Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές σε Αποκόρωνα και Πλατανιά

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε περιοχές των Δήμων Αποκορώνου και Πλατανιά που επλήγησαν από πυρκαγιές την προηγούμενη εβδομάδα.

1Να μην μπουν γραφειοκρατικά εμπόδια σε θέματα αποκατάστασης, να προχωρήσουν άμεσα και γρήγορα όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες αλλά και παράλληλα να δοθεί έμφαση στην πρόληψη, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στη χθεσινή σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κοινοποίησε το αίτημα της Περιφέρειας στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Αποκόρωνα και Πλατανιά που επλήγησαν από τις πυρκαγιές σε Βρύσες και Κακόπετρο. Αν το Υπουργείο εγκρίνει το αίτημα τότε διευκολύνονται οι τοπικοί φορείς, ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα τις μελέτες αλλά και τις διαγωνιστικές διαδικασίες (πρόσκληση σε αναδόχους εργολάβους και όχι διαγωνισμός κ.ά.).
Μιλώντας στη σύσκεψη ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε τη βεβαιότητά του ότι πολύ σύντομα η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου θα εγκρίνει το αίτημα της Περιφέρειας και έτσι όλοι οι φορείς (βουλευτές, Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, δήμαρχοι, Υπηρεσίες κ.ά.) θα μπορέσουν να προχωρήσουν τις διαδικασίες αποκατάστασης.

Πρώτος απολογισμός
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη από τη φωτιά στην περιοχή αποτεφρώθηκαν περίπου 7000 στρέμματα εκ των οποίων όπως υποστήριξε το 60% ήταν γεωργική γη.
Παράλληλα προκλήθηκαν ζημιές στο ζωικό και φυτικό βασίλειο, ενώ ο δήμαρχος Αποκορώνου προσδιόρισε στο ένα εκατομμύριο ευρώ το κόστος της αποκατάστασης για τις υποδομές του Δήμου.
Οι περισσότερες ζημιές σύμφωνα με τον κ Κουκιανάκη καταγράφηκαν στα Δημοτικά Διαμερίσματα Κρυονερίδας, Βάμου και Φρε.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης αναφερόμενος στην πυρκαγιά στην περιοχή του Κακοπέτρου προσδιόρισε την καμένη έκταση περίπου στα 1500 – 2000 στρέμματα.

 

Χάθηκαν ρέματα

3Εκφράζοντας την ανησυχία του «για τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής» ο κ. Αρναουτάκης τόνισε την ανάγκη της προετοιμασίας και της πρόληψης. Αναφέρθηκε μάλιστα στο θέμα της καταπάτησης και του μπαζώματος των ρεμάτων λέγοντας πως «είχαν καταγραφεί παλιότερα 240 ρέματα σε όλη την Κρήτη και μια νεότερη καταγραφή έδειξε ότι έχουν μείνει μόνο 30. Τα υπόλοιπα καταπατήθηκαν!».
«Είναι δεδομένη η συμπαράστασή μας, η κυβέρνηση όπως ανταποκρίθηκε στις πλημμύρες του περασμένου Οκτωβρίου άμεσα, πιστεύω ότι θα συμπαρασταθεί το ίδιο άμεσα και τώρα», ανέφερε η βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη, ενώ ο βουλευτής Αντώνης Μπαλωμενάκης τόνισε την ανάγκη για ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων που συνήθως πλήττουν τις περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές από πυρκαγιές.

Οι δήμαρχοι
Τη βεβαιότητα ότι η φωτιά στις Βρύσες ήταν προϊόν “εμπρησμών” κατέθεσε για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Αποκορώνου Χ. Κουκιανάκης. Ζήτησε μάλιστα από τον εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη σύσκεψη Τ. Ιωάννου η Υπηρεσία του να μην «βάλει γραφειοκρατική εμπόδια και να δώσει άμεσα όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις».
Απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη τους ευχαρίστησε για τη στήριξή τους και ζήτησε επιπλέον 1 εκ. ευρώ για την παλιά εθνική οδό καθώς επίσης και κρατική ενίσχυση των κτηνοτρόφων, αφού κάηκαν μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων.
«Όταν ένας Δήμος κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να επιταχύνονται οι διαδικασίες από όλους και ειδικά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση», είπε ο δήμαρχος Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης, με τον τελευταίο να απαντάει ότι και οι Δήμοι θα πρέπει να είναι εντάξει στα χαρτιά που καταθέτουν.
Ο δήμαρχος ενόψει του χειμώνα σημείωσε πως θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα να αντιπλημμυρικά έργα.
Την ανάγκη να γίνει άμεσα μια σύσκεψη για τα ευαίσθητα οικοσυστήματα του Νομού (κεδρόδαση, ορεινός όγκος και Γαύδος) τόνισε η δασάρχης Π. Σκλαβάκη συμπληρώνοντας πως η Υπηρεσία της παρά την υποστελέχωση και τα πολλά αντικείμενα με τα οποία έχει επιφορτιστεί είναι παρούσα όπου και όποτε της ζητηθεί. Τη σημασία της πρόληψης τόνισε ο Γ. Φωτάκης από το Δασαρχείο, την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών ώστε να κάνουν τους απαραίτητους καθαρισμούς στις περιουσίες τους σημείωσε ο Τ. Κουρουπάκης, ενώ ο πρόεδρος της “Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων” Μ. Σταυριανουδάκης ζήτησε την έμπρακτη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων που έχασαν περιουσίες εξαιτίας των πυρκαγιών.

«Πώς εκκενώνεις έναν οικισμό…»

Την εμπειρία του από τις προσπάθειες να εκκενωθούν γειτονιές και οικισμοί του Κακόπετρου από τους κατοίκους όταν η φωτιά έφτασε σε απόσταση 200 μέτρων από τα σπίτια τους μετέφερε στη σύσκεψη ο δήμαρχος Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης. «Ο ένα κάτοικος έλεγε ότι έχει προβλήματα υγείας και δεν μπορεί να φύγει, ο άλλος έλεγε ότι ήξερε ότι η φωτιά θα πάει γύρω από το χωριό και όχι από μέσα (!), ένας άλλος ότι δεν θέλει να αφήσει τα ζώα του. Κανείς δεν ήθελε να φύγει από το σπίτι του…», είπε ο δήμαρχος περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο θέμα της εκκένωσης του οικισμού.

 

«Δεν υπήρχαν μελέτες για τα Μουσεία στο Σέλινο»

Τους λόγους που δεν έχουν ενταχθεί από την Περιφέρεια το Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Κάντανο και το Μουσείο Αναπαράστασης της ζωής της Αρχαίας Ελύρου στο Ροδοβάνι, θέλησε να μάθει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος που μίλησε για το σκοπό αυτό με τον κ. Αρναουτάκη, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης.!
«Για να ενταχθεί ένα έργο θα πρέπει να πληρεί τις προϋποθέσεις που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αν δεν υπάρχουν οι αναγκαίες μελέτες είτε πάρει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, ο οποιοσδήποτε δεν θα χρηματοδοτηθεί το έργο», ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης, συμπληρώνοντας ότι για τα συγκεκριμένα Μουσεία «δεν υπήρχαν ώριμες μελέτες».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα