Τις επιπτώσεις από την απόφαση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα Ευρωπαϊκών χωρών λόγω της διένεξής της με την Ε.Ε. για παράνομες επιδοτήσεις στις αεροπορικές βιομηχανίες Boeing (Αμερικανική) και Airbus (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία), φαίνεται ότι καλείται να τις υποστεί και το ελαιόλαδο.
Ωστόσο, ενώ η Ισπανία και η Ιταλία που μετέχουν στην επίμαχη αεροπορική βιομηχανία, παρουσιάζουν επιχειρήματα για τη μη επιβολή των δασμών, η Ελλάδα που δεν μετέχει, δεν έγινε γνωστό αν έκανε κάποιο σχετικό διάβημα, όπως η Πορτογαλία που πέτυχε ήδη το δικό της ελαιόλαδο να απαλλαχθεί απο τις αυξήσεις στους δασμούς.
Πρόσφατα, στην Ιταλία, η Anna Cane πρόεδρος της ASSITOL (Ιταλική Ενωση Βιομηχανιών Ελαιολάδου δήλωσε ότι με τους δασμούς αυτούς των ΗΠΑ, οι εξαγωγές ελαιολάδου από Ιταλία θα μειωθούν κατά 50% και θα επιφέρουν ζημία πολύ σοβαρή στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Και όπως είπε, με τους δασμούς αυτούς η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στις ΗΠΑ θα διπλασιαστεί και θα καταστεί ασύμφορη για τον αμερικανικό καταναλωτή, προκαλώντας δραστική μείωση των εξαγωγών της Ιταλίας πάνω από 50%.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα (βλέπε www.sedik.gr,) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της προηγούμενης Κυβέρνησης, δεν έδειξε ενδιαφέρον και παρέπεμψε ουσιαστικά το θέμα στις καλένδες. Ομως, παρά το ότι το ποσοστό εξαγωγών τυποποιημένου Ελληνικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ (2%) είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες (Σχ.1). οι εξαγωγές μας στις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικές αφού αποτελούν σχεδόν το μισό των συνολικών εξαγωγών τυποποιημένου ελαιολάδου της χώρας.
Αρα συμφέρον της Ελλάδας είναι, να πράξει ό,τι και η Πορτογαλία, ζητώντας εξαίρεση από τους νέους δασμούς. Η νέα Κυβέρνηση καλείται να λάβει θέση.