Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ανήσυχοι οι κληρικοί της Κρήτης

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των ιερέων της Κρήτης έπειτα από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Ελλάδας κ. Ιερώνυμου για τις αλλαγές στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Το θέμα πρόκειται να τεθεί επί τάπητος στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης που θα συνεδριάσει αύριο στις 12.30 το μεσημέρι στο Ηράκλειο.
Oι ιερείς εμφανίζονται δυσαρεστημένοι αφενός γιατί δεν προηγήθηκε καμία συζήτηση ή ενημέρωση για τη συμφωνία προς την Εκκλησία της Κρήτης κι αφετέρου διότι η επιδότηση που προτείνεται να προσφέρει το Κράτος στην Εκκλησία αντί της μισθοδοσίας των ιερέων από το Δημόσιο, δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας και αβεβαιότητας για τους περίπου 1.000 κληρικούς του νησιού.
O πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης π. Ζαχαρίας Αδαμάκης, μιλώντας στα “Χ.ν.”, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις: «Καθημερινά μου εκφράζουν την ανησυχία τους πατέρες από όλη την Κρήτη μετά τις ανακοινώσεις. Η πρώτη εντύπωση της συμφωνίας είναι γεγονός ότι μας πάγωσε. Από την επομένη όμως -και μετά τις αντιδράσεις και αρχιερέων και ιερέων σε όλη την Ελλάδα- άρχισαν να ανασκευάζουν τις δηλώσεις και ακούσαμε των Αθηνών να λέει για πρόθεση συμφωνίας. Εμένα όμως δεν με ικανοποιεί αυτό από τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την επομένη κιόλας το πρωί, έκανε λόγο για τη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, αφού οι κληρικοί θα φύγουν από αυτό. Αυτό με κάνει να μην έχω εμπιστοσύνη σε ό,τι κι αν μας πουν από εδώ και πέρα».
Παράλληλα, ο π. Ζαχαρίας τάχθηκε κατά της επιδοματικής πολιτικής που φαίνεται να προκρίνει η συμφωνία καθώς «αύριο μπορεί να έρθει μια άλλη κυβέρνηση η οποία με την ευκολία που έχουν κοπεί τα τελευταία χρόνια επιδόματα κ.λπ. να κόψει κι αυτό το επίδομα», ενώ καυτηρίασε και το ό,τι η Εκκλησία της Κρήτης δεν κλήθηκε να συμμετέχει στις συζητήσεις που προηγήθηκαν της συμφωνίας: «Δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση να καλέσει την Εκκλησία της Κρήτης; Τι είμαστε εμείς απαίδια;», σχολίασε σχετικά.
Ενστάσεις για τη συμφωνία διατύπωσε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Κυδωνίας και Αποκορώνου π. Αντώνιος Σαπουνάκης: «Σίγουρα μας ανησυχούν πολλά από αυτά που ακούσαμε. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε επιδοματικές πολιτικές διότι το επίδομα σήμερα υπάρχει κι αύριο μπορεί μια κυβέρνηση να το καταργήσει».
Ο π. Αντώνιος τόνισε σχετικά ότι οι ιερείς εντάχθηκαν πριν από δεκαετίες στο μισθολόγιο του Δημοσίου με νόμο σαν αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που δόθηκε στο κράτος: «Όταν αθετείται αυτός ο νόμος τότε πως να εμπιστευτούμε ότι θα υπάρξει συνέπεια σε μια επιδοματική πολιτική;», τόνισε, ενώ εξέφρασε την ενόχληση των ιερέων για το γεγονός ότι η Πολιτεία προχώρησε το θέμα της συμφωνίας χωρίς να λάβει υπόψη της τη γνώμη των ιερέων. «Καμία ενημέρωση δεν είχαμε, όπως δεν είχαν ούτε και οι Επίσκοποί μας. Μας διαβεβαιώνουν ότι αυτή η κουβέντα δεν ετέθει ποτέ στο τραπέζι του οποιουδήποτε διαλόγου», σχολίασε ο π. Αντώνιος.
Σε ό,τι αφορά, δε, την εκκλησιαστική περιουσία οι ιερείς διευκρίνισαν ότι στην Κρήτη δεν υπάρχουν αμφισβητούμενες εκτάσεις και συνεπώς το θέμα της σύστασης του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας δεν φαίνεται να αφορά άμεσα την Κρήτη.

Ανεφάρμοστη στην Κρήτη η όποια συμφωνία
Αυτό πάντως που ξεκαθαρίζουν έμπειροι νομικοί στα “Χ.ν.” είναι ότι η όποια συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Κρήτη αν δεν υπάρξει παράλληλα σύμφωνη γνώμη τόσο της Εκκλησίας της Κρήτης όσο και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Αντίστοιχα, η απόφαση αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα Δωδεκάνησα, το Άγιο Όρος, στην Εξαρχία της Πάτμου και στις νέες χώρες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα