αλιείς που είναι σε επικοινωνία με τον Σύλλογο “Φίλοι του Βυθού” τα τελευταία χρόνια εκφράζουν παρόμοιες αγωνίες: «Ολοι μάς λένε την ίδια κουβέντα, “παιδιά η θάλασσα πέθανε. Δεν υπάρχει ψάρι”.
Οι επαγγελματίες είναι οι πρώτοι που ζητούν να υπάρξουν προστατευόμενες περιοχές αναπαραγωγής και αντιμετωπίζουν πλέον την ιδέα των καταδυτικών πάρκων όχι απλά θετικά, αλλά είναι οπαδοί της ιδέας, γιατί καταλαβαίνουν ότι αν δεν κάνουμε κάτι σε λίγο θα έχουμε μία θάλασσα κενή από ζωή». Ειδικά για τον Καλαθά ο κ. Σαμολαδάς επεσήμανε ότι είναι μια περιοχή μοναδικού καταδυτικού – φυσικού κάλλους καθώς τα υποβρύχια σπήλαια που υπάρχουν προσφέρουν τον τέλειο συνδυασμό περιπέτειας και ασφάλειας, ενώ είναι σημαντικό ότι υπάρχει πρόσβαση στην περιοχή. «Τώρα, λοιπόν, με την υπουργική απόφαση ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται (επιχειρηματικό σχέδιο, μελέτη σκοπιμότητας κ.λπ.) χρειάζονται μία διαδικασία στην οποία θα υπάρξουν βοηθοί, όπως το Πολυτεχνείο Κρήτης, οι “Φίλοι του Βυθού” κ.ά. Αρκεί να μελετήσουμε το θέμα και να υπάρξει θέληση από τους τοπικούς Φορείς».