Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ανοίγουν τα στόματα… για την καταστροφή των χημικών της Συρίας

Ως ένα “θαύμα” χαρακτηρίζουν την καταστροφή των χημικών της Συρίας εν πλω στη Μεσόγειο θάλασσα επιστήμονες που συνεργάστηκαν για την υπόθεση αυτή με τον Αμερικανικό Στρατό.
O χημικός Μπράιαν Ο’ Ντόνελ και η πολιτικός μηχανικός Αμι Ντιν μίλησαν για την εμπειρία τους από τη συμμετοχή στην εν πλω καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο σε εκδήλωση στο Μπελ Εϊρ της Πολιτείας Μέριλαντ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που παρουσίασε η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας “Baltimore Sun”, στη διάρκεια της ομιλίας τους επισημάνθηκε ότι η απόφαση για την καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο πάρθηκε μετά την άρνηση πολλών χωρών να γίνει η διαδικασία στα εδάφη τους.
«Ηταν μια εντυπωσιακή ομαδική προσπάθεια» ανέφερε ο Ο’ Ντόνελ, εξηγώντας ότι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία έπρεπε να αντιμετωπίσουν τη ναυτία, τις συνθήκες διαβίωσης μέσα σε ένα πλοίο και να δουλέψουν κάτω από υψηλές θερμοκρασίες φορώντας ειδικές στολές για να προστατευτούν.
«Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία σε 42 μέρες από 60 που είχαμε υποσχεθεί. Είχαμε ισχυρό κίνητρο να γυρίσουμε σπίτι» συμπλήρωσε ο χημικός, επισημαίνοντας τους κινδύνους της όλης διαδικασίας. «Υπήρχε διαρκώς η ανάγκη να παραμείνει το πλοίο σε ισορροπία καθώς η διαδικασία της υδρόλυσης άλλαζε συνεχώς το βάρος και το κέντρο βαρύτητας του πλοίου Cape Ray» εξήγησε.
O O’ Ντόνελ έκανε λόγο για «ένα θαύμα», σχολιάζοντας ότι «είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που καταφέραμε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα».
Για το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα μίλησε και η πολιτικός μηχανικός Αμι Ντιν, ενώ άλλοι επιστήμονες που συμμετείχαν στην εκδήλωση χαρακτήρισαν «εξαιρετικά ενδιαφέρουσες» τις αναφορές των δύο συναδέλφων τους.
Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο με την πειραματική μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Ελλάδος μετά τα δημοσιεύματα των “Χ.Ν.” που αναδείκνυαν τους κινδύνους του όλου εγχειρήματος. Στις ενστάσεις της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας και των κατοίκων του νησιού η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν είχε δώσει σαφείς απαντήσεις, ενώ δεν υπάρχει καμία νεότερη ενημέρωση αναφορικά με το αίτημα που είχε υποβάλει ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης για έλεγχο της ποιότητας των υδάτων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα