Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Ανησυχία για ληγμένα φυτοφάρμακα

Ανησυχία σε ανθρώπους που εργάζονται στον ψεκασμό και παραγωγούς προκάλεσε μια παρτίδα σκευασμάτων που χορηγήθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας για τον 4ο δολωματικό ψεκασμό για το δάκο των ελαιοδέντρων, καθώς στις συσκευασίες δεν είναι ξεκάθαρες οι ημερομηνίες παραγωγής και λήξης του προϊόντος. Μάλιστα υπήρξαν και εκτιμήσεις ότι είναι πιθανόν αυτές οι ποσότητες να είναι “ληγμένες” και επί της ουσίας να είναι άχρηστες για τη δακοκτονία.
Από τη μεριά πάντως της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας υπάρχει η διαβεβαίωση ότι τα φάρμακα παράχθηκαν και αγοράστηκαν φέτος  και ότι δεν είναι ληγμένα και ότι απλά οι παραγωγοί μπερδεύονται από διάφορες ενδείξεις που αναγράφονται πάνω στις συσκευασίες.
Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Γιάννης Γναφάκης προσκόμισε στα “Χ.Ν.” μια τέτοια συσκευασία από τις 50  πεντάλιτρες συσκευασίες που είχε παραλάβει την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να πραγματοποιήσει ψεκασμό στην περιοχή του.
Με έκδηλη την ανησυχία τόνισε χαρακτηριστικά πως  «ημερομηνία  παραγωγής στο καπάκι πάνω στο 5 λιτρο δεν υπάρχει όπως θα πρεπε.  Υπάρχει μια άλλη ημερομηνία που λέει ημερομηνία λήξης: 31-1-2017 και από πάνω της ένας αριθμός έγκρισης κυκλοφορίας. Ρωτήσαμε γεωπόνους και μας είπαν ότι μάλλον δεν είναι αυτή η ημερομηνία λήξης του φυτοφάρμακου αλλά μια άλλη που αναφέρει: Ιούνιος 2018 (june 2018) και έχει από πάνω ένα άλλο κωδικό που δεν μπορέσαμε να βρούμε με τι αντιστοιχεί. Μα και Ιούνιο να έληξε θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε. Τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου θα πάω στη Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας από όπου πήραμε τα φάρμακα αυτά ώστε να μας πουν τι ακριβώς συμβαίνει.»

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤIΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
«Οι παραγωγοί μπερδεύονται μερικές φορές με την ημερομηνία έγκρισης  και παραγωγής » σημειώνει η κ.  Μάνια Μυλωνάκη, προϊσταμένη  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χανίων που είναι κατηγορηματική ότι η παρτίδα αυτή των φαρμάκων όχι μόνο δεν είναι ληγμένη αλλά παράχθηκε και πρόσφατα.
«Η ημερομηνία λήξης 31-1-2017 αφορά τη λήξη της έγκρισης, όχι τη λήξη του φαρμάκου. Πιο πέρα υπάρχει ένας κωδικός και μια ημερομηνία  Ιούνιος 2018 . Αυτή είναι η  ημερομηνία παραγωγής φαρμάκου που έχει δύο χρόνια ζωής. Τα φάρμακα τα πήραμε τώρα δεν είναι δυνατόν να είναι ληγμένα. Και άλλες χρονιές είχαμε ανάλογα φαινόμενα γιατί οι παραγωγοί μπερδεύονται. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι το φάρμακο παράχθηκε και φέτος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί» τόνισε η προϊσταμένη.
Τα “Χ.Ν.” απευθύνθηκαν και σε ιδιώτη γεωπόνο που επιβεβαίωσε τα όσα ανάφερε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, παρατήρησε όμως ότι η εταιρεία παραγωγής οφείλει να αναφέρει ξεκάθαρα πάνω στις συσκευασίες τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης ώστε οι αγρότες να μην μπερδεύονται.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα