Οι θέσεις φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών µεταναστών στη χώρα µας έχουν καλυφθεί στις ειδικές δοµές νησιών, πράγµα που δυσκολεύει την εύρυθµη διαχείριση του προβλήµατος. Στεγάζεται διπλάσιος αριθµός ανηλίκων στα δάπεδα των δοµών σε σχέση µε τη χωρητικότητά τους στα νησιά Σάµο, Χίο, Λέρο και Κω. Βιαστικά, µε σπουδή µεταφέρθηκαν δεκάδες παιδιά από τη Μαλακάσα σε δοµές της Θεσσαλονίκης, των ∆ιαβατών και αλλού. Επικρατεί δε αναστάτωση σε οργανώσεις και υπαλλήλους, καθώς οι θέσεις στους ξενώνες δεν επαρκούν για τις αυξηµένες αφίξεις.
Εκτός της στέγης απαιτούνται και άλλες ανάγκες, όπως σε είδη ένδυσης και κλινοσκεπασµάτων και σε περιστατικά υγειονοµικού ενδιαφέροντος. Όλοι τους ζητούν διεθνή προστασία. ∆εν υπάρχουν δε επαρκείς διερµηνείς, µε αποτέλεσµα να δυσκολεύεται η ταυτοποίηση της χώρας προέλευσης των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, ώστε ν’ απολαµβάνουν νοµίµως τις παροχές ασύλου.
Παρατηρείται έλλειψη κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων για την εκτίµηση της ηλικίας των παιδιών, αν δεν ψεύδονται, ώστε να παρέχεται καλύτερη ψυχολογική βοήθεια, µε αποτέλεσµα να καθυστερεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών παροχής των νοµίµων αιτηµάτων τους. Οι λίγοι που εργάζονται γι’ αυτόν τον σκοπό αµείβονται υποτυπωδώς ή και καθόλου από ποσόν της ευρωπαϊκής χρηµατοδότησης, που καλύπτει το 30% των αναγκών µέχρι τη λήξη του προγράµµατος.
Οι διαδικασίες υποδοχής, παροχής ασύλου και διαχείρισης του προσφυγικού λειτουργούν ελαττωµατικά. Το φαινόµενο αναµένεται να κορυφωθεί ένεκα των δύο πολεµικών συγκρούσεων κυρίως της Μ. Ανατολής, τα θύµατα των οποίων είναι οι φτωχότεροι, που θα πληρώσουν την πρώτη φορά τον εκτοπισµό απ’ τις οικίες τους και τη δεύτερη στη γη που θα βρεθούν για προσφυγική φιλοξενία.
Υπάρχει το Ταµείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο οποίο υπάγονται αλλά ταµεία Ασύλου, Μετανάστευσης και Σύνταξης, που χρηµατοδοτείται η στήριξη της διαχείρισης των Συνόρων και η πολιτική των θεωρήσεων. Μας έχουν εγκρίνει µόνο 2 δισ. € έναντι των 8, που υπολογίζονται οι ανάγκες. Αν δεν ζητηθεί απ’ την κυβέρνηση η ολοκλήρωση της χρηµατοδότησης, τότε τα έξοδα του προγράµµατος βοήθειας των µεταναστευτικών ροών θα καλυφθούν αναγκαστικά από εθνικούς πόρους απ’ τον κρατικό προϋπολογισµό.
Πολλοί φοβούνται ότι στο θέµα της χρηµατοδότησης από την Ε.Ε. για το µεταναστευτικό τα πράγµατα θα χειροτερέψουν, γιατί εκτιµάται ότι θ’ απορριφθεί µέρος της προβλεφθείσης βοήθειας για τη χώρα µας.
Ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί πόσο σοβαρά είναι τα πράγµατα για να προετοιµαστεί. Ενδιαφέρεται περισσότερο για την οικονοµία, τον κοινωνικό µετασχηµατισµό, στην τεχνολογία και τη συµπεριφορά της στους θεσµούς, στο πολυθρύλητο, που λένε ‘‘Ελλάδα 2.0’’.