Δεν αποκλείει κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Έλληνας Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Σε μια δημοκρατία εφικτό είναι ό,τι αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός. Αυτός αποφασίζει”, δηλώνει ο κ. Αβραμόπουλος σε ερώτηση αν θα ήταν εφικτή μια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Οι πολιτικοί και τα κόμματα οφείλουν να βρουν το πιο πρόσφορο και δημοκρατικό δρόμο να εφαρμόσουν την εντολή αυτή», συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με την αναγκαιότητα εθνικής συνεννόησης ο κ.Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι: “Ως πολιτικός εδώ και χρόνια βρίσκομαι εκτός του κλίματος που θέλει την πόλωση και τη μικροπολιτική σύγκρουση. Την κομματική πόλωση την έχουμε πληρώσει ακριβά σε αυτό τον τόπο. Είναι ένας από τους παράγοντες που μας οδήγησε στην αξιακή κατάπτωση. Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε σε αυτήν τη χώρα, ότι ένας λαός 11 εκατομμυρίων, που αντιμετωπίζει τον αδυσώπητο παγκόσμιο ανταγωνισμό, δεν έχει την πολυτέλεια του διχασμού. Το στοίχημα της ενότητας είναι στοίχημα επιβίωσης για το έθνος μας. Οσον αφορά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Πεντάγωνο, ανταποκρίθηκα, εκ καθήκοντος στον θεσμικό του ρόλο ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του τετάρτου στην ιεραρχία πολιτειακού παράγοντα, τον ενημέρωσαν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων για ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας και που σίγουρα πρέπει να γνωρίζει”.
Ο Έλληνας επίτροπος σημειώνει πως ενόψει της προεδρικής εκλογής, “ο τόπος πρέπει επιτέλους να κυβερνηθεί” και πως “χρειάζεται πάνω απ΄όλα σταθερότητα και ενότητα”. Τονίζει ότι το πιο σημαντικό επίτευγμα της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αποκατέστησε τη διεθνή εικόνα της χώρας και επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα του 2014 είναι πολύ διαφορετική από την Ελλάδα του 2012.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: “Η Ελλάδα του 2014 είναι πολύ διαφορετική από την Ελλάδα του 2012. Το πιο σημαντικό επίτευγμα της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αποκατέστησε τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, βασική προϋπόθεση για την οικονομική σταθερότητα και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η χώρα μας το 2012 ήταν ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική οικονομική κατάρρευση και ότι ο κίνδυνος της εξόδου από την Ευρωζώνη ήταν ορατός. Μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να αναδειχθεί σε παγκόσμια πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και των διεθνών αγορών. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ελληνική κοινωνία υποφέρει ακόμη, ότι τα φορολογικά βάρη είναι δυσβάστακτα και ότι η ελληνική οικογένεια έχει υποστεί δραματική μείωση των εισοδημάτων της. Οφείλουμε, όμως, στο όνομα της νέας γενιάς να κοιτάξουμε μπροστά. Οι βάσεις έχουν μπει για μία οικονομία που θα είναι ανταγωνιστική, θα αναπτύσσεται βιώσιμα και δεν θα εξαρτάται από τον φαύλο κύκλο της πελατειακής οικονομίας και του υπέρογκου δανεισμού, που σηματοδότησε τα μεταπολιτευτικά χρόνια”.
Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο του στην Επιτροπή υπογραμμίζει πως η Ευρώπη οφείλει να προφυλάξει τα κοινά της σύνορα, με κύριο εργαλείο “να αδρανοποιήσουμε όσους επενδύουν στην παράνομη μετανάστευση”. Προσθέτει πως “την ανεξέλεγκτη μετανάστευση δεν πρόκειται να τη σταματήσουμε υψώνοντας φρούρια και τείχη. Η λεγόμενη “Ευρώπη Φρούριο” , δεν είναι επιλογή. Είναι κίνδυνος και για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών”.
Μιλώντας για τις τουρκικές κινήσεις στην Κύπρο σημειώνει πως “η Τουρκία χάνει την ψυχραιμία της” και διαμηνύει ότι “η επένδυση στην ένταση δεν ωφελεί την ευρωπαϊκή της προοπτική, ούτε τα συμφέροντα της Ατλαντικής Συμμαχίας”.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.