Ζήτημα αναθεώρησης των Συνθηκών της Ευρωζώνης έθεσε ανοικτά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt”.
Ο Γερμανός πολιτικός αποκάλυψε τη βούληση της κυβέρνησης της Γερμανίας να θέσει αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές ζήτημα αναθεώρησης των Συνθηκών της Ευρωζώνης:
«Μετά τις ευρωεκλογές θα επανέλθει στο τραπέζι η συζήτηση για την αλλαγή των Συνθηκών της Ευρωζώνης. Η γερμανική κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι στο επίπεδο της Ευρωζώνης χρειαζόμαστε θεσμικές βελτιώσεις. …Η Νομισματική Ένωση έχει ανάγκη μιας ενιαίας δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής μέσω αντίστοιχων [κοινών] θεσμικών οργάνων. Η θεσμοθέτηση ενός Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης είναι κάτι που σκεπτόμαστε, όπως και η δημιουργία θέσης μόνιμου Προέδρου της Ευρωζώνης».
Οι προτασεις Ολαντ τον ΜαΪο 2013
Η συζήτηση για θεσμικές αλλαγές στην Ευρωζώνη έχει ουσιαστικά ανοίξει από τις 16 Μαΐου 2013, όταν ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι έθεσε εμφατικά το ζήτημα της κοινής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη με τη θεσμοθέτηση κοινού προϋπολογισμού, ομογενοποίηση των φορολογικών συντελεστών και τη δημιουργία θέσης μόνιμου προέδρου του Eurogroup με αυξημένες αρμοδιότητες.
Μετά από λίγες ημέρες, στις 30 Μαΐου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολάντ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συμφώνησε στην ανάγκη ύπαρξης μόνιμου προέδρου του Eurogroup και “μεγαλύτερο συντονισμό στην οικονομική πολιτική”. Η αντίδραση στη Γερμανία ήρθε όμως αμέσως από τον τότε κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ, το FDP. Ο τότε επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος και επικεφαλής του ψηφοδελτίου για τις ομοσπονδιακές εκλογές Ράινερ Μπρούντερλε δήλωσε αντίθετος στα σχέδια Ολάντ: «Δεν χρειαζόμαστε και άλλους προέδρους. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα λύνουν προβλήματα». Η Γερμανίδα καγκελάριος εν όψει εκλογών και για να μη δημιουργήσει ρήγμα με τον εκλογικό της εταίρο αποσιώπησε το ζήτημα για όλη την προεκλογική περίοδο.
Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας έχει δεσμευθεί ρητά για αλλαγές στην Ευρωζώνη
Η νέα κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών όμως που προέκυψε από τις ομοσπονδιακές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου συμφώνησε ρητά στο προγραμματικό πλαίσιο που ανακοίνωσαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στις 27 Νοεμβρίου (σελ. 158 ~ 160), ότι: «Θα προσαρμόσουμε τη βάση των Συνθηκών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης».
Διαφωνια για την οικονομικη πολιτικη
Το ζήτημα της κοινής οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, το οποίο θέτει επιτακτικά η Γερμανία, αναμένεται να γίνει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ η Γαλλία, μέσω του Ολάντ, φαίνεται να είναι σύμφωνη στην ενιαία δημοσιονομική πολιτική (εθνικοί προϋπολογισμοί και φορολογικοί συντελεστές), αναμένεται να αντιδράσει στο ζήτημα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που επιζητούν οι Γερμανοί για μειωθούν οι ανισορροπίες στα επίπεδα ανταγωνιστικότητας εντός της Ευρωζώνης. Είναι γνωστή εδώ και καιρό η σκληρή κριτική που ασκείται από Γερμανούς πολιτικούς προς τη γαλλική κυβέρνηση για την απροθυμία της να προωθήσει γενναίες μεταρρυθμίσεις ώστε να βοηθηθεί η ασθμαίνουσα γαλλική Οικονομία. Αν ανοίξει όμως μια τέτοια διαπραγμάτευση όμως ενδέχεται και να παραχωρηθούν ανταλλάγματα από τους Γερμανούς, όπως είναι η δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού Ταμείου στην Ευρωζώνη για την προώθηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, την οποία ζητά επίμονα ο Ολάντ, κάτι που οι Γερμανοί μέχρι τώρα δεν θέλουν καν να ακούνε.